Tudta? Szarvasgomba nagyhatalommá válhatunk

A tavalyi aszály után egekbe emelkedett a szarvasgomba ára. Az idei csapadékos tavaszon máris beindult a gyűjtés. A klímaváltozással fenyegető elsivatagosodástól tartva a türelmes profik inkább megtermelik a milliókat érő, fanyar ízű kincset.

Súlyos aszály volt tavaly az Alföldön. Olyan kevés szarvasgomba termett, hogy a gyűjtők augusztus végén már ki se mentek szedni. Be kellett látni, hogy abban a szezonban nincs szarvasgomba. Ugyan a Dunántúl, a Kisalföld is több csapadékot kapott, de csak a nyár végén. A szarvasgombának áprilisi, májusi eső kell, hogy a  micéliumok növekedésnek induljanak és kifejlődjön a termőtest.

 

“Ez minket kevésbé érintett. Függetlenítettük a termesztést az időjárástól, legalábbis a hiányzó csapadéktól. Tudjuk, melyik fajnak mikor, mekkora a vízigénye, és a 4000 szorófejes öntözőrendszerrel időben pótoljuk.” - mondja az Mfor.hu-nak Érsek Gergely rábakecöli szarvasbomba-termesztő. A gasztrokulináris attrakciókra szakosodott Érdek Éden tulajdonosa így kevésbé érezte meg az aszály káros következményeit.

Egekben az ára

Annyira kevés termett, hogy rekordmagasságba emelkedett a szarvasgomba ára. A leggyakoribb, a nyári szarvasgomba kilója máskor 300 euró, tavaly 600-800 euróra (240-320 ezer forint)) emelkedett az ára. Az isztriai szarvaskombáé pedig 8-10 ezer euró/kilogrammon (3-3,8 millió forint/kilogramm) tetőzött. Ráadásul nagyon kevés jó minőségű szarvasgomba termett minden fajból, így nagy volt a kereslet a méregdrága kulináris csemegére.

Pedig a szarvasgomba-ültetvényeknek nagy a bekerülési költsége. Kerítést kell építeni, kutat fúrni, öntözőrendszert telepíteni és a gomba micéliumaival átszőtt gyökerű (mikorrhizált) facsemetéket telepíteni. Mint megtudtuk, a mikorrhizált csemetés módszerrel ugyanis korábban fordul termőre az ültetvény: hamarabb térülhet meg a befektetés. Viszont a 2022-ben lezárult erdősítés pályázat - amelyet idén az ígéretek szerint idén is meghirdetnek - nagy támogatást - lökést - adott a hibrid módszernek is. Ez utóbbinál a területre szarvasgombával kezelt makkot vetnek és mikorrhizált csemetéket is telepítenek.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

 

 

 

Forrás: mfor.hu


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.