hirdetés
hirdetés

A brit kormány segít a bajba került cégeknek

A brit kormány fizeti a vírus miatt bezárásra kényszerülő cégek alkalmazottai bérének kétharmadát.

hirdetés

A brit kormány a jövő hónaptól megtéríti a koronavírus-járvány miatt bezárásra kötelezett cégek munka nélkül maradó, de el nem bocsátott alkalmazottainak bérük kétharmadát, közölte pénteken Rishi Sunak pénzügyminiszter.

pixabay.com
pixabay.com

A Nagy-Britanniában ismét egyre gyorsabban terjedő koronavírus-fertőzések miatt a kormány egybehangzó sajtóértesülések szerint a jövő héttől - főleg a járvány jelenlegi gócának tekintett észak-angliai térségekben - a vendéglátóhelyek átmeneti bezárásának elrendelését tervezi.
Boris Johnson miniszterelnök várhatóan hétfőn ismerteti a járvány terjedésének megfékezését célzó intézkedéseket. Kormányforrásokból származó médiaértesülések szerint szerdától léphet életbe az éttermek, pubok, bárok bezárását elrendelő határozat az érintett országrészekben.
Rishi Sunak pénzügyminiszter péntek este bejelentette: a kormány november 1-től kifizeti a bezárásra kötelezett vállalatok alkalmazottainak bérük 67 százalékát.
 A hat hónapra szóló kötelezettségvállalás havi 2100 font (825 ezer forint) munkabérig terjed.
A brit kormánynak van már egy hasonló kezdeményezése, amelynek alapján a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt vállalati alkalmazottak bérének 80 százalékát - legfeljebb 2500 font erejéig - a költségvetés fedezi, ha a cégek nem bocsátják el ezeket a munkavállalókat.
Ez a program viszont október végén lejár, és a november 1-től érvénybe lépő új kezdeményezés több szempontból nagyvonalúbb. Rishi Sunak elmondta: a bezárásra kötelezett vállalatoknak nem kötelező hozzájárulniuk az alkalmazotti bérekhez, a kormány csak azt kéri, hogy a társadalombiztosítási és a nyugdíjjárulékot fizessék a munkavállalók után.
 A program az Egyesült Királyság egészére kiterjed, így a skóciai éttermek, pubok, bárok is részesülnek a részleges bérfizetésre fordítható költségvetési juttatásban.
 A skót kormány e héten bejelentett rendelete szerint a két legnagyobb skóciai városban, Glasgowban és Edinburgh-ben, valamint a középső országrészben péntek estétől október 25-ig nem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek.
Más országrészekben a pubok és az éttermek ugyanebben az időszakban beltéri helyiségeikben csak ételt és alkoholmentes italokat szolgálhatnak fel, ezeket is csak 18 óráig, szeszesitalt külső teraszaikon vagy elvitelre viszont 22 óráig értékesíthetnek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai