hirdetés
hirdetés

70 éve van diplomáciai kapcsolat Kína és Magyarország között

A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70 éves évfordulója alkalmából idén számtalan eseménnyel, programmal emlékeznek mindkét országban.

hirdetés

A kerek évfordulót a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál nagyszabású koncertprogrammal köszöntötte. Az egyébként is gyümölcsöző kulturális együttműködéseket sorában is különleges volt az esemény, a Tiltott Város Kamarazenekar autentikus kínai hangszereken nemcsak tradicionális népzenét játszott a Várkert Bazárban, hanem kortárs kínai alkotást is bemutatott. Gao Pin A négy nem című, magával ragadó kompozíciójában zongorát is alkalmazott, a mű szép sikert aratott.

 

Bán Teodóra, az eseményt szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője külön kiemelte, milyen megtisztelő és jövőbe mutató kezdeményezés, hogy az együttes magyar zeneszerzőket kér fel darabok írására. Így hangzott el ősbemutatóként Sáry Bánk A hegy hangja című műve. Liu Shun professzor, a zenekar vezetője, tudós kutató elmondta, hogy a zenekar működésének 10 éve alatt sokfelé turnéztak, Budapestre nagy örömmel készültek, minthogy nemcsak a diplomáciai, hanem a zenei kapcsolatok is elevenek a két ország között. A 12 tagú társulat muzsikusai mind magasan képzett zenészek, akik október 17-én Pekingben mutatják be Sáry Bánk kompozícióját. A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 70 éves évfordulója alkalmából több más, gazdasági, turisztikai, kulturális találkozót, programot rendeztek.

A teljesség igénye nélkül tekintsük át néhányat: Magyarország volt az idei expo díszvendége Nyugat-Kína legnagyobb, második alkalommal megrendezett befektetési es kereskedelmi kiállításán, a 22. Nyugat-Kínai Kereskedelmi és Befektetési Expón (WCIFIT) 2019. május 16-18. között, Csungking városában. Hazánk külön 200 m2 -es pavilonban, 50 kiállítóval vett részt az eseményen. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és az Artificial Intelligence Worldwide Travel Chain (AIWTC) globális kínai utaztató cégnek a 22. Nyugat-Kínai Befektetési Expón kötött megállapodása alapján a mesterséges intelligencia alkalmazása terén élenjáró, világméretű utazási platformot üzemeltető kínai nagyvállalat mintegy 40.000 Budapest Card értékesítését vállalja 2020 márciusáig bezárólag a kínai piacon. Díszkivilágítással ünnepelték a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatokat, a magyar nemzeti ünnepen, augusztus 20-án. A Jialingjiang folyó partján tornyosuló kilenc felhőkarcolón egy órán keresztül voltak láthatóak a magyar nemzeti színek augusztus 20-án, a Csungkingi Magyar Főkonzulátus szervezésében.

Az év második felében a 33 millió fős tartományi jogú város egyik kedvelt közparkjában Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kettős mellszobor avatására is sor kerül majd a főkonzulátus tervei szerint. Kiemelten nagy számú kínai delegáció érkezett a magyar fővárosba az idén. Az egyik legfontosabb találkozón a Főpolgármesteri Hivatal Nemzetközi Kapcsolatok Csoportjával együttműködve a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) 4 fős delegációt fogadott a Városházán. A Kínai Akadémia Társadalomtudományi Karának munkatársai a One Belt One Road és a 16+1 országok (Kína és 16 kelet-közép-európai állam közötti együttműködés) projektjeinek keretében vizsgálták az érintett országok turisztikai együttműködéseit, Kína és az országok közötti kommunikációk és turisztikai cserekapcsolatok helyzetét. A turisztikai kapcsolatok erősítése amiatt is rendkívül fontos, mivel Kína Budapest TOP10 küldőországa között stabilan szerepel, a 9. helyen.

Mindemellett a kínai vendégek egyre hosszabb ideig tartózkodnak a fővárosban, mi több, a sanghaji járatnyitást (2019. június 7.) követő első három hónapban közel 15 ezer utas használta a járatot. Év végéig további 25 ezer légiutast prognosztizálnak a China Eastern Airlines leányvállalatának Shanghai-Budapest járatára, akiknek túlnyomó része feltehetően a kereskedelmi szálláshelyek vendégkörét gyarapítja majd. Nem elhanyagolható, és mindehhez adódik a 2015 májusa óta működő Peking-Budapest járat forgalma. Összegezve: Már két közvetlen légi járat köti össze a két országot, elérte a 4,5 milliárd dollárt a kínai cégek beruházásainak értéke Magyarországon, hét kínai vállalattal stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek, négyszeresére nőtt a kínai turisták száma, és elindult az első közös magyar-kínai egyetemi program. Mára Kína vált Magyarország első számú kereskedelmi partnerévé az EU-n kívüli országok sorában.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai