hirdetés
hirdetés

Google-kamerával járja a sivatagot Raffia, a teve

Új kihívás elé kerültek a Google utcaképének kamerái: az arab sivatagot térképezik fel. A megoldás: Raffia, a teve. Az ő hátán járhatjuk be a távoli tájat. Megmutatjuk, hogyan.

hirdetés

A Google különleges felvételeket készít az Egyesült Arab Emírségek sivatagjairól. Egy 360 fokos látószögű Trekker kamerával filmeznek, amelyet egy teve hátára erősítettek, így Raffiával együtt járhatjuk be a homokdűnéket. Ő az első olyan állat, amelyik a Google szolgálatába állt. A cég munkatársa, Nadzseb Dzsarrar azt mondja: azért alkalmazzák, mert így hiteles képeket kapnak anélkül, hogy durván meg kellene zavarniuk a sivatagok világát. Vagyis úgy láthatjuk a homoktengert, hogy modern járművek nem nem hagynak nyomokat benne. Csak a teve bandukol, mint évezredek óta mindig. 25-40 méteres homokdűnék között járhatunk, ahogy terepjáróval csak a legbátrabbak tehetnék.

Forrás: keletport.hu
Forrás: keletport.hu


A kezdeményezés annak a projektnek a része, amellyel a világ még kevéssé felfedezett részeire akarják elvinni az embereket a Street View segítségével. Üljünk fel hát Raffia hátára, és ringatózzunk úgy, ahogy 3 ezer éve tették a karavánokban közlekedő kereskedők, lássuk azt, amit ők láttak! Most például a Liwa oázist, amely az Emírségek legrégebben lakott helye: már a késői kőkorban is éltek errefelé emberek.Az Utcaképen virtuális túrát tehetünk a Liwa oázisban is: az Arab-félsziget legnagyobb oázisában, ahol az első arab törzsek telepedtek le és hoztak létre kereskedelmi központot. Az oázisban ma datolyaültetvények vannak: a pálmák törzse és gyümölcse egyaránt fontos része az ottani kulturális örökségnek. Az ágakból fonták a beduinok sátrait, kosarait, a datolya pedig máig az egyik legértékesebb élelmiszer arrafelé.

(forrás: KeletPort)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk