Négy plusz négy érdekesség a kultikus kávézóláncról

Ma négy éve, hogy a Starbucks megnyitotta első budapesti kávézóját – akkor rajongók ezrei várták, hogy megkóstolhassák a népszerű kávéitalokat. Az eltelt négy évben további nyolc kávéház nyitotta meg kapuit, és várja a frissítők szerelmeseit. A hazai évforduló alkalmából négy plusz négy érdekességgel ünneplejük a kávézóláncot.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

1.: Seattle és Schultz - A kávézó története 1971-ben kezdődött, amikor Gordon Bowker író, Jerry Baldwin és Zev Siegl irodalom-történelem szakos tanárok elhatározták, hogy Seattle belvárosában, a Pike Place főtéren megnyitják első közös kávéházukat. Az ötlet eredetileg Gordon Bowker fejéből pattant ki, aki minden hónapban autóval kelt útra Seattle-ből Vancouverbe. Egyedüli társa a hosszú úton termoszába töltött kávéja volt, így az utazások elteltével egyre erősödött benne a gondolat: milyen jó lenne, ha minőségi, karakteres, egyedi pörkölésű kávéitallal frissíthetné fel magát a fárasztó út közben. Az ötletet megosztotta barátaival, így nyílt meg az első kávéház. Több mint egy évtizeddel később, 1982-ben csatlakozott a vállalkozáshoz Howard Schultz, leendő elnök-vezérigazgató, aki híressé és sikeressé tette a Starbucks-ot. Napjainkban 63 országban több mint 20 ezer kávézó 200 000 partnere kínálja az italokat, frissítőket, szendvicseket, édességeket és ajándéktárgyakat.

2.: Peqoud vs. Starbuck - A három barát nagy egyetértésben fogott a közös munkához, ám a névválasztás már kevésbé volt zökkenőmentes. Azt szerették volna, hogy a márka neve és arculata arra utaljon, hogy a kávébabok a tengeren túlról származnak, így a legjobb minőséget képviselik. Így jött az első névötlet, a „Pequod”, ami Herman Melville amerikai író népszerű Moby Dick című regényének bálnavadászhajójának neve. Ez azonban Terry Hecklernek, aki a vállalat logóját is megálmodta, nem nyerte el a tetszését, így esett a választás a regény kávéfüggő első tisztjére, Starbuckra.

3.: Szirén, nem sellő! – Önmagában a név nem volt elég utalás a tengerre, így olyan logót szerettek volna az alapítók, ami hűen tükrözi a vállalat elszántságát a tengeren túlról érkező minőségi kávébabok beszerzéséért. Hosszas kutatás után egy hajós könyvben rábukkantak arra a 15. századi normann fametszetre, amely egy kétfarkú szirént ábrázolt. A motívum sokféle asszociációt is magába foglal, hiszen a kétfarkú szirén a termékenységet szimbolizálja, a tengeri nőalak az ihletésre utal. Emellett a nyugati kultúrában a hajózás és a jó szerencse szimbóluma.

4.: Értük és értünk – 2013-ban több mint 630 000 órát töltöttek önkéntes munkával a Starbucks partnerei a környezet védelméért. Emellett a kávézólánc 10 000 amerikai veteránnak biztosít munkahelyet, ezzel járul hozzá a munkanélküliség enyhítéséhez.

+1.: Costa Rica és a fenntartható fejlődés – A Starbucks eddig 240 hektárnyi földterületet fogadott örökbe azért, hogy ezeken az ültetvényeken a hatékony és etikus gazdálkodás működését tanulmányozzák a szakértők, és a bevált gyakorlatot megosszák más kávérégiók farmereivel. A vállalat azonban nemcsak tudását adja a föld művelőinek, hanem kölcsönökkel is segíti őket. 2013-ban a kávézólánc 11,9 millió dollárral segítette a kávétermelőket, melyet nemzetközi fair trade szervezetek juttattak el a gazdákhoz.

+2.: Egy csésze kávéval a környezetért – Az év elején bevezetett Reusable Cup fontos eszköz a Starbucks működése során keletkező hulladék csökkentésére vonatkozó célkitűzések elérésében, hiszen az újrahasznosítható pohár csupán harminc utántöltésével több mint fél kiló papírhulladékkal kevesebb keletkezik. 2013-ban világszerte 46,9 milliószor hozták vissza a vendégek saját bögréjüket a kávézókba, 11,1 millióval többször, mint 2012-ben, ezzel összesen 1025 tonna papírhulladéktól tehermentesítve környezetünket.

+3.: Új és mindig más – A Starbucks magyarországi működése óta a megszokott italok mellett 30 új kávékülönlegességet vezetett be, többek között a több ízben kapható Refreshát, Frappuccinót, Macchiatót, karácsonyi italokat vagy épp a Pumpkin Spice Lattét.

+4.: Híresek és szeretnek! – A vállalat elkötelezett híve a fiatal tehetségek támogatásának és annak, hogy kreatív alkotókkal, művészekkel működjön együtt. Közös hazai kampányaiban olyan divatmárkákkal dolgozott, mint a NUBU, a USE Unused, a KataSzegedi, Daniel Benus, Tomcsányi Dóri és Tamara Barnoff, de Alexander Wang divattervező is kreált már pólókat a Starbucksnak. Számos rendezőt és forgatókönyvírót is megihletett a márka, így például David Frankelt is, aki az Ördög Pradát visel című filmben Miranda Priestly reggeli szertartásává tette a tűzforró, három eszpresszóból főzött tejes kávét.

Forrás: Vendég & Hotel


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.