Imádják az első magyar whiskyt

A Békési Pálinkafőzde 30. születésnapját egy saját gyártású, 12 éves különleges whiskyvel ünnepelte, ami a piac egyetlen magyar előállítású darabja.

Hatalmas érdeklődés előzte meg az első és jelenleg egyetlen magyar gyártású whisky debütálását az idei Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon. A Békési Pálinka Manufaktúra 43% alkoholfokos 12 éves whiskyje a hazai rendezésű Whisky Show-n ugyancsak sikerrel mutatkozott be, épp csak azt nem értették a látogatók, ha itthon is adott a receptúra, és adott a technológia, miért nincs nagyobb választék belőle?

A kérdés, azóta is ott lóg a levegőben. Azt azért tudni kell, hogy egy maláta- (malt) vagy gabonapárlatot (grain) whiskynek lehessen hívni, ahhoz minimum 3 év hordós érlelés szükséges. Utána ízlés szerint összekeverhetőek (blended), de mind közül, a házasítatlan malátawhisky (single malt) a legértékesebb.

Békési Zoltán pálinkafőző mester több mint egy évtizede kezdett bele a whiskyfőzésbe. Azon túl, hogy világéletében nagy rajongója volt a scotch-nak, mindig kereste szakmájában az új kihívásokat, és remélte, hogy egy napon a legjobb magyar whiskyt vele hozzák összefüggésbe. Jó alapanyagot talált hozzá helyben, Békés megyében. A whisky zamatát adó érleléshez szőlősgazdáktól vásárolta a boroshordókat, aminek belsejét ügyes kezű kádárok enyhén megpirították, ugyanis ez adja a whisky kellemesen lágy aromáját. Az ízvilág tehát hordónként változhat, ezért is döntöttek a hordónkénti megkülönböztetetés mellett, és így születettek meg a sorszámozott Single Barrel tételek.

A Békési Single Malt a hagyományos skót whiskykhez hasonlóan egyfajta árpamalátából készült, a gondosan kikészített tölgyfa hordókban érve 12 év alatt nyerte el végső zamatát. Békési Zoltán, az ötlet gazdája, büszke a végeredményre, szerencsére a fogyasztók is imádják, úgyhogy beszerzett még egy sor különleges hordót, hogy pár év múlva újabb whiskyvel örvendeztessen meg minket.

Forrás: Élelmiszer Online


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.