A britek betiltották a gyorsételek reklámozását

2023-tól online egyáltalán nem, tévében pedig csak este 9 után jelenhetnének meg junk food-hirdetések.

Zöld utat kapott a brit kormány tervezete, miszerint kiterjesztik a HFSS-termékek (high fat, sugar and salt) reklámozásának tiltását az országban. Eszerint online egyáltalán nem, tévében pedig este 9-ig nem jelenhetnének meg olyan hirdetések, amelyeknek magas a zsír-, a cukor- vagy a sótartalma – írja a Marketing Week.

A tiltás alá esik minden fizetett digitális hirdetés, így a kereső- és a Facebook-hirdetések, display-hirdetések vagy éppen a szponzorált Instagram-posztok is. A Guardian pedig megjegyzi, hogy a kormány lépése komolyan felkavarhatja a gyorskaják (junk food) évi 600 milliós reklámpiacát, a médiacégeknek és a tévéknek pedig akár 200 milliós bevételkiesést is okozhat. A rádióhirdetéseket egyátalán nem érinti a döntés, az outdoorra vonatkozóan pedig nem jelentettek be további szigorításokat.

Ez nem jelenti ugyanakkor azt, hogy pl. a McDonald's innentől kezdve nem hirdethet: magát a márkát továbbra is népszerűsítheti, ahogy azon termékeiket is, amelyek nem esnek a törvény tiltása alá, ilyen például a lekvár, a méz, a cukormentes üdítők vagy éppen McNuggets is. Ezen kívül a saját csatornáikon továbbra is megjeleníthetnek bármilyen terméket (hiszen ezek nem minősülnek fizetett hirdetésnek).

A 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkozó vállalatok, valamint a B2B-vállalatok (akik az ellátási lánc egy köztes pontján helyezkednek el) továbbra is szabadon hirdethetnek. 

A brit hirdetők szövetségének (ISBA – Incorporated Society of British Advertisers) vezetője, Phil Smith szerint azzal mindneki egyetért, hogy közdeni kell az Egyesült Királyságot sújtó elhízás ellen, a kormányzat megkötötte a saját kezét azzal, hogy innováció helyett szabályozni akar. Szerinte a törvénytervezetnek nem lesz pozitív hatása a gyerekkori elhízást illetően, és lesöpörték az asztalról azokat a technológiai újításokon alapuló terveket, amiket az iparág ajánlott, és ami gazdasági kár nélkül érte volna el a kívánt hatást – állítja Phil Smith.

Forrás: Marketing Week / kreativ.hu


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.