Jónak ígérkezik az egri termés

Tart a szüret Egerben Demeter Birtokon. A menoir és az oportó szedésével kezdődött meg a munka. A minőség kiváló, a fürtök egészségesek, a mennyiségben minimális kiesést okozott a jégverés - adta hírül az Elitbor.

„A szüretelés időpontját mindig a szőlő sav- és cukortartalma határozza meg, és figyelembe kell venni a gyümölcsöt, a fürtöket. Minden dűlőben nagyon szép a termés, megvan az alap a kiváló dűlőszelektált borokra is” – összegez Demeter Csaba.

A Demeter Birtokon kézzel szüretelnek, a pincében hagyományos módon dolgozzák fel a szőlőt. A menoir ültetvény kicsit nagyobb, mint fél hektár az Öreg-hegyen, ahonnan 20 mázsát szedtek le 21 cukorfokkal. Az oportó 19 fokos, a Gesztenyés dűlőben termett, 17 mázsát szedtek 0,4 hektárról. A két kékszőlőből készül a Márton újbor, de kiváló alapja a házasításoknak is. A pincébe csak a bogyó került be, miután leválasztották a fürtről, majd az újbor alapanyag héjon erjed kádban 1-2 hétig, naponta kétszer csömöszölik. Ezután préselik, néhány hétig 3200 literes ászokhordóba kerül, majd palackba és az asztalra, november elején, a libaételek mellé.
A szüretelés az Öreg-hegyen folytatódik a szürkebarát szedésével, ami az Egri Csillag házasításba kerül. Ennek a fajtának az érdekessége, hogy fehérszőlő, bogyói mégis sötétlilák. A szőlőt két szálvesszőre metszették, termése 70 mázsa hektáronként, magas minőségű és nagyon koncentrált.
A rozé alapja a merlot és a kékfrankos. Ennél a két fajtánál nagyon fontos a szüreti időpont megválasztása, hogy a ropogós savak megmaradjanak és alacsony legyen az alkoholtartalom. Ezektől függ majd a rozébor gyümölcsössége, könnyedsége.
„Minden feltétel adott, hogy a 2013-as évet is a kiváló évjáratokhoz soroljuk. Egészségesek a szőlők, mindenhol meg tudtuk védeni a termést és a területeket, a tavasznak köszönhetően gyönyörű a lombfal, az igen meleg ellenére sem láttam szárazsági tüneteket. A jelek nagyon biztatóak, kíváncsian várjuk a szüret végét, és hogy lássam, hogyan viselkednek érés közben a borok a pincében” – mondja Demeter Csaba.

Forrás: Elitbor


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.