Majdnem dobogós lett a Világbajnokságon a Gundel séfje

Nagyon jól szerepelt a magyar versenyző a pénteken lezajlott Chaîne des Rôtisseurs gasztronómiai szervezet Frankfurtban megrendezett Ifjúsági Szakács Világbajnokságán.

A hazánkat képviselő Pereszlényi Alexandra, a Gundel sous chef-je 21 nemzet indulói közül az egyik legfiatalabb versenyző volt, aki éppen csak lecsúszott a dobogóról. A zsűri tagjaival folytatott beszélgetés során dícsérték alapos felkészültségét, korrekt munkáját, szép tálalásait jó időbeosztását.

Az 1248-ban Franciaországban alapított több mint 80 országban 25000-et meghaladó taglétszámú Chaîne des Rôtisseurs gasztronómiai szervezet ifjúsági Szakács Világbajnokságának különlegessége, hogy a 27 év alatti versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.

A black box tartalma ez volt: nyelv hal, pisztráng, bárány borda és comb, articsóka, borsó és mangó. Alexandra a B5-ös sorszámot kapta, ami azt jelentette, hogy a délutáni csoportban kezdte meg a versenyzést, 13.45 perckor.

Érdekesség, hogy az ifjú séf szeptember 11-én, hétfőn tölti be a 25. életévét. Elköteleződése a szakácsmesterség iránt a vidéki nagymamák konyhájában, már kisgyermek korában kialakult. A „a rossz evő” kislányból” mindenki meglepetésére szakács lett. Fontosnak tartotta, hogy a szakmát a lehető legképzettebb szakemberektől tanulhassa, ezért középiskolai éveit a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában töltötte, majd karrierjét a Gundel cégcsoporthoz kötődő Danubius Hotels Group neves tagjánál, a Hilton Budapest szállodában alapozta meg. Kovács Lázár és Merczi Gábor Alexandra egyik első versenyén figyelt fel dinamikus és precíz munkájára, amellyel helyt áll ebben a férfias szakmában. Kovács Lázárral több tévés szereplés során dolgozott az elmúlt években együtt, míg Merczi Gábor meghívására 2015 óta a Gundel étterem sous chefjeként folytatja pályáját, jelenleg egyönálló egység vezetőjeként bizonyít. A Gundelben folytatta felkészülését a Chaine des Rôtisseurs gasztronómiai verseny hazai fordulóira, aminek eredményeként két évvel ezelőtt harmadik, tavaly második, 2017-ben pedig a dobogó legfelső fokára állhatott.

Forrás: Vendég & Hotel


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.