Hét belsőépítészeti trend 2023-ra

A közelmúlt eseményei – a világjárvány miatti bezárkózás, a háború a szomszédban – mind arra késztetik az embereket, hogy egyre több időt töltsenek otthonaikban, illetve, ha elutaznak, akkor is szeretik az otthon nyugalmát maguk körül biztosítottnak látni. Ezek a változások rávilágítottak annak fontosságára, hogy a belsőépítészetet az egyedi igényeknek megfelelően alakítsák.

A fenntarthatóság és az egészséges életmód – ez az a két hívószó, ami szintén alapvető az idei designtrendek esetén. Egyre több olyan designelemre van szükség, amelynél előtérbe helyezik a külső természettel való kapcsolatot, és biztosítják az egészséges élményeket. Anyagunk a Thermory szakportál összeállítása alapján készült.

1. Amikor egyértelmű a természetes anyagok használatának uralma

Mivel a természetben élünk, szeretjük, ha a környezetünkben szerepelnek olyan elemek, amelyek ezt behozzák a belső terekbe is. Hiszen, és ez vizsgálatokkal bizonyított tény, ha természetes anyagok kerülnek a környezetünkbe, ez javíthatja a mentális egészséget, és otthonosabbá teszi körülöttünk a teret. Természetes anyagok használatán azt értjük, hogy minél kevesebb műanyag kerüljön a környezetünkbe – a lakótérbe, és előtérbe kerüljön a hosszú élettartamú tervezés, valamint a fenntartható anyagok használata a divatos, egyszer használatos, eldobható anyagok helyett.

2. Amikor az érintés, a tapintás előtérbe kerül

Bár öt érzékszervünk van, de az érintés valahogy sosem kerül előtérbe. Pedig a fizikai kapcsolat a környezettel sokszor meghatározó. Ezért is került be az idei trendek közé azon anyagok használata, ahol az érintés fontos szerepet játszik. Hiszen egy texturált falfelület, egy meleg, bolyhos szőnyeg a lábunk alatt, egy dombornyomott, érdekes világú tapéta, amely szinte hívogat arra, hogy megérintsék, vagy a szerves anyagokból készült belső téri díszítő elemek – mind arra ösztönzik az ott élőt vagy a vendégként odalátogatót, hogy végig simítsa, vagy rálépve kipróbálja az adott belső design elemét.

3. Amikor elmosódik a határ a kinti és a benti világ között

Ez a koncepció nem idén jelenik meg először, már az előző években is meghatározó volt, most azonban még hangsúlyosabbá válik. Hiszen olyan különleges tervezési formák kerülnek idén előtérbe, ami valóban behozza a négy fal közé a természetet: szobanövények és gyógynövényes kertek kialakításával a belső terekben, szabaddá vált téglafalak kialakításával – vagyis olyan elemek alkalmazásával, amelyek eredetileg mind a kinti természet egy-egy darabja, és ami idén még jobban, még erőteljesebb módon megjelenik a belső építészeti területeken.

4. Amikor a természetes fa a tervezés egyik alapelemévé válik

Természetes formájában a fa enyhe szín- és textúra eltéréseket, valamint látható csomókat és repedéseket mutat. Nincs két egyforma fa, és ez egyik magyarázata különleges, semmihez sem hasonlító szépségének. A különféle faárnyalatoknak is szinte végtelen a választéka, így ha a tervező bármilyen árnyalatot szeretne, biztos megtalálja a megfelelőt a kínálatok valamelyikében. Idén például nagyon menő a termokőris és a vörös tölgy sötétebb, csokoládés tónusaival, míg az éger és a nyárfa világosabb színeivel nagyszerűen feldobja a belső tereket. Ha pedig a tervező a kettő közül szeretne valamit, akkor a termofenyő vagy a termoluc aranybarna árnyalata lesz a megoldás.

5. Amikor belép a tervezés elemei közé a biofil design

A biofil design egy olyan mozgalom, amely, csakúgy, mint a természetes ökoszisztémák, folyamatosan változik. Amióta azonban a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet játszik az építészet és enteriőrök világában, azóta egyre jobban teret hódít. A biofil dizájn egyértelműen csökkenti a stresszt, javítja a kognitív funkciókat és kreativitást, valamint javítja a közérzetet és gyorsítja a gyógyulási folyamatokat. A biofil tervezés a fény és a tér, az élő elemek, például a növények, a tereket intuitívabbá és élvezetesebbé tevő funkcionális jellemzők, valamint a természetes formák, minták és anyagok használatával erősíti az ember és környezet közötti kapcsolatot. Alapvető azonban, hogy hová, azaz milyen helyre, térbe tervezik, mert a jó biofil design mindig az adott helyszín adottságait használja ki, azt helyezi előtérbe.

6. Amikor a fa bekerül olyan helyiségekbe is, ahová korábban nem szokás

A természetes nedvszívó anyagok, mint például a fa, elhelyezése nedves helyiségekben és konyhákban ellentmondásosnak tűnhet, azonban megfelelő anyagválasztás és kezelés mellett ez mégis jó választás. A fa használata a konyhában vagy a fürdőrészleg különböző felületein ugyanis természetes hatást kölcsönöz ezeknek a tereknek, és a tervezési lehetőségek egész sorát kínálja, akár önmagában, akár hagyományosabb anyagokkal, mint például gránittal, műanyaggal, festett falakkal és kerámiával kombinálva.

7. Amikor a belső tér a wellness érzetét is biztosítja

Ma a belső terek tervezői olyan változtatásokat eszközölnek, amelynek során a fény, a tér és a hang kölcsönös kapcsolatát veszik figyelembe, és igyekeznek olyan tereket kialakítani, ahol könnyen megvalósulhatnak azok a napi gyakorlatok, mozgássorok és rituálék, amelyekért amúgy más esetben külön szolgáltatást kellene igénybe venni. Így ma divat kialakítani a belső térben meditációs szobát, szaunát, gőzfürdőt, akár egy kisebb medencét, vagy edzőtermet, valamint akár egy gyógyfürdőt a felfrissülés érdekében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Thermory / Turizmus Online


Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.
Dübörög a hazai szállás- és vendéglátóhelyeken a kutyabarátság

Dübörög a hazai szállás- és vendéglátóhelyeken a kutyabarátság 

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon jelenleg 3 millió gazdás kutya él, ezzel vezető helyen vagyunk Európában.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.