Šurlice, a horvát nudli

Június elején a Valamar csoport szervezésében egy különleges kempingjáró túrán vehettünk részt a közeli Isztriában és a Krk szigeten, ahol egy óriási beruházás eredményeként felújított kempingek mellett megismerkedtünk a helyi gasztronómiával is, mely megdöbbentő fejlődésen ment át az utóbbi években.

Megfizethető, minőségi ételt kapunk a helyi vendéglőkben

Talán óvatosságból vagy az ismeretlentől való félelem miatt a legtöbb magyar vendég nem mer új ízeket kipróbálni, bele sem gondolva, hogy ezáltal egy különleges élménytől fosztja meg magát. Sőt aki apartmanba készül, rendszerint óriási pakkokkal, készételekkel, hazai zöldségtől, gyümölcstől roskadozó autóval éri el az Adriát.

Mivel Horvátországot többórás út alatt érhetjük el, így nem érdemes gyorsan romló készítményekkel telezsúfolni az autót, hiszen kint is friss és olcsó árut vásárolhatunk, a nagy szupermarketek árszínvonala hasonló a hazaihoz. Zöldséget és gyümölcsöt pedig a legjobb a helyi piacokon, a tenger gyümölcseit a kikötőben, a halászoktól beszerezni. Ha már utazunk, akkor ne hagyjuk ki a helyi konyhát, hiszen árakban megfizethető és minőségi ételeket kínálnak a helyi vendéglők.

Az isztriai konyha alapját a mediterrán fűszerek jelentik

Tipikus horvát konyháról nem beszélhetünk, mivel az ország történelmének és földrajzi helyzetének köszönhetően az egyes régiókban más-más gasztronómiai hagyományok alakultak ki, talán ezért is hívják a horvát konyhát „régiók konyhájának”.

Isztrián összességében elmondható, hogy nagyon kedvelik az olasz ízeket, a tengerparti részekre a tipikus mediterrán ízek és halételek a jellemzőek. Az isztriai konyha alapját a változatos fűszerek jelentik. Az ételeket rozmaringgal, bazsalikommal, majoránnával és zsályával ízesítik. Sütni főleg roston vagy nyárson sütnek, hús helyett pedig általában halat esznek, az ételeket kevés zsiradékkal és inkább olajjal készítik. Előszeretettel használnak fehér és vörösbort szinte minden főételhez. A kontinentális és a mediterrán konyha összefonódik: halak, rákok, tenger gyümölcsei, a kukorica leves, vagy köretként a polenta (puliszka) nagyon kedvelt. Népszerű még parázson párolt bárányhús burgonyával, a zöldséges rizotto, az isztriai szarvasgombás (tartuf) tészta, és a kézzel készített Surliće, azaz a házi nudli is.

Válogatás kedvenceimből

Az étkezéseink rendszerint egy pohár friss pezsgővel vagy a kedvencünkké vált roséto-val kezdődtek, mely ital a szlovák és az olasz újságírólányt is rögtön rabul ejtette. A roséto mely nem más mint egy koktél, leginkább az aperol spritz-hez hasonlítható, de ez horvát módon elkészítve egészen különleges és hűsítő ital volt számunkra, ezért a hamar rászoktunk az ízére.

Roséto (1 rész aperol, 1 rész prosecco, 1 rész szóda, hibiszkusz, pár csepp naranccsal és bazsalikommal vagy mentával hűsen tálalva)

A tanulmányút egyik legnagyobb meglepetése számomra az volt, hogy a meglátogatott kempinghelyeken a helyi vendéglátósok milyen fantasztikus színvonalon működtetik az éttermeket. Itt tényleg azt szeretnék, hogy élvezze a vendég az Adria minden egyes ízét!

Előételként kedvencemmé az érlelt illetve szárított sonka, a kedvelt kulen szalámi, kolbászok, isztriai olívaolaj és bogyók és sajt váltak egy hatalmas friss salátatál kíséretében, mellyel már majdnem jól is laktam. (Poreć Lanterna Camping)

Ez a meleg előétel kiváló vegetáriánusoknak és lisztérzékenyeknek is: Zöldséges risotto, olívaolajjal, fűszernövényekkel

Szintén meleg előételkét kínálták a Tejszínes szarvasgombás tésztát zöldségekkel

Poreć kikötőjében egy igazi fine dining helyen jártunk, a Valamar Riviera Hotel éttermében, ahol a könnyű nyári ebéd részeként, előételként kalamári szeleteket kínáltak tengeri sügér carpaccio-val, habzó borral.

Meglepő párosítás volt a sügérfilé tonhalszelettel, melyet egy nagyon különleges, helyi teran borból és hagymából készült vörös mártás kísért kevés zöldfűszeres rizzsel. A Teran egyébként egy kissé savas, de nem túl testes, könnyű vörösbor, mely észrevétlenül itatja magát.

A desszert pedig egy málnás, belga fehér csokoládés, rebarbarás könnyű parfé volt mentalevelekkel és csokireszelékkel.

Igazi helyi ínyencség a kézzel készített házitészta a Šurlice, melyet Krk szigetén kóstoltunk meg. Elég macerás a gyártása, nagyon vékony kis fapálcikákra csavarják a mi nudlinkhoz hasonló friss tésztát, majd a pálcáról lehúzzák, darabolják és vízben kifőzik.

És amikor rám mosolygott a hatalmas nyárson sütött rák tengeri barátai társaságában, tudtam, hogy most végem! Nem hagyhatom szégyenben a magyarokat, ezzel meg kell birkóznom! (Krk Camping)

A Krk szigetek déli részén található gyönyörű üdülőhelyen, Baskán, a háromcsillagos tengerparti Hotel Corinthia éttermében pazar vendéglátást élveztünk, ezért megszavaztuk a negyedik csillagot is. Ez itt épp az előétel egy polip carpaccio olívaolajjal csepegtetett házi kenyéren tálalva.

Pincészetek, borok

Egy sajt-, bor- és olívakóstolásra is érdemes kiruccanni, különösen, ha olyan helyre megyünk, mint a Poreć melletti Stancija Spin (Agrolaguna). Itt egyszerre kóstolhatjuk mindhármat és még a sajtgyártás rejtelmeibe is betekinthetünk, mely itt már több mint 40 éves múltra tekint vissza. Megkóstolhatjuk azokat a prémium olívaolajakat is, melyeket a legelegánsabb horvát szállodák asztalán is megtalálunk. A borok közöl pedig itt találkoztunk az egyik legfinomabb Malvazijával a Vina Laguna borháztól, de a magas ásványianyag, különösen magas vastartalommal rendelkező Teran típusú Terra Rossat és a desszertbort a Muscat Ruzat (rúzsa) sem szabad kihagyni!

Az 1970-ben alapított Nada pincészetbe látogattunk, Krk Vrbnik városkájában, ahol a híres, csak itt található Zlahtina fajtából készült fehér bort kóstoltuk.

A Nada pincészet tengerre néző panorámás éttermében a kiváló borok mellé bitang jó ételeket kínálnak. Ez csak az előétel:

 A Krk-i Baska település melletti romantikus kis oázisban elhelyezkedő Bunculuka nudista kempingben ezt a finom hűs, exotikus gyümölcssalátát kóstoltuk.

Az illatokat nehéz idevarázsolni, de a látvány is magáért beszél. A fine dining és a gourmet konyha egyre nagyobb teret hódít déli szomszédainknál is, bátran kóstoljuk tehát meg a helyi finomságokat és hagyjuk otthon a hazaiakat az év többi napjára!

 Az út a horvátországi Valamar csoport és a BestPressStory MGM Media Optima támogatásával jött létre. Külön köszönet a szervezésért Nives Matić marketing és PR specialistának és Goga Gordana Sredojević és Milan Sredojević-nek, az MGM médiaoptima BestPressStory ügyvezetőinek.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.