70 éve van diplomáciai kapcsolat Kína és Magyarország között

A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70 éves évfordulója alkalmából idén számtalan eseménnyel, programmal emlékeznek mindkét országban.

A kerek évfordulót a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál nagyszabású koncertprogrammal köszöntötte. Az egyébként is gyümölcsöző kulturális együttműködéseket sorában is különleges volt az esemény, a Tiltott Város Kamarazenekar autentikus kínai hangszereken nemcsak tradicionális népzenét játszott a Várkert Bazárban, hanem kortárs kínai alkotást is bemutatott. Gao Pin A négy nem című, magával ragadó kompozíciójában zongorát is alkalmazott, a mű szép sikert aratott.

 

Bán Teodóra, az eseményt szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője külön kiemelte, milyen megtisztelő és jövőbe mutató kezdeményezés, hogy az együttes magyar zeneszerzőket kér fel darabok írására. Így hangzott el ősbemutatóként Sáry Bánk A hegy hangja című műve. Liu Shun professzor, a zenekar vezetője, tudós kutató elmondta, hogy a zenekar működésének 10 éve alatt sokfelé turnéztak, Budapestre nagy örömmel készültek, minthogy nemcsak a diplomáciai, hanem a zenei kapcsolatok is elevenek a két ország között. A 12 tagú társulat muzsikusai mind magasan képzett zenészek, akik október 17-én Pekingben mutatják be Sáry Bánk kompozícióját. A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 70 éves évfordulója alkalmából több más, gazdasági, turisztikai, kulturális találkozót, programot rendeztek.

A teljesség igénye nélkül tekintsük át néhányat: Magyarország volt az idei expo díszvendége Nyugat-Kína legnagyobb, második alkalommal megrendezett befektetési es kereskedelmi kiállításán, a 22. Nyugat-Kínai Kereskedelmi és Befektetési Expón (WCIFIT) 2019. május 16-18. között, Csungking városában. Hazánk külön 200 m2 -es pavilonban, 50 kiállítóval vett részt az eseményen. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és az Artificial Intelligence Worldwide Travel Chain (AIWTC) globális kínai utaztató cégnek a 22. Nyugat-Kínai Befektetési Expón kötött megállapodása alapján a mesterséges intelligencia alkalmazása terén élenjáró, világméretű utazási platformot üzemeltető kínai nagyvállalat mintegy 40.000 Budapest Card értékesítését vállalja 2020 márciusáig bezárólag a kínai piacon. Díszkivilágítással ünnepelték a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatokat, a magyar nemzeti ünnepen, augusztus 20-án. A Jialingjiang folyó partján tornyosuló kilenc felhőkarcolón egy órán keresztül voltak láthatóak a magyar nemzeti színek augusztus 20-án, a Csungkingi Magyar Főkonzulátus szervezésében.

Az év második felében a 33 millió fős tartományi jogú város egyik kedvelt közparkjában Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kettős mellszobor avatására is sor kerül majd a főkonzulátus tervei szerint. Kiemelten nagy számú kínai delegáció érkezett a magyar fővárosba az idén. Az egyik legfontosabb találkozón a Főpolgármesteri Hivatal Nemzetközi Kapcsolatok Csoportjával együttműködve a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) 4 fős delegációt fogadott a Városházán. A Kínai Akadémia Társadalomtudományi Karának munkatársai a One Belt One Road és a 16+1 országok (Kína és 16 kelet-közép-európai állam közötti együttműködés) projektjeinek keretében vizsgálták az érintett országok turisztikai együttműködéseit, Kína és az országok közötti kommunikációk és turisztikai cserekapcsolatok helyzetét. A turisztikai kapcsolatok erősítése amiatt is rendkívül fontos, mivel Kína Budapest TOP10 küldőországa között stabilan szerepel, a 9. helyen.

Mindemellett a kínai vendégek egyre hosszabb ideig tartózkodnak a fővárosban, mi több, a sanghaji járatnyitást (2019. június 7.) követő első három hónapban közel 15 ezer utas használta a járatot. Év végéig további 25 ezer légiutast prognosztizálnak a China Eastern Airlines leányvállalatának Shanghai-Budapest járatára, akiknek túlnyomó része feltehetően a kereskedelmi szálláshelyek vendégkörét gyarapítja majd. Nem elhanyagolható, és mindehhez adódik a 2015 májusa óta működő Peking-Budapest járat forgalma. Összegezve: Már két közvetlen légi járat köti össze a két országot, elérte a 4,5 milliárd dollárt a kínai cégek beruházásainak értéke Magyarországon, hét kínai vállalattal stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek, négyszeresére nőtt a kínai turisták száma, és elindult az első közös magyar-kínai egyetemi program. Mára Kína vált Magyarország első számú kereskedelmi partnerévé az EU-n kívüli országok sorában.

Forrás: Turizmus Online


Kanapé-utazás Japánba

Kanapé-utazás Japánba 

Egy év kihagyás után a Japán Alapítvány Budapesti Iroda idén újra megrendezi online formában a JFF Online Japán Filmfesztivált.
Egykor romhalmaz volt, ma már vendégeket vár ez a középkori szlovák vár

Egykor romhalmaz volt, ma már vendégeket vár ez a középkori szlovák vár 

A várban időzve nem tudjuk elengedni az érzést, hogy mi mindenről tudnának mesélni ezek a vastag kőfalak.
Májustól újabb szabadstrandnak örülhetnek  a bécsiek

Májustól újabb szabadstrandnak örülhetnek a bécsiek 

Május közepétől vehetik birtokba a fürdőzők Bécs legújabb szabadstrandját, az Arena Beach-et.
Fontos a dolgozók mentális egészsége: ingyenes programot indít az a&o hostellánc

Fontos a dolgozók mentális egészsége: ingyenes programot indít az a&o hostellánc 

Az a&o hostellánc májustól, a mentális egészség nemzetközi hónapja alkalmából ingyenes mentális egészségügyi programot biztosít minden munkavállalója számára.
A város, ahol a Titanic született

A város, ahol a Titanic született 

Belfast, ahol lépten-nyomon jelen van a történelem.
Ennyivel nőtt a Törökországba látogató magyarok száma két év alatt

Ennyivel nőtt a Törökországba látogató magyarok száma két év alatt 

Az elmúlt két év alatt több mint két és félszeresére nőtt a Törökországba látogató magyar turisták száma.
Az infláció ellenére is nagy az osztrákok utazási kedve

Az infláció ellenére is nagy az osztrákok utazási kedve 

Élénk osztrák utazási kedvről tanúskodik az osztrák autóklub frissen elkészült jelentése.
Rézvárostól a Vízi Várig - egy korty konyakkal

Rézvárostól a Vízi Várig - egy korty konyakkal 

Szlovák Turisztikai Hivatal invitálására az egyik legrégebbi történelmi város, Besztercebánya környékének felfedezésére indultunk.
Utazási hackerek jelentkezését várják

Utazási hackerek jelentkezését várják 

Z-generációs álommeló: ismét lehet pályázni World Travel Hackernek.
Új program a Brazíliába látogató turistáknak

Új program a Brazíliába látogató turistáknak 

Kihagyhatatlan program annak, aki kikapcsolódásra és pihenésre vágyik.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.