Fogyatékkal élők a vendéglátásban

A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával „Fogyatékossággal élő fiatal munkavállalók a vendéglátásban” címmel nemzetközi projektet indított közel egy évvel ezelőtt. A fókuszban a megváltozott munkaképességű fiatalok munkaerőpiaci esélyeinek növelése állt, különös tekintettel a vendéglátás területére. A program négy ország együttműködésében valósul meg.

A projektet a Budapest első fogyatékossággal élők által alapított vendéglátó helyét, a Nem Adom Fel Kávézó és Éttermet működtető Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet koordinálja.

A magyarországi vendéglátóhely partnere három, a környező országokban megváltozott munkaképességű fiatalokat foglalkoztató, és hasonló vendéglátóhelyet működtető szervezet volt: a szlovén fővárosban, Ljubjanában kilenc éve működő Druga Violina („Másodhegedű”) Kávézót üzemeltető CUDV Draga, a lengyel fővárosban, Varsóban hat éve autizmussal élő fiatalok segítségével működtetett „Zycie jest fajne” („Az élet szép”) Klubkávézó gazdája, az Ergo Sum Alapítvány, illetve egy partnercserét követően a szlovák fővárosban, Pozsonyban több, mint tíz éve működő Radnicka Kávézót üzemeltető Agency for Supported Employment („Támogatott Foglalkoztatási Ügynökség”).

 

Októberben 50, fogyatékossággal élő, külföldi és magyar fiatal vett részt egy közös tréningen a Nem Adom Fel Kávézóban, melynek célja az volt, hogy alapismereteket adjon a vendéglátásban való munkavégzéshez. Az egy hetes itt tartózkodás programja alapvetően arra a tréninganyagra épült, amely a projekt részeként, a partnerek együttműködésével született meg ugyanezzel a céllal. Ez egyfajta pilot projektként szolgált, itt már bizonyos tréningfeladatokat élesben próbáltak ki a résztvevők.

A fő cél egy olyan konkrét alapismereteket tartalmazó tréninganyag elkészítése volt, amely segíti a megváltozott élethelyzetben élőket a vendéglátóiparban való elhelyezkedésben. A képzési anyag négy, egyenként közel 20 órás tanegységet foglal magában, melyek során a résztvevők alapismereteket szerezhetnek a kommunikáció, a munkavállalás, a felszolgálás és a konyhai munka területén. Elsősorban képzőknek, trénereknek szól, akik a megszerzett ismeretek alapján is tudják segíteni a különböző fogyatékossággal élők foglalkoztatását, integrálását a vendéglátás területén.

A projekt azzal az indíttatással jött létre, hogy a környező országokban működő, inkluzív vendéglátóhelyek tapasztalatait összegyűjtve, megosztva és ezáltal közösen fejlődve elősegítse a fogyatékossággal élő munkakezdő fiatalok elhelyezkedését a vendéglátás területén. A tréninganyag közös megalkotásával és közzétételével az a cél, hogy minél több fogyatékossággal élő fiatal kaphasson esélyt a vendéglátásban való érvényesülésre, mivel ez a terület az integrációra, inklúzióra is nagyszerű lehetőséget nyújt.

 

Forrás: erasmus / Turizmus Online


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?