hirdetés

Egri borok a Budapest Borfesztivál fókuszában

Idén az Egri Borvidék mutatkozhat be a 28. Budapest Borfesztivál vendégrégiójaként szeptember 5-8 között. Újrapozícionálják a fesztivált is, a cél Európa legszebb borfesztiváljává válni.

hirdetés

 Az idén nemcsak az Egri Borvidék minőségi megújulásáról kaphatnak képet a 28. Budapest Borfesztiválra kilátogatók, hanem arról is, hogy hogyan, milyen szolgáltatásbeli és minőségi fejlesztésekkel kíván Európa legszebb, legrangosabb borfesztiváljává válni a rendezvény – mondta Zilai Zoltán, az eseményt szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Ennek érdekében idén egységes és új arculattal jelentkezik a fesztivál, amely a hazai borkínálat és a 19 borvidék színe-javának bemutatása mellett az igényes és modern gasztronómia terén is erősíteni kíván, miközben továbbra is színvonalas és gazdag kulturális kínálattal várja a látogatókat.

Mivel a vendégek harmada külföldi és belföldi turista, ezért a kétnyelvű helyszíni kommunikáció mellett az egyéb turisztikai szolgáltatásokat is fejlesztik. A fesztivál nemzetközi kommunikációján szintén erősíteni kívánnak.

Nem a látogatószám növelésre szeretnénk koncentrálni, inkább az igényesebb közönség bevonzását célozzuk meg – jegyezte meg annak kapcsán Zilai Zoltán a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján, hogy bár 2011-ben még mintegy 230 kiállítóval nyitották a kapukat, addig idén 162 pincészet várja a látogatókat. Tavaly egyébként mintegy 45 ezer látogatója volt a rendezvénynek.

A következő két évben is a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. lesz a rendezvény fő támogatója – jelentette be Zilai Zoltán. A kereskedelmi lánc kommunikációs vezetője, Maczelka Márk megerősítette, továbbra is fontos céljuk a magyar borászat támogatása. Az áruházláncban ugyanis 99,9 százalékban magyar borokat, 2018-ban közel 10 millió palack bort értékesítettek. Az 550 általuk forgalmazott magyar borból a vásárlók újabban elsősorban a minőségi termékeket keresik. A vörösborok kereslete csökkent, a fehérboroké nőtt, a roséborok kereslete pedig stagnál - részletezte Maczelka Márk. Az áruházlánc a fesztiválion a többi között külön standdal, a foodtruck helyett pedig önálló grillterasszal, neves borászok - köztük Bock József. Juhász Ádám és Takler András - előadásával lesz jelen. Marczelka kitért arra is, hogy egyre népszerűbb a féláras kuponakciójuk, tavaly már több mint 2 ezren látogattak ki ennek révén a fesztiválra.

Mivel az idén az Egri Borvidék a meghívott vendégrégió, ezért a számos program kapcsolódik a régióhoz. A Boregyetemen például az "Egri Bor Most" program keretében a nemrég alakult Egri Borműhely tagjai tartanak előadásokat. Szeptember 2-án a MOM Kulturális Központban az érdeklődők megismerhetik az Egri Csillag és Bikavér jelenét, az aktuális szabályozási kérdéseket, és azt, hogy milyen szerepe van a legjobb dűlőknek a stílus kialakításában. Bemutatkozik az új borvidéki palack is, az "1552 Eger". Ilyen palackba töltötték az 1900-as évek elején a borvidék legjobb borait – mondta ezzel kapcsolatban Soltész Gergő, az Egri Borműhely Egyesület elnöke. Az Egri Borműhely tagjai: a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, az Egri Csillagok Zrt., az Eszterházy Károly Egyetem, a Gál Tibor Pincészet, a Juhász Testvérek Pincészete, az Ostoros Családi Pincészet, a Petrény Winery, a St. Andrea Szőlőbirtok, a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, és a Tóth Ferenc Pincészet –lényegében a borvidék legjelentősebb szereplőit reprezentálva.

Szavai szerint mivel a borfesztivál a legfontosabb borvidéken kívüli szakmai partnere az egri borászoknak, ezért bíznak benne, hogy rászolgálnak a szervezők és a látogatók bizalmára. A fesztiválon ugyanis kóstolhatók lesznek a borvidék legjobb dűlőinek sokszínűségét megmutató, legmagasabb minőségi kategóriába sorolt Grand Superior borai. Egy ilyen bemutatkozás sosem a rövid távú értékesítési célokról szól, sokkal inkább az egri borvidék elmúlt évekbeli fejlődésének ismertetéséről. – mondta a turizmusonline.hu kérdésére Soltész Gergő, hozzátéve, hogy az új palack bemutatása mellett azért várhatóak még meglepetések a régióból. Az egri szőlő- és borkultúra mintegy 800 éves tradíciójának bemutatása mellett olyan újdonságokkal is készülnek, amelyek kedvet csinálnak az Egerbe látogatóknak a borkóstoláshoz is. A jövő héten mutatják be például az új prémium Soltész bort az évi 5,5 millió palack bort termelő, 2018-ban 2,5 milliárd forintos árbevételt elérő Ostorosbor Zrt. kínálatában.

A megszokott Pár Borpár játékos kóstolóprogram keretében is kiemelt figyelmet kapnak az egri borok, ahogyan a VinAgora Taste of Hungary válogatásában, vagy a Nébih Borkvíz Bár interaktív sátorjában is, ahol a hungarikumok közé tartozó Egri Bikavér és annak fehér párjaként született Egri Csillag jellemző illat- és aromajegyeit ismerhetik meg egy vakkóstoló során, melyet érdekes illatfelismerő játékkal egészítünk ki. Az élményt kvízkérdések, vaktérkép és egyéb meglepetés aktivitások teszik még színesebbé.

Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokkal kapcsolatos egyes feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a rendezvény ideje alatt indul a Várkapitányság Borral folyó Kánaán című tematikus sétaprogramja, amely a Várhegy jelentős szőlészeti és borászati kultúráját mutatja be az "első szőlőtőkéktől a borfesztiválig" bezárólag. A megvalósult, jelenleg is folyó, valamint a jövőben tervezett fejlesztésekre is kitérve Fodor Gergely elmondta: egy olyan történelmi városrészt építenek újjá, ahol gondozott zöldfelületek, izgalmas terek, változatos ízek ösztönzik maradásra és visszatérésre az itthonról és külföldről érkezőket. Szavai szerint ezt a célt szolgálják az olyan események is, mint a borfesztivál.

A zenei programok esetében változatlan marad a tematika: csütörtökön a könnyűzene, pénteken a világzene kerül a középpontba, a Cziffra Fesztivállal közösen, szombaton tartják a magyar dzsessz napját, vasárnap pedig a népzenéé lesz a főszerep. A közönség szórakoztatásáról mások mellett a Kiscsillag, a Dés László, Szakcsi Lakatos Béla, Deseő Csaba és Oláh Kálmán gondoskodik.

Idén is megrendezik a borfesztivál és a Máltai Szeretetszolgálat szeptember 12-én a jótékonysági borárverést. A pincészetek által felajánlott palackokra cégek és magánszemélyek egyaránt licitálhatnak. A befolyt összegből a Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodáját támogatják. Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke közölte: az idei borfesztivál 40 ezer darab pohártartója a szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készült. Ez a megrendelés jelentősen hozzájárul az 2016-ban megnyitott üzem fenntartható működéséhez.

Kiss Melinda Katalin
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai