Arany- és ezüstérmek a jubileumi londoni IWSC versenyen

Az Agárdi Pálinkafőzde első alkalommal vett részt a világ egyik legrangosabb nemzetközi bor- és párlatversenyén. A londoni székhelyű, idén 50 éves International Wine&Spirit Competition megmérettetésre 2700 nevezési párlatminta érkezett a világ minden részéről. A legtöbb induló – 700 feletti minta – a Gin kategóriában volt, a Skót Whisky-k mezőnyében 400 feletti, míg a Brandy kategóriában 200 feletti minta érkezett.

Hatalmas szakmai sikernek számít, hogy az Agárdi Barrique Szilva Pálinka 98 ponttal aranyérmet és az Agárdi Prémium Málna Pálinka 91 ponttal ezüstérmet szerzett a Gyümölcs Párlatok kategóriában. Még izgalmasabb eredmény, hogy a ginek és whiskyk hazájában az Agárdi Hungarian Dry Gin 90 ponttal ezüstérmes lett a London Dry Gin kategóriában, és az Agárdi Single Malt Whisky 90 ponttal pedig szintén ezüstérmet nyert a nem évjáratos Single Malt Whisky mezőnyében. A nyári eredményhirdetést november 28-án követi a díjátadó gála, s a jubileumi esemény helyszíne a patinás londoni Guildhall lesz.

A bírálási folyamat hét hónapon keresztül zajlott, s a különböző tesztelő-panelekben 5-7 fős szakmai zsűri végezte a munkát, 50-65 párlatot kóstolva egy nap. Az IWSC strukturált és szigorú kétlépcsős bírálati eljárást folytat, először a „kettős vak” bírálati eljárást alkalmazva, vagyis a mintákat előre öntött, számozott poharakban ízlelik meg, hogy a bírók soha ne láthassák az üveget. A zsűri naponta legfeljebb 65 mintát ízlel meg, hogy elkerüljék a szájfáradtságot, és az egyes termékeket egy egész testület értékeli szinkronban, lehetővé téve a csoportos megbeszéléseket. A verseny független bírói bizottsága negyedévente ülésezik, hogy a bírálati folyamat során a lehető legnagyobb integritást, pontosságot és pártatlanságot biztosítsák. Olyan italszakértők vesznek részt az értékelésben, akik az adott kategóriák nemzetközi hírű specialistái. Ma már több mint 400 globális szakértő bírálja el a beérkezett mintákat egy elnökbíró vezetésével. Az italpiac kulcsfontosságú területeit képviselik a bíráló testületek, beleértve a horeca és a retail kereskedelmet, vendéglátóipari szakembereket, szakírókat és kritikusokat. Ez a sokféleség biztosítja az eredmények legnagyobb objektivitását. Az IWSC-ben két bírói bizottság működik: a Borbírói Bizottság és a Szeszesital-bíráló Bizottság, melyeket Philip Goodband MW és Charles Maxwell vezet. A bizottságok felügyelik az összes testület munkáját, és ízlelnek meg minden aranyérmet nyert bort vagy párlatot a végső jóváhagyás céljából. Az aranyérmes 95-100 pont közötti párlatok jellemzésük szerint kiváló párlatok kivételes egyensúllyal, ritka és komplex ízekkel, kiemelkedőek az adott kategórián belül. Az ezüstérmes, 90-94 pont közötti párlatok jellemzésük szerint kiváló párlatok, jó egyensúllyal, erős karakterrel és jó összetettséggel. 

A nyertes termékeket egész évben bemutatják tucatnyi nemzetközi vásáron és több száz fogyasztói kóstolón - és több mint 600 iparági szakember ismerheti meg a novemberi éves díjkiosztó banketten Londonban, amelyet a bor- és szeszes világában az iparág Oscarjaként ismernek.

Az Agárdi Főzde életében hatalmas siker és mérföldkő, hogy a hazai megmérettetések, valamint a Destillata versenyek után az IWSC-n is bizonyíthatott, ráadásul a pálinkák mellett két olyan párlattal – a ginnel és a whiskyvel – melyek hazájának a versenyt szervező országot tekinthetjük, és rendkívül erős mezőnyben kellett helyt állni.

A nemzetközi trendek jól mutatják, hogy napjainkban a gin az egyik legnépszerűbb szeszes ital világszerte, a gin tonik pedig nemcsak a koktélbárok vendégeinek, hanem az otthoni fogyasztóknak is nagy kedvence lett. Az Agárdi Főzde tulajdonosai a piaci jelzéseket figyelve úgy döntöttek, hogy további fejlesztésként gin-portfóliót hoznak létre. Idén májusra elkészült két karakteres, eltérő stílusú desztillált párlatuk: a cigánymeggyel házasított Gypsy Gin és a citrusosabb Chameleon Gin, amely egyúttal izgalmas vizuális élményt is nyújt – erre utal az elnevezése is – mivel a ginbe áztatott trópusi pillangóborsó virágtól (Clitoria ternatea) azúrkék színt kap a palackba kerülő párlat. Tonik vagy citromlé hozzáadása során pedig rózsaszínes, lilás árnyalatú az italunk a pohárban. Vértes Tibor, az Agárdi társtulajdonosa és főzdemestere szerint egy gin elsősorban a boróka jellegét kell, hogy hordozza, de a fiatalos és lendületes jegyeket, így a citrusos, friss, üde, gyümölcsös ízprofilt is érdemes belecsempészni.


Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre

Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Horvátország feloldja a száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét

Horvátország feloldja a száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét 

Horvátország feloldja a ragadós száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét, de további rendelkezéseket vezet be a kockázatok megelőzése érdekében.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.