A brit borok nagyon jól járnak az éghajlatváltozással

Jól jönne Angliának, ha elolvadna még pár jéghegy: ők lehetnének ugyanis a világ vezető bortermelői. Az Origo Malackaraj nevű életmódmagazinja az environmentalleader.com cikkére hivatkozva vázolja fel a borászat lehetséges jövőjét.

A globális felmelegedés miatt egyre északabbra tolódik a szőlőtermesztésre alkalmas területek határa, ami viszont azt is jelenti, hogy az eddig ideális körülményeknek örülő helyek és vidékek, elképzelhető, hogy kénytelenek lesznek komoly váltásokat megélni. Egyes becslések szerint az olyan nagy, történelmi vidékek, mint a Loir völgye, a Rajna vidéke, Toszkána vagy éppen Bordeaux 85%-os terménycsökkenéssel is kénytelenek lesznek szembenézni 2050-re, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak.

"Az európai bortermelés kénytelen lesz alkalmazkodni a globális felmelegedés által okozott éghajlati változásoknak" - mondja a New York Timesnak Matthieu Elzinga, aki Franciaországban kezdte borászkarrierjét, de a közelmúltban áttette székhelyét Dél Angliába. Az angol borászok és szőlészetek az elmúlt pár évben egyre jobb évjáratokat tudtak palackozni, ami egyértelműen ennek a felmelegedésnek köszönhető.

A kedvezményezettek között Nagy-Britannia mellett Kínát, Skandináviát és Oroszországot találjuk még, ezekben az országokban érdemes lesz minél előbb szőlőtermesztésbe kezdeni. Vagy, ha nem hiszünk a felmelegedésben, akkor nem.

Forrás: Élelmiszer Online / Malackaraj


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.