hirdetés

Mostantól ez Hévíz bora

Április 22-én kiderült, melyik pincészet bora viseli egy éven keresztül a 2022-es Város Bora címet. A Hévíz Turisztikai Egyesület szervezésében immár harmadik alkalommal került kiválasztásra, megújult tematika szerint a címet viselő bor.

 

hirdetés

Milyen bor lehet Hévíz Város Bora?

· száraz fehér bor

· könnyű, friss, stílusos, ételekhez jól ajánlható

· megfelelő ár-érték aránnyal rendelkezik

· a megelőző 2 évben már szerepelt nemes borversenyen arany vagy ezüst minősítéssel

· szakértők által minősített bor

Kik neveztek végül a megmérettetésre?

Nemcsak helyi pincészetek kapták meg a meghívást a versenyre, hanem a ország számos borászata. Összesen 12 zalai és balatoni borvidék vett részt. 25 termelő mindösszesen 50 tételt nevezett be gasztronómiai ütközetre. 22 szőlőfajta – többek között az Olaszrizling, Savignon Blanc, Ezerjó, Zenit, Pátria, Cserszegi fűszeres - reprezentálta a választékot.

Hogyan, kik és mikor választottak?

A borok zsűrizését április 22-én a NaturMed Hotel Carbona-ban végezték el. A tételeket először szakmai zsűri értékelte Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes, a MATE egyetemi docense vezetésével. A neves zsűri tagjai voltak Dr. Kovács Barnabás MATE egyetemi adjunktus, borász, Viniczai Sándor Borászati füzetek főszerkesztő, Vaszily Zsolt okleveles borbíráló-szervező, Pápai Zsuzsa NaturMed Hotel Carbona vezérigazgatója, Borbély Tamás - Badacsonyi Borvidék Hegyközség elnöke, Év Bortermelője, Borbély Családi Pincészet, Borász, Süténé Tüttő Beatrix képviselő asszony Hévíz város képviseletében.

A bor kiválasztása természetesen vak kóstolással történt. Ez annyit jelent, hogy a zsűritag részére mindössze az évjárat és fajta adott, azt nem tudták, hogy a bort melyik pincészet készítette. A neves hazai szakemberek egy elektronikus 100 pontos bírálati rendszer segítségével értékelték a borokat. A pontozás során szoros versenyben 7 tétel került végül a társadalmi zsűri elé, akik ugyanezt a rendszert használva bírálták a borokat.

Melyik lett a nyertes?

A Cezar Pincészet Kis Balaton -Nagy Borok Savignon Blanc 2021-es évjáratú fehér bora.

Mi jár a nyertesnek?

Azon felül, hogy egy teljes évig viselheti a megtisztelő címet, lehetőséget kap a 4 napos augusztusi Bor és Gasztrokorzó fesztiválon való bemutatkozásra. A címhez járó díszes okleveleket 2022. április 30-án 17:00 – 18:00 óra között a jubileumi Boldog Békeidők rendezvényen adják majd át.

Hol kóstolható?

A nyertes bor már forgalomban van, és hamarosan egy speciális díszcímkét is kap. Ezután kapható lesz többek között Hévízen a Tourinform Irodában is.

(forrás: Hévíz Város Önkormányzat)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Az energiaárak és az alapanyagok beszerzési költségei ugrásszerűen megnőttek, és még nem tudni, hol a vége. Ön tett-e valamit annak érdekében, hogy ellensúlyozza valahogy a brutál módon megnövekedett kiadásait?

Partnerünk