Rekord súlyú eper Izraelben

Közel 30 dekagramm tömegű epret termesztett egy izraeli gazdálkodó, és ezzel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

A Guinness World Records által mostanáig fel nem jegyzett tömegű epret termesztett egy izraeli farmer. Az Ariel Chahi gazdaságában kiteljesedő gyümölcs hivatalosan 289 grammot nyom a mérlegen, a kerülete pedig nagyjából 33 centiméter.

A termetes eper fajtáját Ilannak nevezik – ezt a híresen korpulens típust egy szintén izraeli, Nir Dai nevű kutató nemesítette ki.

Dai, aki a rekord nehéz eper súlyának hivatalos lemérésén is jelen volt, azt mondta, hogy ekkora példány kialakulásához speciális kondíciókra van szükség.

„Az idei eperszezonban január végén és február elején különösen hideg volt. Az eper a virágzástól kezdődően, lassan, több mint 45 napig fejlődött ki, és ennek köszönhető, hogy a teljes érettségi fokot elérve ekkorára duzzadt” – nyilatkozta a szakember.

Az epersúly korábbi csúcstartója egyébként egy, a japán Amaou fajtából származó, körülbelül 250 grammos gyümölcs volt, amelynek hivatalos mérlegelésére Fukuokában, 2015 januárjában került sor.

Forrás: Food & Wine / Store Insider


Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrés-stop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrés-stop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”? 

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál.
Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet

Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet 

Budapesten a felnőttek is szavalhatnak.
Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?

Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?  

Ami nemcsak a hazai marhahús állományt, hanem a magyarországi sertéstartókat is súlyosan érintheti.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.