Torkos Csütörtök a Balatonnál, Budapesten és Kőszegen

A Balatontipp.hu régiós híroldal az idén harmadik alkalommal hirdette meg és szervezi a Torkos Csütörtök kedvezményes gasztronómiai programot. Tíz nappal az akció tervezett időpontja, március 7-e előtt 15 balatoni, két fővárosi és egy kőszegi étterem közül választhatnak vendégek. A kínálat a következő napokban tovább bővülhet.

A farsangot záró gasztronómiai programot a Magyar Turizmus Zrt. indította el 2006-ban. Állandó időpontjaként a hamvazó szerdát követtő csütörtököt jelölték meg, ami az idén március 7-ére esik. A program népszerűségét jelzi, hogy volt olyan év, amikor 1300 üzlet csatlakozott az akcióhoz. A nemzeti turisztikai marketinget szervező cég átalakulása miatt 2016 után gazdátlanná vált az ügy. 

Mivel a vendéglősök és a vendégek körében is érezhető igény volt rá továbbra is, szerkesztőségünk saját költségén magára vállalta a szervezést, kommunikációs munkát a balatoni régióban az elmúlt években. 2017-ben 18, 2018-ban 33 vendéglátóhely kapcsolódott be az akcióba. 



A vendéglősöktől kapott visszajelzések szerint az idén is sokkal többen szerettek volna csatlakozni, de az egyre jobban érzékelhető szakember- illetve munkaerőhiány miatt sokan nem tudják vállalni a rendkívüli forgalommal járó terhelést. A közvetlen tóparton így is tíz jelentős település tizenkét vendéglátóhelyén, további három, a balatoni régióhoz, illetve a borrégióhoz tartozó helyen várják a vendégeket kedvezményesen.
Mivel az akciónak az ország más részein sem akadt gazdája, szívesen fogadták két népszerű fővárosi és egy kőszegi étterem csatlakozását is az akcióhoz.

Az alapvető kikötés az volt, hogy a csatlakozó üzleteknek a Torkos Csütörtökön legalább 33 százalék kedvezményt kell adni az ételek árából. Az esetleges további kedvezmények már az üzlet szabad döntésén múlnak.

Az éttermek közül háromban minden termékre - ételekre és italokra is - 50 százalékos kedvezményt adnak, egy üzletben az ételeket 50, az italokat 25 százalékkal lehet olcsóbban kapni, egy másikban pedig 33 százalék a kedvezmény ételekre italokra egyaránt. A többi csatlakozó helyen 33-50 százalék közötti engedménnyel kínálják majd az ételeket a Torkos Csütörtökön.


Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.