hirdetés
hirdetés

Bulgária felfedezésre váró látnivalói

Egy bulgáriai nyaralás során érdemes nemcsak a tengerparton pihenni, hanem kicsit elkalandozni az ország belsejébe. Várna és környéke például olyan izgalmas látnivalókat kínál, mint az Aladzsa barlangkolostor, a balcsiki botanikus kert és a királyi palota, vagy a Balkán legnagyobb római kori fürdője.

hirdetés

Maga Várna is sok látnivalóval szolgál. Ha már a közelében vagyunk, nem érdemes kihagyni az Archeológiai Múzeumot, amely mintegy 2.150 négyzetméternyi kiállítási területen 100 ezer különböző tárgyat sorakoztat fel a régió múltjából.

A múzeum egyik látványos bemutatóhelye a Római fürdők együttese. Mintegy 7000 négyzetméteres területével ez a Balkán legnagyobb római fürdője, Európában pedig a negyedik legnagyobbnak számít. Ma is érdekes megnézni, milyen szellemesen oldották meg a rómaiak például a fűtést.

 

 A Nagyboldogasszony székesegyház Várna szívében fekszik, és a város egyik fő látványosságának valamint szimbólumának számít. Várnában ez a legnagyobb katedrális, Bulgáriában pedig a harmadik. Alapkövét 1880-ban tették le és 1886-ban nyitották meg. Az 1960-as években készültek hatalmas, festett üvegablakai, amelyek többek között Cirillt és Metódot ábrázolják.

A magyar vendégek nem biztos, hogy a wellnesst keresik Bulgáriában, de jó tudni, hogy ez is a rendelkezésükre áll. A várnai Aquahouse Termal & Beach a spa és a balneoterápia széles palettáját kínálja beltéri medencékkel, finn és gyógynövényes infraszaunákkal, gőzfürdővel és sószobával.

A Bulgária északkeleti részén, Várnától mintegy 45 kilométerre a Fekete-tenger partján fekvő Balcsik önmagában is megér egy látogatást, hiszen fehér sziklák közé épült fehér házai lenyűgöző látványt nyújtanak. Kihagyhatatlan program az 1955-ben alapított Egyetemi Botanikus Kert, amelynek190 ezer négyzetméternyi területén több mint 3500 növényfaj él: például alpesi és vízi növények, liánok, virágzó és örökzöld cserjék és mintegy 400 védett faj. A növények között olyan érdekességek vannak, mint az ősi gingko biloba fa, a Balkán legnagyobb kaktuszfajai és az örökzöld Magnolia grandiflora.

A botanikus kert történelmi magja Mária román királyné nyaralója. A román szó nem elírás, hiszen a terület 1913 és 1916 illetve 1919 és 1940 között is Románia része volt. A kecses komplexumot geometrikus teraszos kertek övezik vízesésekkel, lépcsőkkel, alagutakkal, sétányokkal.

A golfturizmussal kapcsolatban valószínűleg nem Bulgária jutna elsőként az eszünkbe, pedig a Balcsik közelében, Bozhuretsben elhelyezkedő Tharcian Cliffs Golf & Beach Resort remek lehetőséget nyújt a sport szerelmeseinek. A Gary Player által jegyzett, 18 lyukú, nehéznek számító golfpálya 85 hektáron terül el, és úgy alakították ki, hogy minden állomástól csodás kilátás nyíljon a tengerre és a sziklafalra. 2011-es nyitása után három évvel már elnyerte a legrangosabb kitüntetésnek számító „Az év golf resortja Európában” címet.

A luxusszálloda vendégeit a közvetlenül a tengerparton fekvő, szórakoztató és kereskedelmi központnak számító, nyüzsgő Marina falu házaiban helyezik el, a kissé magasabban elhelyezkedő Hillside falu házai pedig azok rendelkezésére állnak, akik inkább a nyugalmat, golfozást és a csodás panorámát választják. Egyebek mellett fehér homokos strandok, spa, sportolási lehetőségek, éttermek, játékterem és zongora bár áll a vendégek rendelkezésére.

Az 10-12. században épült Aladzsa barlangkolostor Várnától 14 kilométerre északra fekszik, az Aranyhomok Natúrpark közelében. Az épület két szinten elhelyezkedő helyiségeit egy közel 40 méter magas mészkősziklából faragták ki. A kolostortól néhány száz méterre katakombák található, amit a régészeti leletek szerint már az 5-6. században laktak.

A kolostor történetébe „Az Aladzsa legendái” című audiovizuális előadás vezet be minket, utána pedig a miniatűr modellek múzeumát is megcsodálhatjuk.

A Történelmi Park Bulgária múltján át kalauzolja a látogatókat a kőrézkoron és a neolitikumon át, az ókori trákok és óbolgárok között. Megismerhetjük életmódjukat, kultúrájukat, megtekinthetjük a világ egyetlen felújított trák palotáját. A sétát olyan aktív programokkal is ki lehet egészíteni, mint az íjászat, csónakázás a tavon, rituális borivás és a lovaglás. A létesítmény Várnától 30 kilométerre található.

A mai Burgasz területén található az Aquae Calidae nevű ősi trák város, amit a középkorban Themopolis néven ismertek. Neve is utal arra, hogy a régi idők egyik legfontosabb spa-központja volt.

A különös nevű „Szél szerelmese” kastély egy bolgár építész, Georgi Kosztadinov Tumpalov megvalósult gyerekkori álma Ravadinovóban, Szozopol közelében. A kastély ideális helyszíne az egynapos családi kirándulásoknak. A gyerekek az állatkertben vagy a játszótéren foglalhatják el magukat. Lovaglás, a kinetikus szobor, a mágikus nyári épület, mozi és a borospince megtekintése is szerepel a kastély ajánlatában.

Vámos Éva
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai