A britek betiltották a gyorsételek reklámozását

2023-tól online egyáltalán nem, tévében pedig csak este 9 után jelenhetnének meg junk food-hirdetések.

Zöld utat kapott a brit kormány tervezete, miszerint kiterjesztik a HFSS-termékek (high fat, sugar and salt) reklámozásának tiltását az országban. Eszerint online egyáltalán nem, tévében pedig este 9-ig nem jelenhetnének meg olyan hirdetések, amelyeknek magas a zsír-, a cukor- vagy a sótartalma – írja a Marketing Week.

A tiltás alá esik minden fizetett digitális hirdetés, így a kereső- és a Facebook-hirdetések, display-hirdetések vagy éppen a szponzorált Instagram-posztok is. A Guardian pedig megjegyzi, hogy a kormány lépése komolyan felkavarhatja a gyorskaják (junk food) évi 600 milliós reklámpiacát, a médiacégeknek és a tévéknek pedig akár 200 milliós bevételkiesést is okozhat. A rádióhirdetéseket egyátalán nem érinti a döntés, az outdoorra vonatkozóan pedig nem jelentettek be további szigorításokat.

Ez nem jelenti ugyanakkor azt, hogy pl. a McDonald's innentől kezdve nem hirdethet: magát a márkát továbbra is népszerűsítheti, ahogy azon termékeiket is, amelyek nem esnek a törvény tiltása alá, ilyen például a lekvár, a méz, a cukormentes üdítők vagy éppen McNuggets is. Ezen kívül a saját csatornáikon továbbra is megjeleníthetnek bármilyen terméket (hiszen ezek nem minősülnek fizetett hirdetésnek).

A 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkozó vállalatok, valamint a B2B-vállalatok (akik az ellátási lánc egy köztes pontján helyezkednek el) továbbra is szabadon hirdethetnek. 

A brit hirdetők szövetségének (ISBA – Incorporated Society of British Advertisers) vezetője, Phil Smith szerint azzal mindneki egyetért, hogy közdeni kell az Egyesült Királyságot sújtó elhízás ellen, a kormányzat megkötötte a saját kezét azzal, hogy innováció helyett szabályozni akar. Szerinte a törvénytervezetnek nem lesz pozitív hatása a gyerekkori elhízást illetően, és lesöpörték az asztalról azokat a technológiai újításokon alapuló terveket, amiket az iparág ajánlott, és ami gazdasági kár nélkül érte volna el a kívánt hatást – állítja Phil Smith.

Forrás: Marketing Week / kreativ.hu


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.