Étterem, ahol a nagyik főznek

A világon egyedülállónak számít a New York-i Enoteca Maria, amelynek a konyháján hivatásos szakácsok helyett nagymamák főznek közel 20 országból.

Staten Island St. George negyedében csaknem tíz éve nyitotta meg Jody Scaravella a kis éttermét. A Brooklynban olasz bevándorlók leszármazottjaként született tulajdonos a vendéglátóhelyet édesanyjáról, és az olasz borok iránti hódolatból – persze nem utolsó sorban a nála is hozzáférhető választék miatt – Enoteca Mariának nevezte el. Scaravella persze, hogy az itáliai konyhára alapozott, melynek a köztiszteletben álló nonna, vagyis a nagymama a lelke. Ahogy náluk otthon is, ahol a szicíliai nagymama, Domenica vásárolt és főzött az egész famíliára.

Az olasz nagyi ételeinek ízemlékeit őrző unoka eredeti ötlettel alapította meg éttermét, nem professzionális szakácsokat, hanem nonnákat verbuvált Olaszország minden régiójából, hogy Staten Island-re elhozzák hagyományos családi receptjeiket. Eredetileg tíz olasz nagyival indult az Enoteca Maria. Jody Scaravella aztán 2011-ben gondolt egy nagyot, és elhatározta, hogy világkonyha jeligére más országbeli nagyikat is éttermébe csábít.

Előbb egy virtuális receptgyűjteménnyel indított Nonnas of the World néven, ahová a világ bármely országából feltölthettek anyanyelvükön ételrecepteket, az ételekről készült fotókat és rövid önéletrajzot a jelentkezők. Lényegében ez volt az alapja annak, hogy 2016 júliusában beindulhatott a világon egyedülálló étterme, ahol közel 20 országból egymást váltva szakácskodnak a nagyik. Az Enoteca Maria menükínálatában megőrizte az olaszos jelleget, ugyanakkor naponta különböző nemzetek fogásaival bővíti választékát. A rendszeresen étlapon szerepelő nemzeti ételek készítői között van Lucia Brazíliából, Yumi Japánból, Carmen Argentínából, Mariéla Venezuelából, Rosa Maria Kolumbiából, Habiba Algériából, Mafuza Bangladesből, Zena Szíriából, Zulejka Dominkából, Marita Ecuadorból, Nyagyezsda Kazahsztánból. Az európai országok konyháját az olasz Adelinán, Carmelinán, Rosán, Christinán, Marián, Luisán, Rosarián, Margerithán és Adrianán kívül a fehérorosz Nyina, a cseh Helena, a görög Ploumitsa, a lengyel Jolanta, a francia Monique és a török Hülya képviseli.

 A nagymamák nemcsak főznek, hanem az étterem saját projektje, a Nonnas in training keretében ingyenes tanfolyamokat is tartanak, ahol megosztják konyhai fortélyaikat az érdeklődőkkel.  Mára a média kedvenceivé váltak a nagyik, egyre több tudósítás jelenik meg a USA-ban és szerte a világon róluk, az étteremben egymásnak adják a kilincset a forgatócsoportok.  Jody Scaravella időközben már könyvet is megjelentetett Nonna’s  House- Cooking and Reminiscing with the Italian Grandmothers of Enoteca Maria címmel személyes élményei alapján, és a nagyik élettörténeteivel, receptjeivel. Várható újabb kiadvány is,

 Az Enoteca Maria konyhájának azonban van egy nagy hiányossága. Nincs magyar nagyijuk. Ha valaki kedvet kapna – vagy akadna szemfüles unoka, aki bíztatná - , hogy a Staten Island-i étteremben népszerűsítse családi konyháját, küldje el receptjét, történetét és fotóit a következő internetes weboldalra: nonnasoftheworld.com – akár magyarul is.
 
 

 

Forrás: HVG


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?