Szarvasgomba: 'a konyha gyémántja'

Jásziványban rendezik 2015. augusztus 15-16-án a Szarvasgomba Ünnepet. Itt találták tavaly minden idők legnagyobb szarvasgombáját Magyarországon, az eredetileg 1,3 kg-os különleges példány a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban ma is megtekinthető.

A júliustól decemberig tartó szarvasgombaszezonban most a legízesebb a különleges fűszergomba, ez adja az apropóját a Jásziványi Szarvasgomba Ünnepnek, ami nem csak a legkomolyabb szakmai rendezvény, de kellemes és érdekes családi program, ínyenceknek pedig izgalmas gasztronómiai élmény is. A látogatók megismerhetik a szarvasgomba-keresés fortélyait, de a gyerekeknek is rendeznek játékos gombakeresést, lesz szépségverseny a szarvasgomba-kereső kutyák számára, egész napos vásár, koncertek, vetélkedők és kiállítás. És mivel a szarvasgomba az egyik legizgalmasabb és legkülönlegesebb fűszer a konyhában, így a kulináris örömök is különös hangsúlyt kapnak a rendezvényen. Lesz bogrács és grill, könnyű saláták és saslik, de emberes marhapofapörkölt is, sőt még a desszert és a kávé is kóstolható lesz szarvasgombás változatban.

A minőségi gasztronómiai kínálatot Dunst Zsolt grill világbajnok és a Centrál Kávéház biztosítja hagyományos, de izgalmasan felfrissített fogásokkal.

A gasztronómiai kínálatból:

Házi grill kolbász szabadtartású és saját nevelésű mangalicából

Mangalicafej rántva szarvasgombás öntettel

Kacsasaslik Burgonyasaláta friss szarvasgombával

Zöldsaláta szarvasgombás öntettel

Bográcsos marhapofapörkölt házi kenyérrel

Szarvasgombás-tejszínes rackaszarv-tészta

Mangalicazsíros kenyér

Grissini bazsalikomos kecskekrémtúróval

Szarvasgombás-csokis tarte

A programot fővédnökként Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Borbás Marcsi nyitja meg. A szakmai előadásokon hallhatunk a szarvasgomba termesztés óriási lehetőségéről a Jászságban, a szarvasgomba gyűjtésről és természetesen a szarvasgomba konyhai felhasználásáról, előadó lesz Cattaneo Graziano, az olaszországi Aranyszakács cím tulajdonosa, a magyarországi Bocuse d’Or verseny állandó zsűritagja. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Egyedülálló program

szakértőknek - mert ez a legnagyobb hazai szakmai esemény, a legkomolyabb előadásokkal a témában kutyabarátoknak - mert lesz szarvasgomba-keresés kutyákkal, szarvasgomba-kereső kutyaszépségverseny természetbarátoknak - mert lesz kirándulás szarvasgomba-kereséssel, a környék pedig gyönyörű családoknak - mert sok gyerekprogrammal, vetélkedővel, játékos gombakereséssel, ugrálóvárral várják a kicsiket ínyenceknek - mert szarvasgomba frissen és feldolgozva is kóstolható, rengeteg ínyenc fogás készül Mindenkinek – mert jó buli lesz!

Érdekességek a szarvasgombáról

A szarvasgomba legendás finomság, már az ókorban is nagy becsben tartották, sok történelmi és kultúrtörténeti érdekességgel találkozhatunk a fűszerként, afrodiziákumként és hajdan gyógyszerként tisztelt szarvasgomba kapcsán.

Tudta-e például, hogy

- amikor a XVI. században Olaszországba megérkezett a burgonya, a szarvasgombával való hasonlósága alapján tartufolónak nevezték el? Az elnevezést a német nyelv is átvette, és máig is őrzi a Kartoffel szóban.

- miért nevezik truffle-nek, Trüffelnek, truffe-nek a csokoládébonbonokat? A gyakran kakaóporba forgatott csokigolyók látványra hasonlítanak a szarvasgombára, de az is elképzeéjető, hogy a gyakran alkohollal készülő desszerthez olyan portóit vagy konyakot használtak, amiben előzőleg a szarvasgombát tartósították. A gombát kimerve a gombaillatú italt a desszertek ízesítésére használták.

- a szarvasgomba híveinek védőszentje Szent Antal? Ennek alapja, hogy a szentet legtöbbször bottal és sertésekkel ábrázolják, melyek alkalmas eszköznek tűnnek a szarvasgombászáshoz. Szent Antal azonban többet foglalkozott egy másik gombafajjal, az anyarozzsal (Calviceps Purpurea), illetve ezen gomba által okozott járványszerű mérgezés (Szent Antal tüze) gyógyításával. A mérgezésből eredő bőrbántalmakat disznózsírral kezelte, tehát alighanem átértékelhetjük a lábainál turkáló sertések szerepét. A botján pedig egy kis csengő volt, amit járvány idején az hordott, aki elkapta a kórt és aki betegeket ápolt. Egy remény azért még maradt a szarvasgombászoknak: a szent huszonöt éves korában aszkétaéletbe kezdett a sivatagban, ahol minden bizonnyal megkóstolta a terféziát is.

- Napóleon nagy fogyasztója volt a szarvasgombának, ahogy Casanova és Madame Pompadour is?

- Alexandre Dumas szerint a szarvasgomba a hölgyeket gyengédebbé, a férfiakat szeretnivalóbbá teszi?

- egy olasz közmondás szerint aki erényesen akar élni, tartózkodjék a szarvasgombától? - a labrador és golden retrieverek a legnépszerűbb kutyák szarvasgomba-keresésben? Bagi István szerint, aki labradorokkal keresi a különleges gombát már 16 éve, nem a fajta számít, hanem az, hogy a kutya együttműködő legyen. Sokan használnak vizslát, spánieleket, beagle-t vagy keverék kutyákat is.

- Magyarországon is nagy hagyománya van a szarvasgombának? Mátyás állítólag nagyon kedvelte, de egy megbízható forrás szerint 1568-ban a szarvasgomba volt az egyik főfogás egy lőcsei díszebéden.

- a szarvasgombát más élelmiszerekkel befőttes üvegbe vagy dobozba zárva átadja illatát a tojásnak, a sajtnak, a vajnak és a rizsnek is? Egy szarvasgombával akár 50 tojást is meg lehet ízesíteni.

- a szájhagyomány szerint a szarvasok a nyári párzás előtt ettől a gombafajtól kapnak erőre? Innen kapta magyar nevét is. A szaporulat növelése céljából adták a múltban a háziállatoknak, ezért nevezik hazánkban gímgombának is.

- Brillat-Savarin szerint a szarvasgomba a konyha gyémántja? A gasztronómia mindenki által elismert pápája 1825-ben Franciaországban megjelent Physilogie du gout (Az ízlés fiziológiája) című alapműve a mai napig az egyik legfontosabb hivatkozási alap a gasztronómiában. Magyarul 1912-ben jelent meg – 47 évvel a német nyelvű kiadást követően, de mintegy 37 évvel megelőzve az angolt. Ha ő így gondolja, az így is van: a szarvasgomba a fekete gyémánt!

Terfézia, a homoki szarvasgomba

A szarvasgombák átható illatát hordozó, gyakorlatilag csak Magyarországon termő szarvasgombaféle ugyanis édes. Nem is kicsit, mérések szerint ugyanis a terfézia tízszer édesebb a cukornál. A legjobb években is legfeljebb 500 kilogramm terem belőle a világon – ami szinte teljes egészében Magyarországot jelenti! A terfézia ugyanis kizárólag homoki akácosokban terem, ez a klasszikus élőhely pedig nagy területen mára kizárólag az Alföldön található meg.

Nem volt ez mindig így, hajdan Tunéziából szállították a terféziát a római polgárok konyhájára, ám az ottani élőhelyeket a fakitermelés és az elsivatagosodás tönkretette. A terfézia augusztustól októberig terem, de nagyon érzékeny az időjárásra. Ennek függvényében évente 200-500 kilogramm terem belőle Magyarországon. Közvetlenül a föld alatt terem, de a termőtest sokszor megrepeszti a talajt és kissé kibújik a felszínre. Ma már a legtöbb szarvasgombavadász kutyával dolgozik, de régen, amikor disznókkal keresték a drága kincset, a terfézia még ritkább falatnak bizonyult, a disznók ugyanis valamilyen titokzatos ok miatt nem szeretik, így nem is nagyon találták meg, szedésére csak szakosod kutyás gyűjtők vállalkoztak.

A Jásziványi Szarvasgomba Ünnepen is megkóstolható az édes szarvasgomba, mégpedig fagylaltba és csokis tarte-ba komponálva. A terféziás fagylalt a Damniczki Cukrászda különlegessége (a cukrászda 2013-ban elnyerte az Év fagylaltja díjat vörösboros málnafagyijával, 2014-ben ők álmodták az Országtortát, a Somlói revolúciót, 2015-ben pedig második helyezést értek el Fűszeres málnatortájukkal az Országtorta pályázatán). A homoki édes szarvasgomba a csokoládéval is nagyon jól harmonizál, a fesztiválon Urbán Gábor, a Centrál Kávéház cukrásza készít szarvasgombás-csokoládés tarte-ot (mandulás tésztakosárka terféziás ganache krémmel).

Forrás: Vendég & Hotel Online


Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.
Törzshely a Pesti Broadway-n

Törzshely a Pesti Broadway-n 

Március 23-a este, egyetlen karszalag megvásárlásával részt vehetünk a Színházak Éjszakája összes eseményén.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.