Magyar siker a nemzetközi szakácsversenyen

A 2020-as Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny első helyezést ért el a BGE KVIK hallgatója.

A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban rendhagyó módon, online rendezték meg a neves nemzetközi versenyt, melynek témája a fenntartható fejlődés jegyében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak. A versenyen első ízben a pincérek is próbára tehették tudásukat.

Erdélyi Flóra, a BGE KVIK vendéglátás szakirányos, felsőoktatási szakképzéses végzős hallgatója tavaly tavasz óta készült a megmérettetésre és megnyerte a dél-kelet-európai régió szakács kategóriáját. Emellett a videójára kapott legtöbb like-kal a kategória közönségdíját is besöpörte.

A versenyen 6 nemzet összesen 17 képviselője, köztük 3 pincér mérte össze tudását. A szakács kategória versenyzői fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle versenyételt készítettek el, amelyet egy 3 perces videóban prezentáltak a zsűrinek. Ebben nemcsak a receptjeiket kellett bemutatniuk, hanem indokolniuk kellett az alapanyag választásukat és bizonyítaniuk kellett a fenntartható halászat iránti elkötelezettségüket. Elvárás volt a videóval szemben, hogy figyelemfelkeltő és kommunikatív legyen, és ne derüljön ki belőle a versenyző neve és származási országa.

A videót tavaly december elejéig kellett elküldeni, az online eredményhirdetésre pedig december 18-án került sor. A beküldött versenyanyagot a neves szakemberekből álló zsűri mellett a nagyközönség is értékelte az interneten.

Erdélyi Flóra felkészülésében Hidvégi Hedvig, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének tanársegédje vett részt. Flóra a legjobb minőségű, ám a környezetet kevésbé terhelő alapanyagokkal dolgozott, fő alapanyagai a makréla és a szívkagyló voltak. Elkészített profi étele a szuvidált makrélafilé, tintahal tintával színezett házi cannellonival, langyos céklasalátával, szívkagyló kocsonyával és fehérbor sabayonnal, a háziasszonyi étele pedig citrusos makrélavagdalt pisztáciás bundában, hagymás törtburgonya, narancsos párolt kelkáposztacsíkok és fokhagymás majonézmártás volt.



„Büszkék vagyunk rá, hogy a jelenlegi bizonytalan, rendkívül gyorsan változó helyzetben hallgatónk két díjat is nyert ezen a rendhagyó versenyen. Ez is bizonyítja, hogy kiváló gasztronómiai képzést kínálunk, oktatóink és hallgatóink is sikeresen alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, a digitális távoktatás kihívásaihoz” – mondta el Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja.

Flóra videója:

{youtube|id=CVMpNoPLf1A}


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.