Műtárgy lett a boroscimke

Az újborához kapcsolódó címkepályázatok válogatott alkotásaiból rendez kiállítást a kisharsányi Vylyan Pincészet, a tárlat november 10. és 29. között tekinthető meg a pécsi Hattyúház Galériában.

A pincészet szerdán az MTI-hez is eljuttatott tájékoztató anyagában felidézte: először 2005-ben adtak lehetőséget arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem harminc év alatti művészeti szakos hallgatói, valamint a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanulói megtervezzék a vállalkozás újborának címkéjét.
Az elmúlt hét évben meghirdetett pályázataikra több mint ezer boroscímke-terv érkezett, közülük a győztesek és mintegy negyven további alkotó munkáit most együtt mutatják be a nagyközönségnek. Az este hat órakor kezdődő megnyitó résztvevőinek újborkóstolóval és mesterszakács által készített finomságokkal is kedveskednek, november 27-én pedig művészpiacot rendeznek.
Debreczeni Mónika, a pincészet birtokigazgatója korábban az MTI-nek elmondta: reményeik szerint a tárlat jelentős érdeklődésre tart számot, mert a borokra egyre több ember kíváncsi. Bővülnek a fogyasztóknak a borokkal kapcsolatos ismeretei és ebből következően minden érdekes lehet, ami ehhez az italhoz kötődik.
Iványi Emese, a Vylyan pincészet marketingvezetője azt jegyezte meg, hogy egy amerikai borszakíró korábban komoly kritikával illette a magyar borospalackokra kerülő címkéket. Úgy találta, azok világszinten felvállalhatatlanok.
A marketingvezető amellett, hogy hangsúlyozta, ezzel a borászok nem értenek egyet, rámutatott: az elmúlt három évben egész Magyarországon rendkívül fantáziadús és a korábbiaknál egyedibb címkék születtek.
Megítélése szerint a magyar boroscímke-dizájn hatalmas fejlődésen ment keresztül. Az alkalmazott grafika nagyon érdekes terület lett a borászat számára, amely nemcsak a jó minőségű borokkal, hanem a művészekkel közösen a palackok külső megjelenésével is komoly értékeket teremthet.
A Vylyan idei Bogyólé címkepályázatán az első díjat a korábbi kétszeres második helyezett, Vidákovich Sámuel, a Pécsi Tudományegyetem festő szakos hallgatója kapta. Az általa tervezett, megszemélyesített poharat ábrázoló boroscímke a pincészet 18 ezer palack zweigelt-portugieser újborát díszíti. (MTI)


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.