Šurlice, a horvát nudli

Június elején a Valamar csoport szervezésében egy különleges kempingjáró túrán vehettünk részt a közeli Isztriában és a Krk szigeten, ahol egy óriási beruházás eredményeként felújított kempingek mellett megismerkedtünk a helyi gasztronómiával is, mely megdöbbentő fejlődésen ment át az utóbbi években.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megfizethető, minőségi ételt kapunk a helyi vendéglőkben

Talán óvatosságból vagy az ismeretlentől való félelem miatt a legtöbb magyar vendég nem mer új ízeket kipróbálni, bele sem gondolva, hogy ezáltal egy különleges élménytől fosztja meg magát. Sőt aki apartmanba készül, rendszerint óriási pakkokkal, készételekkel, hazai zöldségtől, gyümölcstől roskadozó autóval éri el az Adriát.

Mivel Horvátországot többórás út alatt érhetjük el, így nem érdemes gyorsan romló készítményekkel telezsúfolni az autót, hiszen kint is friss és olcsó árut vásárolhatunk, a nagy szupermarketek árszínvonala hasonló a hazaihoz. Zöldséget és gyümölcsöt pedig a legjobb a helyi piacokon, a tenger gyümölcseit a kikötőben, a halászoktól beszerezni. Ha már utazunk, akkor ne hagyjuk ki a helyi konyhát, hiszen árakban megfizethető és minőségi ételeket kínálnak a helyi vendéglők.

Az isztriai konyha alapját a mediterrán fűszerek jelentik

Tipikus horvát konyháról nem beszélhetünk, mivel az ország történelmének és földrajzi helyzetének köszönhetően az egyes régiókban más-más gasztronómiai hagyományok alakultak ki, talán ezért is hívják a horvát konyhát „régiók konyhájának”.

Isztrián összességében elmondható, hogy nagyon kedvelik az olasz ízeket, a tengerparti részekre a tipikus mediterrán ízek és halételek a jellemzőek. Az isztriai konyha alapját a változatos fűszerek jelentik. Az ételeket rozmaringgal, bazsalikommal, majoránnával és zsályával ízesítik. Sütni főleg roston vagy nyárson sütnek, hús helyett pedig általában halat esznek, az ételeket kevés zsiradékkal és inkább olajjal készítik. Előszeretettel használnak fehér és vörösbort szinte minden főételhez. A kontinentális és a mediterrán konyha összefonódik: halak, rákok, tenger gyümölcsei, a kukorica leves, vagy köretként a polenta (puliszka) nagyon kedvelt. Népszerű még parázson párolt bárányhús burgonyával, a zöldséges rizotto, az isztriai szarvasgombás (tartuf) tészta, és a kézzel készített Surliće, azaz a házi nudli is.

Válogatás kedvenceimből

Az étkezéseink rendszerint egy pohár friss pezsgővel vagy a kedvencünkké vált roséto-val kezdődtek, mely ital a szlovák és az olasz újságírólányt is rögtön rabul ejtette. A roséto mely nem más mint egy koktél, leginkább az aperol spritz-hez hasonlítható, de ez horvát módon elkészítve egészen különleges és hűsítő ital volt számunkra, ezért a hamar rászoktunk az ízére.

Roséto (1 rész aperol, 1 rész prosecco, 1 rész szóda, hibiszkusz, pár csepp naranccsal és bazsalikommal vagy mentával hűsen tálalva)

A tanulmányút egyik legnagyobb meglepetése számomra az volt, hogy a meglátogatott kempinghelyeken a helyi vendéglátósok milyen fantasztikus színvonalon működtetik az éttermeket. Itt tényleg azt szeretnék, hogy élvezze a vendég az Adria minden egyes ízét!

Előételként kedvencemmé az érlelt illetve szárított sonka, a kedvelt kulen szalámi, kolbászok, isztriai olívaolaj és bogyók és sajt váltak egy hatalmas friss salátatál kíséretében, mellyel már majdnem jól is laktam. (Poreć Lanterna Camping)

Ez a meleg előétel kiváló vegetáriánusoknak és lisztérzékenyeknek is: Zöldséges risotto, olívaolajjal, fűszernövényekkel

Szintén meleg előételkét kínálták a Tejszínes szarvasgombás tésztát zöldségekkel

Poreć kikötőjében egy igazi fine dining helyen jártunk, a Valamar Riviera Hotel éttermében, ahol a könnyű nyári ebéd részeként, előételként kalamári szeleteket kínáltak tengeri sügér carpaccio-val, habzó borral.

Meglepő párosítás volt a sügérfilé tonhalszelettel, melyet egy nagyon különleges, helyi teran borból és hagymából készült vörös mártás kísért kevés zöldfűszeres rizzsel. A Teran egyébként egy kissé savas, de nem túl testes, könnyű vörösbor, mely észrevétlenül itatja magát.

A desszert pedig egy málnás, belga fehér csokoládés, rebarbarás könnyű parfé volt mentalevelekkel és csokireszelékkel.

Igazi helyi ínyencség a kézzel készített házitészta a Šurlice, melyet Krk szigetén kóstoltunk meg. Elég macerás a gyártása, nagyon vékony kis fapálcikákra csavarják a mi nudlinkhoz hasonló friss tésztát, majd a pálcáról lehúzzák, darabolják és vízben kifőzik.

És amikor rám mosolygott a hatalmas nyárson sütött rák tengeri barátai társaságában, tudtam, hogy most végem! Nem hagyhatom szégyenben a magyarokat, ezzel meg kell birkóznom! (Krk Camping)

A Krk szigetek déli részén található gyönyörű üdülőhelyen, Baskán, a háromcsillagos tengerparti Hotel Corinthia éttermében pazar vendéglátást élveztünk, ezért megszavaztuk a negyedik csillagot is. Ez itt épp az előétel egy polip carpaccio olívaolajjal csepegtetett házi kenyéren tálalva.

Pincészetek, borok

Egy sajt-, bor- és olívakóstolásra is érdemes kiruccanni, különösen, ha olyan helyre megyünk, mint a Poreć melletti Stancija Spin (Agrolaguna). Itt egyszerre kóstolhatjuk mindhármat és még a sajtgyártás rejtelmeibe is betekinthetünk, mely itt már több mint 40 éves múltra tekint vissza. Megkóstolhatjuk azokat a prémium olívaolajakat is, melyeket a legelegánsabb horvát szállodák asztalán is megtalálunk. A borok közöl pedig itt találkoztunk az egyik legfinomabb Malvazijával a Vina Laguna borháztól, de a magas ásványianyag, különösen magas vastartalommal rendelkező Teran típusú Terra Rossat és a desszertbort a Muscat Ruzat (rúzsa) sem szabad kihagyni!

Az 1970-ben alapított Nada pincészetbe látogattunk, Krk Vrbnik városkájában, ahol a híres, csak itt található Zlahtina fajtából készült fehér bort kóstoltuk.

A Nada pincészet tengerre néző panorámás éttermében a kiváló borok mellé bitang jó ételeket kínálnak. Ez csak az előétel:

 A Krk-i Baska település melletti romantikus kis oázisban elhelyezkedő Bunculuka nudista kempingben ezt a finom hűs, exotikus gyümölcssalátát kóstoltuk.

Az illatokat nehéz idevarázsolni, de a látvány is magáért beszél. A fine dining és a gourmet konyha egyre nagyobb teret hódít déli szomszédainknál is, bátran kóstoljuk tehát meg a helyi finomságokat és hagyjuk otthon a hazaiakat az év többi napjára!

 Az út a horvátországi Valamar csoport és a BestPressStory MGM Media Optima támogatásával jött létre. Külön köszönet a szervezésért Nives Matić marketing és PR specialistának és Goga Gordana Sredojević és Milan Sredojević-nek, az MGM médiaoptima BestPressStory ügyvezetőinek.


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.