Veszprémi Érseki Pincészet: érkezik az új borcsalád

December elejétől már bárki kóstolhatja a Veszprémi Érseki Pincészet prémium, 1277 elnevezésű borcsaládjának első tételét, a 2022-es Rajnai Rizlinget. Nem véletlenül  szerepel névként az ősi dátum, hiszen a Veszprémi Érsekség (és jogelődje, a Veszprémi Püspökség) mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel.

A pincészetet 2020 nyara óta vezeti Benesch Antal főborászként. A borászat májusban új borcsaládokkal és arculattal jelent meg a piacon. A Vesprim Infula és a Mandorla család borai az elmúlt időszakban nagy sikert arattak, és várhatóan a prémium kategória is sokak tetszését nyeri majd el.

A történelmi múlt meghatározó

A Veszprémi Főegyházmegye a tizenkét hazai római katolikus egyházmegye egyike: Szent István király alapította, ezért Magyarország egyik első püspöksége, hagyománya és kultúrája a régmúltra nyúlik vissza. A ma már érsekségi rangban lévő egyházmegye történetében a szőlőtermesztés és a borkészítés több száz éves múltra tekint vissza. Az érsekség mindszentkállai birtokának története a XIII. századig nyúlik vissza. Ez a terület 1277-ben egy birtokcsere után az akkori püspökséghez került, ma is a Veszprémi Főegyházmegyéhez tartozik. A mindszentkállai birtok egyik leglátványosabb része a Püspökdomb. Gyönyörű látvány nyílik innen a Balaton-felvidék összes tanúhegyére, egészen Szigligetig láthatunk el.

Az Érseki Pincészet területe a XX. században a felsőörsi birtokkal bővült, így ma már két helyszínen termesztenek szőlőt. Fő fajtáik a sauvignon blanc, a rajnai rizling, az olaszrizling, illetve a syrah, a cabernet franc, cabernet sauvignon és a kékfrankos, de újabb fajták telepítését is tervezik.

Új borcsalád, új arculattal

A pincészet életében a 2023 május jelentős mérföldkő volt. Három új borcsaláddal és új arculattal léptek piacra, kiemelt értékesítési partnerként pedig együttműködést kötöttek a Magyarországon 12 szaküzlettel bíró Bortársasággal. Az új borcsaládok mind megjelenésükben, mind nevükben szorosan kötődnek a Főegyházmegyéhez.

A Vesprim Infula elnevezésben az infula püspöksüveget jelent, a borcímkéken lévő puttó alakokhoz az inspirációt pedig a veszprémi várnegyedben lévő Érseki Palota, egészen pontosan annak dísztermének mennyezeti festése adta. A középső kategóriás borcsalád nevében a mandorla szó a szenteket körülvevő dicsfényt jelöli, ez látható többek között a várnegyedben található Szent Mihály Főszékesegyház névadó szentjét ábrázoló üvegablakon is, de a címkéken lévő alakok az Érseki Palota mennyezeti festésén is szerepelnek.

A Rajnai Rizling is a prémium trió tagja lesz

A három új borcsaládból kettőnek – a Vesprim Infulának és a Mandorlának – a tételeit már megismerhette a nagyközönség. Decembertől pedig a prémium kategória első tétele, a Rajnai Rizling is elérhető. Ennek a borcsaládnak a neve 1277, ami büszkeséget és tiszteletet fejez ki a különleges történeti múlt és hagyomány iránt. A pincészet főbb fajtáinak legkiválóbb tételei találhatók ebben a borcsaládban, a már említett Rajnai Rizling mellett később a Sauvignon Blanc-t és a Vörös Cuvée-t is megkóstolhatja majd a nagyközönség.

Forrás: salt.hu / Turizmus Online


Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre

Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Horvátország feloldja a száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét

Horvátország feloldja a száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét 

Horvátország feloldja a ragadós száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét, de további rendelkezéseket vezet be a kockázatok megelőzése érdekében.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.