Ennek nyomán a Kínai Szabadalmi Hivatal törölte annak a kínai magánembernek védjegyoltalmát, amely négy magyar borvidék nevét kívánta a Kínai Népköztársaságban szóvédjegyként bejegyeztetni bor áruosztályba.
Így a Tokaj, az Eger, a Mátra és a Villány oltalom alatt álló eredet-megjelölésekre benyújtott védjegy kérelmet 2011. augusztus 31-ei hatállyal törölte a kínai Szabadalmi Hivatal a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa felszólalása alapján, a kínai kereskedelmi törvény 30. cikkére hivatkozva.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának sikeres fellépésével akadályozta meg azt, hogy a Mátrai, a Villányi, az Egri és a Tokaji termelők kiszoruljanak termékeikkel a világ egyik legdinamikusabban fejlődő borpiacáról.
A fellépés hiányában jóhiszeműen eljáró Kínai Szabadalmi Hivatal, amennyiben szóvédjegyként bejegyezte volna a kérelmezett neveket, úgy a kínai bejelentő bármilyen bort értékesíthetett volna a magyar borvidékek nevével Kínában. A Kínába valódi mátrai, egri, tokaji és villányi bort exportáló magyar borászokkal szemben pedig jogbitorlási eljárást indíthatott volna a kínai magánember.
A bejegyzési kérelem elutasításával a magyar bormegnevezések védelmét az EU és Kína közötti kereskedelmi egyezmények is garantálják a jövőben - közölte a HNT. (MTI)
Megakadályozták a magyar bornevek kínai védjegyeztetését
Sikeres lépett fel közösen a magyar bormegnevezések védelmében Kínában a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a négy érintett borvidék hegyközségi tanácsa - tájékoztatta a HNT az MTI-t.

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese
Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen
Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival
Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál
A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje
Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból
A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején
Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon
Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc
A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata
Új séf, új étlap, új élmények.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.