Pörögnek a gyorséttermek, kávézók szolgáltatásai

A gyorséttermek és kávézók egymás után vezetik be az automatizált étel- és italkészítési módokat amelyek felpörgethetik a kiszolgálást, ha a robotok mellett dolgozó emberek lépést tudnak tartani velük, állapítja meg társlapunk, a Privátbankár cikke a Reuters híre nyomán.

Mint írják, a robotizált grillsütéstől a keverőgépek sebességének növelésén át a kicentizett jég- és tejadagolókig egyre-másra vezetik be az újításokat a gyorsétkeztetéssel foglalkozó amerikai vállalatok. A Starbucks kávézólánc, a Domino’s pizzahálózat vagy a Chipotle mexikói grillétteremlánc pedig új technológiákkal igyekszik csökkenteni a munkaerő-költségeket, és ezzel növelni profitját.

 

A Starbucks például azt tervezi, hogy jövő év elejétől kísérletképpen tíz kávézójába új kávékészítő gépeket telepít. Ezekkel a tesztek szerint hihetetlenül fel lehet gyorsítani a kávéfőzést. Az egyik frappucinnofajtát (jeges kávé) 87 másodperc helyett 36 másodperc alatt lehet elkészíteni.

A mostani lépések előzménye, hogy a cégek a koronavírus-járvány alatt azzal szembesültek, hogy nehezebben találnak olcsó munkaerőt az éttermeikben végzendő betanított munkákra. Reményeik szerint ezen a gondon is segíthet az automatizálás. A National Restaurant Association vendéglátóipari szakmai szövetség korábbi felmérése szerint a vendéglők 58 százaléka igyekszik automatizálással ellensúlyozni a munkaerőhiányt.

Lassúnak érzik a gyorséttermeket a vendégek

Emellett az okosabb, hatékonyabb gépek gyorsíthatják a kiszolgálást, amire szükség lenne. Az éttermi kártyás fizetésre használt terminálokat üzemeltető HungerRush felmérése szerint ugyanis az amerikaiak 60 százaléka úgy érzi, hogy az éttermeknek nincs elegendő személyzetük a rendelések kellően gyors felvételéhez, az ételek elkészítéséhez és a felszolgálásához.

Rachel Ruggeri, a Starbucks pénzügyi igazgatója már előre iszik a medve bőrére, ugyanis kijelentette, hogy a korábbinál stabilabb gyártási feltételeket teremtenek, ami segíti a profitráta növelését. Lelkesedésben a Michigan állambeli Jet’s Pizzánál sincs hiány. Aaron Milsson, a cég informatikai vezetője olyan mesterséges intelligenciával támogatott felszolgálási rendszert vizionál, amely megjegyzi a vendégek ismétlődő igényeit és fizetési szokásait. Ehhez alkalmazkodva gondoskodik a kiszolgálásukról.

A teljes cikk elolvasható: ITT

Forrás: Reuters / Privátbankár


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.