Gasztronómia alulnézetben

(MTI) - Kis növésű emberek által alapított és üzemeltetett étterem hódít Kínában, a Csengcsou városában működő helynek az üzleten túl nem kis részben nevelő célzata is van.

Az augusztus végén megnyitott étterem első látásra teljesen átlagosnak tűnik, mindössze a szokottnál alacsonyabb asztalok és székek árulkodnak annak kissé rendhagyó jellegéről.
A pincérek megjelenése azonnal választ ad a miértekre: a "törpeétteremben" dolgozók átlagos magassága ugyanis csupán mintegy 130 centiméter, a személyzet legmagasabb tagja sem több 140 centiméternél. A hely maga nem csupán étteremként, inkább közösségi térként szolgál, rövid zenés-táncos és színházi előadásoknak, felolvasásoknak is helyet ad.
A Kínában mindezidáig egyedülálló éttermet egy 36 kis növésű embert tömörítő, tartománybeli társaság alapította. A kezdeményezés célja a munkaerő-piacon gyakran nagy problémákkal szembesülő emberek számára munkahely és biztos jövedelem biztosítása. Emellett nevelő célzata is van a helynek, segítheti a kis növésű emberek társadalmi elfogadottságának javítását.
Az étterem kínai lapoknak nyilatkozó vezetője, Jang Ji a kezdeményezés kiterjesztését, étteremlánccá való fejlesztését tervezi, hogy ne csak csengcsoui, de az ország többi pontján élő kis növésű emberek elhelyezkedését is segítse.
A Kínában élő kis növésű emberek korábban már az újságok címlapjára is kerültek. Mintegy százan közülük Csengcsoutól mintegy 1500 kilométerre, a dél-kínai Kunming városa közelében megalapították a Kisemberek Királyságát, ami egy "törpetémaparkot" takar. Az ott élők saját magukból faragtak látványosságot: előadásokkal, énekkel, tánccal szórakoztatják az oda látogató turistákat.

Forrás: MTI


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.