Újra Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny

2014. december 10-én, a Budapesti Gazdasági Főiskolán kerül megrendezésre a XIII. Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny, a GKRTE és a BGF szakmai konferenciájának keretein belül.

Íme a gasztronómiai verseny menetrendje:

A szakmai program és a közgyűlés levezető elnökei:

Dr. Lugasi Andrea főiskolai tanár, a BGF KVIK Vendéglátás Intézeti Tanszék vezetője Perna Pál a GKRTE elnöke

8.00 Regisztráció

Helyszín: Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának Aulája (1054 Budapest, Alkotmány u. 9-11.)

9.00 Megnyitó

Köszöntőt mond és a napirendet ismerteti Perna Pál a GKRTE elnöke.

A házigazda nevében a szakmai konferencia és a verseny résztvevőit köszönti: Dr. Jancsik András a BGF KVIK dékánja. 

9.20 A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt megnyitja, a verseny szabályait és forgatókönyvét ismerteti valamint a zsűri elnökét és tagjait bemutatja: Dr. Sándor Dénes a BGF KVIK docense.

A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen tájjellegű ételek témában, három kategóriában, 3-5 fős csapatok részére került meghirdetésre:

1) „hagyományőrzők”: civil szervezetek, önkormányzatok, intézmények képviselői

2) „szakemberek”: éttermek, vendéglők, szállodák szakemberei

3) „főiskolai hallgatók”

Az előírt határidőben a „hagyományőrzők” kategóriában 5 csapat, a „szakemberek” kategóriában 6 csapat, főiskolai hallgatók kategóriában 8 csapat nevezett be a versenybe.

A zsűri elnöke:

Benke László olimpiai bajnok mesterszakács

A zsűri tagjai:

Dr. Sándor Dénes a Budapesti Gazdasági Főiskola docense

ifj. Sulyán Pál mestercukrász Szabó Pál a gasztronómia nagykövete

Gombás András a budapesti Gombás Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Régiós Szövetségének alapítója

Gundel Gábor gasztronómiai szakértő

Károvits Tamás a Magyar Vendéglátók Ipartestületének volt elnöke

A zsűri titkára:

Csaba Ágnes a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatója

A versenynek, az ételek zsűrizésének és kóstolásának, a barista bemutatónak és az eredményhirdetésnek a helyszíne a BGF KVIK Oktató Kabinet K1 és K2 étterme (alagsor). A szakmai konferenciára a IV. (Ketter) előadóteremben a II. emeleten kerül sor.

9.30 A zsűri a versenyre történt nevezés sorrendjében kezdi meg az ételsorok minősítését, majd az általa felállított rangsornak megfelelően ítéli oda az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vándordíját illetve a verseny támogatói által felajánlott díjakat.

9.30-10.00 A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület évadzáró közgyűlése

Levezető elnök: Perna Pál a GKRTE elnöke

10.00 Kulturális program – Évadzárás az Advent jegyében

Közreműködik:

Verseczkyné Sziki Éva a GKRTE Idegenforgalmi Bizottságának elnöke

Földi Tünde versmondó

Potvorszki Anita musical énekes

10.30-11.30 Tudományos konferencia I. rész

Levezető elnök: Dr. Lugasi Andrea főiskolai tanár a BGF KVIK Vendéglátás Intézeti Tanszék vezetője

Bárány és juh ételek a Kárpát-medencében és Európában

Előadó: Dr. Sári Zsolt a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgató-helyettese, a Balázs Mester Alapítvány alapítója

Tájékoztató a BGF KVIK Turizmus Intézeti Tanszékének a TDM szervezeti rendszer fejlesztésével kapcsolatos tevékenységéről.

Előadó: Dr. Szalók Csilla főiskolai tanár, intézetvezető a BGF KVIK Turizmus-Vendéglátás Intézet és a Turizmus Intézeti Tanszék vezetője

11.30 Kávészünet – barista bemutató

12.00-13.30 Tudományos konferencia II. rész

Rákóczi János - Konyhaművészet

Előadó: Dr. Gundel János professzor emeritus a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának volt tanszékvezetője

Gasztronómiai hagyományőrzés a BGF KVIK oktatásában.

Előadó Dr. Sándor Dénes a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának docense.

Tájékoztató az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend 2014. évi tevékenységéről és az elkövetkezendő időszak feladatairól.

Előadó: Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend elnöke.

13.30 A gasztronómiai versenyre nevezett csapatok által készített hagyományőrző ételek kóstolója.

A meghívott vendégek 8.00-9.00 óra között a regisztrációs pultnál átvett szavazólappal a kóstolással egyidejűleg szavazhatnak a közönségdíjra. A szavazólapon római számmal megjelölt ételsorok közül a közönségdíjra a szavazók csak egy ételsorra szavazhatnak az általuk kiválasztott ételsorhoz tartozó római szám bekarikázásával.

14.30 A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny eredményhirdetése.

Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vándordíját és az okleveleket átadja:

Benke László olimpiai bajnok mesterszakács

Bátovszki György a GKRTE tiszteletbeli elnöke

Perna Pál a GKRTE elnöke

A versenyzők díjazása céljából felajánlott díjakat – a szakmai zsűri döntésének figyelembevételével - a felajánló cégek jelenlévő képviselői adják át a díjazottaknak.

További információ. 

Forrás: Vendég & Hotel


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.