Bulgária felfedezésre váró látnivalói

Egy bulgáriai nyaralás során érdemes nemcsak a tengerparton pihenni, hanem kicsit elkalandozni az ország belsejébe. Várna és környéke például olyan izgalmas látnivalókat kínál, mint az Aladzsa barlangkolostor, a balcsiki botanikus kert és a királyi palota, vagy a Balkán legnagyobb római kori fürdője.

Maga Várna is sok látnivalóval szolgál. Ha már a közelében vagyunk, nem érdemes kihagyni az Archeológiai Múzeumot, amely mintegy 2.150 négyzetméternyi kiállítási területen 100 ezer különböző tárgyat sorakoztat fel a régió múltjából.

A múzeum egyik látványos bemutatóhelye a Római fürdők együttese. Mintegy 7000 négyzetméteres területével ez a Balkán legnagyobb római fürdője, Európában pedig a negyedik legnagyobbnak számít. Ma is érdekes megnézni, milyen szellemesen oldották meg a rómaiak például a fűtést.{youtube|id=EGIO9J2r1pU} 

 A Nagyboldogasszony székesegyház Várna szívében fekszik, és a város egyik fő látványosságának valamint szimbólumának számít. Várnában ez a legnagyobb katedrális, Bulgáriában pedig a harmadik. Alapkövét 1880-ban tették le és 1886-ban nyitották meg. Az 1960-as években készültek hatalmas, festett üvegablakai, amelyek többek között Cirillt és Metódot ábrázolják.

A magyar vendégek nem biztos, hogy a wellnesst keresik Bulgáriában, de jó tudni, hogy ez is a rendelkezésükre áll. A várnai Aquahouse Termal & Beach a spa és a balneoterápia széles palettáját kínálja beltéri medencékkel, finn és gyógynövényes infraszaunákkal, gőzfürdővel és sószobával.

A Bulgária északkeleti részén, Várnától mintegy 45 kilométerre a Fekete-tenger partján fekvő Balcsik önmagában is megér egy látogatást, hiszen fehér sziklák közé épült fehér házai lenyűgöző látványt nyújtanak. Kihagyhatatlan program az 1955-ben alapított Egyetemi Botanikus Kert, amelynek190 ezer négyzetméternyi területén több mint 3500 növényfaj él: például alpesi és vízi növények, liánok, virágzó és örökzöld cserjék és mintegy 400 védett faj. A növények között olyan érdekességek vannak, mint az ősi gingko biloba fa, a Balkán legnagyobb kaktuszfajai és az örökzöld Magnolia grandiflora.

A botanikus kert történelmi magja Mária román királyné nyaralója. A román szó nem elírás, hiszen a terület 1913 és 1916 illetve 1919 és 1940 között is Románia része volt. A kecses komplexumot geometrikus teraszos kertek övezik vízesésekkel, lépcsőkkel, alagutakkal, sétányokkal.

A golfturizmussal kapcsolatban valószínűleg nem Bulgária jutna elsőként az eszünkbe, pedig a Balcsik közelében, Bozhuretsben elhelyezkedő Tharcian Cliffs Golf & Beach Resort remek lehetőséget nyújt a sport szerelmeseinek. A Gary Player által jegyzett, 18 lyukú, nehéznek számító golfpálya 85 hektáron terül el, és úgy alakították ki, hogy minden állomástól csodás kilátás nyíljon a tengerre és a sziklafalra. 2011-es nyitása után három évvel már elnyerte a legrangosabb kitüntetésnek számító „Az év golf resortja Európában” címet.

A luxusszálloda vendégeit a közvetlenül a tengerparton fekvő, szórakoztató és kereskedelmi központnak számító, nyüzsgő Marina falu házaiban helyezik el, a kissé magasabban elhelyezkedő Hillside falu házai pedig azok rendelkezésére állnak, akik inkább a nyugalmat, golfozást és a csodás panorámát választják. Egyebek mellett fehér homokos strandok, spa, sportolási lehetőségek, éttermek, játékterem és zongora bár áll a vendégek rendelkezésére.

Az 10-12. században épült Aladzsa barlangkolostor Várnától 14 kilométerre északra fekszik, az Aranyhomok Natúrpark közelében. Az épület két szinten elhelyezkedő helyiségeit egy közel 40 méter magas mészkősziklából faragták ki. A kolostortól néhány száz méterre katakombák található, amit a régészeti leletek szerint már az 5-6. században laktak.

A kolostor történetébe „Az Aladzsa legendái” című audiovizuális előadás vezet be minket, utána pedig a miniatűr modellek múzeumát is megcsodálhatjuk.

A Történelmi Park Bulgária múltján át kalauzolja a látogatókat a kőrézkoron és a neolitikumon át, az ókori trákok és óbolgárok között. Megismerhetjük életmódjukat, kultúrájukat, megtekinthetjük a világ egyetlen felújított trák palotáját. A sétát olyan aktív programokkal is ki lehet egészíteni, mint az íjászat, csónakázás a tavon, rituális borivás és a lovaglás. A létesítmény Várnától 30 kilométerre található.

A mai Burgasz területén található az Aquae Calidae nevű ősi trák város, amit a középkorban Themopolis néven ismertek. Neve is utal arra, hogy a régi idők egyik legfontosabb spa-központja volt.

A különös nevű „Szél szerelmese” kastély egy bolgár építész, Georgi Kosztadinov Tumpalov megvalósult gyerekkori álma Ravadinovóban, Szozopol közelében. A kastély ideális helyszíne az egynapos családi kirándulásoknak. A gyerekek az állatkertben vagy a játszótéren foglalhatják el magukat. Lovaglás, a kinetikus szobor, a mágikus nyári épület, mozi és a borospince megtekintése is szerepel a kastély ajánlatában.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.