Újra Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny

2014. december 10-én, a Budapesti Gazdasági Főiskolán kerül megrendezésre a XIII. Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny, a GKRTE és a BGF szakmai konferenciájának keretein belül.

Íme a gasztronómiai verseny menetrendje:

A szakmai program és a közgyűlés levezető elnökei:

Dr. Lugasi Andrea főiskolai tanár, a BGF KVIK Vendéglátás Intézeti Tanszék vezetője Perna Pál a GKRTE elnöke

8.00 Regisztráció

Helyszín: Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának Aulája (1054 Budapest, Alkotmány u. 9-11.)

9.00 Megnyitó

Köszöntőt mond és a napirendet ismerteti Perna Pál a GKRTE elnöke.

A házigazda nevében a szakmai konferencia és a verseny résztvevőit köszönti: Dr. Jancsik András a BGF KVIK dékánja. 

9.20 A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt megnyitja, a verseny szabályait és forgatókönyvét ismerteti valamint a zsűri elnökét és tagjait bemutatja: Dr. Sándor Dénes a BGF KVIK docense.

A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen tájjellegű ételek témában, három kategóriában, 3-5 fős csapatok részére került meghirdetésre:

1) „hagyományőrzők”: civil szervezetek, önkormányzatok, intézmények képviselői

2) „szakemberek”: éttermek, vendéglők, szállodák szakemberei

3) „főiskolai hallgatók”

Az előírt határidőben a „hagyományőrzők” kategóriában 5 csapat, a „szakemberek” kategóriában 6 csapat, főiskolai hallgatók kategóriában 8 csapat nevezett be a versenybe.

A zsűri elnöke:

Benke László olimpiai bajnok mesterszakács

A zsűri tagjai:

Dr. Sándor Dénes a Budapesti Gazdasági Főiskola docense

ifj. Sulyán Pál mestercukrász Szabó Pál a gasztronómia nagykövete

Gombás András a budapesti Gombás Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Régiós Szövetségének alapítója

Gundel Gábor gasztronómiai szakértő

Károvits Tamás a Magyar Vendéglátók Ipartestületének volt elnöke

A zsűri titkára:

Csaba Ágnes a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatója

A versenynek, az ételek zsűrizésének és kóstolásának, a barista bemutatónak és az eredményhirdetésnek a helyszíne a BGF KVIK Oktató Kabinet K1 és K2 étterme (alagsor). A szakmai konferenciára a IV. (Ketter) előadóteremben a II. emeleten kerül sor.

9.30 A zsűri a versenyre történt nevezés sorrendjében kezdi meg az ételsorok minősítését, majd az általa felállított rangsornak megfelelően ítéli oda az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vándordíját illetve a verseny támogatói által felajánlott díjakat.

9.30-10.00 A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület évadzáró közgyűlése

Levezető elnök: Perna Pál a GKRTE elnöke

10.00 Kulturális program – Évadzárás az Advent jegyében

Közreműködik:

Verseczkyné Sziki Éva a GKRTE Idegenforgalmi Bizottságának elnöke

Földi Tünde versmondó

Potvorszki Anita musical énekes

10.30-11.30 Tudományos konferencia I. rész

Levezető elnök: Dr. Lugasi Andrea főiskolai tanár a BGF KVIK Vendéglátás Intézeti Tanszék vezetője

Bárány és juh ételek a Kárpát-medencében és Európában

Előadó: Dr. Sári Zsolt a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgató-helyettese, a Balázs Mester Alapítvány alapítója

Tájékoztató a BGF KVIK Turizmus Intézeti Tanszékének a TDM szervezeti rendszer fejlesztésével kapcsolatos tevékenységéről.

Előadó: Dr. Szalók Csilla főiskolai tanár, intézetvezető a BGF KVIK Turizmus-Vendéglátás Intézet és a Turizmus Intézeti Tanszék vezetője

11.30 Kávészünet – barista bemutató

12.00-13.30 Tudományos konferencia II. rész

Rákóczi János - Konyhaművészet

Előadó: Dr. Gundel János professzor emeritus a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának volt tanszékvezetője

Gasztronómiai hagyományőrzés a BGF KVIK oktatásában.

Előadó Dr. Sándor Dénes a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának docense.

Tájékoztató az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend 2014. évi tevékenységéről és az elkövetkezendő időszak feladatairól.

Előadó: Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend elnöke.

13.30 A gasztronómiai versenyre nevezett csapatok által készített hagyományőrző ételek kóstolója.

A meghívott vendégek 8.00-9.00 óra között a regisztrációs pultnál átvett szavazólappal a kóstolással egyidejűleg szavazhatnak a közönségdíjra. A szavazólapon római számmal megjelölt ételsorok közül a közönségdíjra a szavazók csak egy ételsorra szavazhatnak az általuk kiválasztott ételsorhoz tartozó római szám bekarikázásával.

14.30 A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny eredményhirdetése.

Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vándordíját és az okleveleket átadja:

Benke László olimpiai bajnok mesterszakács

Bátovszki György a GKRTE tiszteletbeli elnöke

Perna Pál a GKRTE elnöke

A versenyzők díjazása céljából felajánlott díjakat – a szakmai zsűri döntésének figyelembevételével - a felajánló cégek jelenlévő képviselői adják át a díjazottaknak.

További információ. 

Forrás: Vendég & Hotel


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.