hirdetés
hirdetés

A kreol paradicsom

Ha lassan is, de változik a világ legexkluzívabb úti céljai között számon tartott Seychelle-szigetek turizmusa. Míg az utóbbi két évtizedben jóformán csak a leggazdagabb európaiak engedhették meg maguknak, hogy eltöltsenek egy-két hetet ebben a trópusi paradicsomban, az utóbbi pár évben sorra nyílnak a kisebb panziók, vendégházak, és megjelentek az orosz, kelet-európai, dél-afrikai és arab vendégek is.

hirdetés

függetlenségi emlékmű
A szélesebb utazóközönség felé nyitás legszembetűnőbb jele az volt, amikor az idén tavasszal „Affordable Seychelles”, azaz Megfizethető szlogennel hirdették a szigetországi üdülési lehetőségeket.
homokos part
A piacbővítés sikeresnek bizonyult, ezt alátámasztják a legfrissebb statisztikák, amelyek szerint a 2009-es visszaesést követően az idén az első hét hónap alatt időarányosan még a jónak számító 2008-asnál is több turista kereste fel a 115 szigetből álló szigetcsoportot. Augusztus közepéig több mint 107 ezer turistaérkezést regisztráltak, ami 12%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A legfőbb küldőterület Franciaország, a fentiek közül majd 22 ezren onnan érkeztek, közel 17 ezer olasz és 12 ezer német állampolgár mellett. Feljövőben van az orosz piac, a küldőországok között már az ötödik hely az övék, és egyre többen érkeznek a Dél-afrikai köztársaságból, akik számára a kiváló közbiztonság az egyik legfőbb vonzerő. Ugyanakkor Victoria
Victoria látképe
fölött a hegyoldalban egy hatalmas palota építésének lehet szemtanúja az egész sziget – Khalifa bin Zayed al-Nayan, az Egyesült Arab Emirátusok elnöke építteti itt hétemeletes rezidenciáját.

A forgalom bővüléséhez hozzájárult a Qatar Airways és az Emirates légitársaságok járatainak megjelenése, így manapság az ország nemzeti szállítója, a Párizsból, Londonból, Milánóból és Rómából (valamint Szingapúrból, Johennesburgból és Mauritiusról) járatokat indító Air Seychelles mellett az Öböl-országokon keresztül is egyre több európai utazó jut el az Indiai-óceán közepén, az afrikai szárazföldtől is 1000 kilométerre fekvő, részben gránitsziklákból, részben korallzátonyokból álló, 80 ezer lakosú államba.

A természet ajándéka

De mitől különleges ez a szigetcsoport? Először is nagyon szép a vidék. Az egészen az 1700-as évek végéig lakatlan szigetek állat- és növényvilága jelentős részben érintetlenül maradt meg egészen napjainkig: nem voltak óriási erdőirtások, és a népesség növekedése is csak az utóbbi időben gyorsult fel, a környezetvédelemre pedig már évtizedek óta odafigyelnek. Jellemző, hogy 1973-ban jelölték ki az első nemzeti parkot, és ma az ország területének közel fele védettség alatt áll. A helybeli vezetés tisztában volt azzal, hogy az ország legnagyobb értéke a viszonylag érintetlen környezet, ezért nem épülnek felhőkarcolók és ipari üzemek, nem irtják ész nélkül az erdőket.

La Digue

A sok zöld növény, a minimális légszennyezés mellett – ma már azért a főváros, Victoria főutcáin dugók is előfordulnak - a kiváló klíma is a turisták kedvére való. Az óceán hatalmas víztömege egész évben hűti az Egyenlítőtől alig délebbre fekvő szigetek éghajlatát, így a hőmérséklet egész évben 26 és 32 fok között alakul.

Victoria, a királynői főváros

A Seychelles három fő szigetére koncentrálódik a turizmus jelentős része. Malé a legnagyobb sziget, itt található a nemzetközi repülőtér, Victoria, a főváros, valamint számos luxusigényt kielégítő üdülőszálloda, köztük a Le Meridien két egysége, a Fisherman’s Cove és a Barbizon. A fantasztikus elhelyezkedésen túl ez utóbbiban a szoba közepén, keményfa lécekre állított zuhanyzó és a vendégeknek nyújtott délutáni tengerparti kávézós piknik érdemel említést.

Komolyabb piac, szórakozóhelyek és múzeumok Malén találhatók, így azoknak is érdemes itt eltölteniük 2-3 napot, akik üdülésüket valamelyik szomszédos szigeten töltik el. Malén feltétlenül keressük fel a Sir Selwyn-Selwyn Marketet

gyümölcs
, ahol az összes helyi gyümölcsöt, zöldségfélét, valamint a környező óceánban fogott halakat szemrevételezhetjük. Az igazi helyi csemegékkel is rögtön találkozunk, illatos vaníliarudat, jókora fahéj-darabokat vagy kókuszdióolajat vásárolhatunk, de szerecsendiót és helyi teát is kapni itt. A halak választéka is lenyűgöző a bohóchaltól a legfinomabbnak tartott vörös sügéren át a tonhalfélékig és a cápákig.
halárus a piacon

Ha megkóstoltuk a helyi banánt és mangót, tegyünk egy sétát Victoria belvárosában. Ne készüljünk kilométeres gyaloglásra, a katolikus katedrális, mellette az apácazárdával, a legforgalmasabb útkereszteződés közepén felállított kovácsoltvas állóóra, a Természettudományi és a Nemzeti Múzeum, a korhű módon megőrzött Kenwyn House-ban kialakított galéria, az anglikán és a hindu templom, 2-3 óra alatt mind könnyen bejárható. Sétánk végeztével érdemes felkaptatni a közeli hegyoldalba, ahol a Marie Antoinette étteremben megkóstolhatjuk a francia, angol, afrikai és indiai ízeket sajátosan elegyítő kreol konyha fogásait: a currys csirkét, a roston sült tonhalat, a mangó salátát és az édesburgonyát. Egy másik alkalommal fogadjunk kocsit, és menjünk fel a meredek hegyoldalon a Jardin du Roi étterembe, ahol a kiváló panoráma mellett a helyi gyümölcs- és fűszernövényeket is megismerhetjük egy kerti séta során.

Kókuszerotika

Egy óra alatt átkompozhatunk a második legnépszerűbb szigetre, Praslinre, ahol a szállodákon és tengerpartokon kívül egy világhírű nemzeti parkot találunk. Aki nem szeret a tengeren hánykolódni – kétségtelen, hogy vannak időszakok, amikor meglehetősen hullámzik a tenger – annak javasolják, hogy repülőgéppel vagy helikopterre közelítse meg Praslint. A Constance Lemuria Resort óriási golfpályája mellett helikopter-leszállót

helikopter-leszálló
is kialakítottak, így ott a gépből rögtön a golfkocsiba pattanhat a vendég. A Lemuria összes szobája valódi luxust nyújt, de olyan dupla lakosztályokat is kínálnak, ahol a zuhany a csillagos ég alatt kapott helyet, a két háló és két nappali mellett saját jacuzzi és medence is jár a vendégeknek. Aki hajlandó és képes megfizetni a szálloda szobaárait – elsősorban jómódú nyugat-európai családok gyermekei, akik szüleiktől kapják az utat nászajándékba, valamint tisztességben megőszült vállalatvezetők, akik itt vezetik le az éves stresszt. Az első osztályú, fehérhomokos strandokon órákat lehet heverni, csak a rákocskákat és a pálmafák játékát figyelve. Azután, ha megéhezik az ember, háromféle étteremben költheti el vacsoráját. a vendégek többsége félpanziós ellátást kér, ők választhatnak, a la carte, a halvendéglő és a haute cuisine között.

Praslinen is kár lenne azonban az egész napot az üdülőszálloda finom homokján

tengerpart Praslin
vagy a golfpályán tölteni. Már csak azért, mert az itteni Vallée de Mai Nemzeti Parkban igazi természeti csodákat lehet látni. A sziget belsejében fekvő több hektáros, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő pálmaligetben hat helyi pálmafajtával ismerkedhetünk meg. Ezek közül a legkülönlegesebb a Coco De Mer
coco de mer
– vagyis tengeri kókusz, amely csupán ezen és egy közeli, kisebb szigeten található meg az egész világon. A hatalmas, 20-25 kilós diót termő pálmafajtának külön hím és női egyedei vannak, a porzást rovarok végzik. A hímek porzói hatalmas hímtagra emlékeztetnek, a megtermékenyített termőből pedig hét év alatt fejlődik ki a termés. A hatalmas diókat távoli földrészeken, Indiában, a Maldív-szigetekre sodorta el az óceán, ezért az ottaniak azt gondolták, a tengerben terem, innen a furcsa név.
gyümölcsléárus

 

Találkozás Emanuelle-lel

A lassú turizmus hívei a Praslintől 20 perces kompozással elérhető La Digue szigetén találják meg igazán a számításukat. Maroknyi gépkocsi akad csak ezen a kis szigeten, ezért a közlekedés elsősorban kerékpárral történik. A kompról leszálló turisták azonnal bérelhetnek is egy gépszamarat a kikötőnél. Egy napot minimum érdemes eltölteni a 2000 lakosú, 3 kilométer hosszú és 5 kilométer széles szigeten, de aki igazán ki akarja élvezni az itteni nyugalmat, az akár egy hetet is eltölthet itt búvárkodva, horgászva, fürdéssel, sportolással eltöltve az időt. Májustól októberig azért óvatosnak kell lennie a tengerparton, mivel ilyenkor erős lehet a hullámzás. Kerékpárral felkereshetjük a fényképekről ismert hatalmas gránitsziklákkal tarkított, fehér homokos tengerpartokat, a kétszáz éves sírokkal teli, régi temetőt, a tehén hajtotta kókuszolaj-sajtoló üzemet, és persze azt a régi ültetvényes házat, amelyben a klasszikus erotikus világsikert, az Emmanuelle-t forgatták. Útközben gyönyörködhetünk a sziget páratlan madárvilágában – a madármegfigyelők valóságos Mekkája a Seychelle-szigetek -, kis szerencsével pedig még az egyik legkülönlegesebb madarat, a paradicsomi légykapót is megpillanthatjuk.

Négy nap kevésnek bizonyult e gyönyörű és változatos ország felfedezésére. A távolabbi szigeteken madárrezervátumok felfedezésére indulhatnánk, az Aldabra-atollon az egyik utolsó szárazföldi teknős-kolóniát

szárazföldi teknős
fedezhetnénk fel, de keresztbe-kasul végiggyalogolhatnánk Mahén a jelzett turistaösvényeken is.

Köszönjük a Seychelles Tourism Board meghívását!

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés