Rekord súlyú eper Izraelben

Közel 30 dekagramm tömegű epret termesztett egy izraeli gazdálkodó, és ezzel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

A Guinness World Records által mostanáig fel nem jegyzett tömegű epret termesztett egy izraeli farmer. Az Ariel Chahi gazdaságában kiteljesedő gyümölcs hivatalosan 289 grammot nyom a mérlegen, a kerülete pedig nagyjából 33 centiméter.

A termetes eper fajtáját Ilannak nevezik – ezt a híresen korpulens típust egy szintén izraeli, Nir Dai nevű kutató nemesítette ki.

Dai, aki a rekord nehéz eper súlyának hivatalos lemérésén is jelen volt, azt mondta, hogy ekkora példány kialakulásához speciális kondíciókra van szükség.

„Az idei eperszezonban január végén és február elején különösen hideg volt. Az eper a virágzástól kezdődően, lassan, több mint 45 napig fejlődött ki, és ennek köszönhető, hogy a teljes érettségi fokot elérve ekkorára duzzadt” – nyilatkozta a szakember.

Az epersúly korábbi csúcstartója egyébként egy, a japán Amaou fajtából származó, körülbelül 250 grammos gyümölcs volt, amelynek hivatalos mérlegelésére Fukuokában, 2015 januárjában került sor.

Forrás: Food & Wine / Store Insider


Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 
Franciaországban csökkenő borfogyasztás, ellenben hódít a sör

Franciaországban csökkenő borfogyasztás, ellenben hódít a sör 

Különösen a vörösbor szenvedi meg a trendek változását.
A miskolci étteremben lehúzták a rolót

A miskolci étteremben lehúzták a rolót 

A miskolci Grill Farm étterem, mint közölték, végleg bezárt.
Bezárta budapesti gyárát az ikonikus édességgyár

Bezárta budapesti gyárát az ikonikus édességgyár 

A budapesti gyár több mint 150 évig működött.
Eladó a Káli-medence menő pékségének épülete

Eladó a Káli-medence menő pékségének épülete 

A tavaly tavasszal bezárt Andriska Pékbisztró az egyik legnépszerűbb pékség volt a Balaton környékén. 
Pezsgők és aszúk arzenálja várja e héten a pesti ötcsillagos házban

Pezsgők és aszúk arzenálja várja e héten a pesti ötcsillagos házban 

Hagyományos érlelésű pezsgőkből és tokaji aszúkból rendez kóstolót a Winelovers december 27-én, a budapesti Hotel Intercontinentalban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.