hirdetés
hirdetés

ECTAA - álláspont légitársaságok vs. utazási irodák témában

Az ECTAA (Európai Utazási Irodák és Utazásszervezők Szövetsége) felszólítja a légitársaságokat, hogy haladéktalanul térítsék vissza azon jegyek árát, amelyeket kifizettek az utazási irodák, ámde a világjárvány miatti helyzetben az utazásra nem kerülhetett sor.

 

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Mint közleményükben írják, ez mind a B2B, mind a B2C szegmensben történő utazási termékekre egyaránt vonatkozik. Kiderül, a légitársaságok legtöbbje vagy nem téríti vissza egyáltalán a jegyek árát, vagy késleltetik különböző kifogásokkal a visszafizetést.

Pedig nyilvánvaló, hogy nemcsak a légiipar, hanem a többi utazási és turisztikai szektor is „ugyanabban a cipőben jár”, azaz nemcsak a légitársaságok helyzete kritikus, hanem ugyanilyen komoly bajban, az anyagi csőd szélén állnak az utaztatással foglalkozók. Amely cégek szinte naponta szembesülnek azzal a problémával, hogy bár hiába kérik vissza – jogosan – a különböző légitársaságoktól a befizetett, ámde vis maior miatt meg nem valósult jegyek árát -, legtöbbször süket fülekre találnak.

Barcelona, Airport, fotó: pixabay.com
Barcelona, Airport, fotó: pixabay.com

Mint a közleményből kiderül, van arra is példa, hogy egyes légitársaságok visszautalták a megrendelőnek az összeget, azonban a legtöbbnek továbbra is lemaradása van a kérelmek teljesítésében, nagyon gyakori az egész EU területén a késedelmes visszatérítés.

Ami pedig, ez nyilvánvaló, az utasokra is visszahat, hiszen a vissza nem térített díjakat az adott utazási iroda, nyilvánvalóan, addig nem tudja visszautalni ügyfelének, amíg ő maga meg nem kapja. Mindez, húzza alá az ECTAA, negatív hatással van a fogyasztói bizalomra, a vállalkozások hírneve ezáltal erősen csorbul. „Láthatjuk, hangsúlyozzák közleményükben, hogy az egész utazási szektor sérül ebben esetben, hiszen egymásra épülő rendszerről beszélünk. És ha az egyik terület hibásan működik – az hatással van a másik oldalra is. Ezért az utazási irodák határozottan azt kérik a légitársaságoktól, hogy tegyenek eleget visszatérítési kötelezettségeiknek, és maradéktalanul tartsák be az EU-ban joggal elvárható ez irányú előírásokat.”

 

 

(forrás: ECTAA / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk