Nem fog unatkozni, ha Pozsonyba látogat a nyáron

Pozsony mutatkozott be a Szlovák Turisztikai Képviselet és a Pozsonyi Turisztikai Hivatal meghívására érkező újságíróknak május 18-án a Károlyi Étterem és Kávéházban.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Soňa Jelínková, a Szlovák turisztikai képviselet vezetője, Alžbeta Melicharová, a pozsonyi TDM igazgatótanácsának elnöke, és Silvia Renácsová, a pozsonyi TDM marketing menedzsere segítségével kaptak képet arról a meghívottak, hogy milyen programok várják a turistákat nyáron Pozsonyban.

Évek óta a város koronázó múltjára építették a turisztikai kínálatukat, de most újdonsággal rukkoltak elő: azokra a kiemelkedő személyiségekre építenek, akik már bizonyíthatóan megfordultak Pozsonyban, ilyen például Einstein, II. János Pál pápa és Mária Terézia, akiket modern körülmények között ábrázolnak a plakátokon. A nyári szezon és a tartózkodási idő meghosszabbítása is szerepelt a bemutatón.

A legfontosabb információ, hogy két rendezvény is várja a vendégeket most hétvégén: május 20-án több pozsonyi múzeum és galéria késő estig lesz nyitva sok-sok programmal a Múzeumok éjszakája keretében egységes belépődíjjal, és május 19-én este és 20-án egész nap Napóleon pozsonyi ostromát elevenítik fel korhű katonai felszerelésben a Duna ligetfalusi oldalán. Lesz ágyúzás, katonai táborélet, katonai parádék és komoly harc is.

Silvia Renácsová prezentációjából kiderült, hogy a szlovák fővárost tavaly több mint 1,2 millió turista kereste fel, akik 2,6 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A közelség és történelmi kötődések miatt Pozsony a magyar turisták kedvelt úti célja, a statisztikailag kimutatott magyar vendégéjszakák száma nagyságrendben a top 10 küldő ország teljesítményének határvonalán mozog, de 26,2 százalékos évközi növekedéssel Magyarország tavaly az ötödik legdinamikusabban fejlődő küldőpiac volt Pozsonyban.

A város TDM szervezete (Bratislava Tourist Board) a városi intézményekkel együttműködve turistacsalogató újdonságaival és turistabarát szolgáltatásokkal hívja felfedezésre a látogatókat.

A városban idegen nyelvű jelentések hívják fel az utasok figyelmét az egyes megállók közelében található turista látványosságokra, a városközpontban térképeket helyeztek ki, a központi turisztikai információs irodában nagyméretű érintőképernyők és wifi spotok segítik az információszerzést.

Megújult a Bratislava mobil applikáció is, amely szlovák és angol nyelven tölthető le hasznos turisztikai információkkal attrakciókról, tematikus városnézésekről, szálláshelyekről, éttermekről, aktuális rendezvényekről, GPS lokátorral, offline térképpel és útvonaltervezővel kiegészítve.

Pozsony városi és megyei turisztikai képviseletei összefogásának köszönhetően idén május elsejétől a Pozsonyi Turisztikai Kártya (Bratislava City & Region Card) az egész pozsonyi régióban használható. A korlátlan ingyenes városi tömegközlekedés 2017-től a pozsonyi régió területére is kiterjed. Továbbá 15 éves korig egy gyermek ingyen utazhat a kártya tulajdonosával, ingyenesen részt vehet a standard városnéző programon és kedvezményes jegyet válthat a városnéző kisvonatra.

A régióban a kártyával 12 múzeum és galéria ingyenesen látogatható és egyórás ingyenes idegenvezetés is jár a tulajdonosnak. További 120 kedvezmény vehető igénybe 5-től 50 százaékig a régióban turisztikai attrakciókra és szolgáltatásokra. A turisztikai kártya 1-, 2- és 3 napos kiszerelésben (15 – 17 - 19 EUR) kapható 25 értékesítő helyen, valamint online is megvásárolható.

Változatos rendezvények is marasztalják a turistát, az induló nyári szezon bővelkedik programkínálatban, amelynek fénypontját az egykori koronázóváros dicső múltját felelevenítő Koronázási Ünnepségek jelentik.

Pozsonyi Koronázási Ünnepségek néven június 10-17-e közöttt egész héten át tartó programsorozattal készül a város: naponta három nyelven vezetett séta királyok nyomában, koronázási koncert és királyi témájú színházi bemutatók a tereken, mise Mária Teréziáért, barokk tánc és zene a várban, lovagi tornák a történelmi városközpontban, Pozsonyban koronázott királyok portrékiállítása a városfalakon, interaktív alkotóműhelyek, borfesztivál és a június 17-i zárórendezvény a kosztümös koronázási menet, amelybe ezúttal a nagyközönség is bekapcsolódhat. 

A jövőben a tematikus koronázási városnéző túrák követik az egykori koronázási menet útvonalát, májustól királyok nyomában eredhetnek egy interaktív rejtjeles koronázási témájú játék formájában. A júniusi Pozsonyi Koronázási Ünnepségek megnyitójával egyidejűleg bemutatkozik egy újabb turistacsalogató attrakció a Mihály-toronyban.

Az állandó fegyverkiállítás mellett szezonálisan koronázási fotó-videó pont létesül, ahol az érdeklődők autentikus háttérrel korhű kosztümben készült fényképet, illetve videót készíthetnek, amelyet helyben kinyomtathatnak vagy e-mailen továbbküldhetnek. A helyszínen a történelmi városközpont 3D modellje idézi fel a koronázási szertartás útvonalát.

A Pozsonyban koronázott Mária Terézia születésének 300. évfordulójára több program is emlékezteti a látogatót. Júniusban kiállítás nyílik Mária Terézia pozsonyi szobráról, szakmai konferencia lesz Vitam et Sanguinem néven Mária Terézia uralkodásáról, a Városi Galéria Mária Teréziát megörökítő grafikai gyüjteményét adta ki a napokban. Mária Terézia lesz a Bratislava Tourist Board nyári kampányának egyik főszereplője is.

Kulturális Nyár - Magyar Kulturális Hét

A város másik nagyobb lélegzetű három és fél hónapig tartó nyári rendezvénysorozata a Kulturális Nyár, amely több művészeti ágazat közvetítésével jelenik meg nemcsak a kulturális intézményekben, hanem a járókelők közt, az utcákon, tereken. A szervező BKIS (Pozsonyi Kulturális és Információs Központ) immár 14. alkalommal egyesíti a különböző műfajokat, kultúrákat, hanyományokat.

Lesz nemzetközi ifjúsági zenefesztivál július 6-8-ig, illetve július 24-26-a több helyszínen, orgonafesztivál a Dómban, gyerek-folklórcsoportok találkozója az óvárosban, július 8-11-e Jazz és swing Golden Age Fesztivál szeptember 23-24-a, de a Nemzetközi Pozsony cikluson belül bemutatkozik Lengyelország, Japán és természetesen Magyarország is a „Több mint szomszéd“ Magyar Kulturális Hét június 4-11-e gazdag programajánlatával, open air koncertjeivel és gasztrofesztiváljával az óváros központi terén.

Zenerajongók számára szervezik a Beefree elektronikus zene fesztiválját, valamint Slovak Folk nemzetközi folklórcsoportok seregszemléjét júliusban, Uprising Raggae Fesztivált augusztusban és a Viva Musica rendezvénysorozatot, amelyen a klasszikus zene legjobbjai mutatkoznak be különleges helyszíneken különleges összefüggésekben két nyári hónapon keresztül.

Érdekesnek ígérkezik a Napéjegyenlőség a Dunán, az egész hónapos programsorozaton belül pozsonyi helyszíneken is lesznek, turisztikai, természetvédelmi és sportrendezvények, többek közt június 18-án a pozsonyi Eurovea Duna-parton River Show néven hajókiállítás, yacht-találkozó és vízisport-bemutatók.

A napóleoni hadsereg robbantotta fel 1809-ben a dévényi várat is, amelynek romja május 5-től új pompában szolgálja a turizmust. Kilenc év után megnyitották a dévényi vár újjáépített felső részét Pozsony talán legszebb 360 ° panorámájával a felső teraszról és tárlatot rendeztek be a barlangos részben a vár történetéről. Tavaly rekordmennyiségű látogatót fogadott a dévényi vár és a legújabb beruházással ez valószínűleg ez évben megismétlődik.

Természetbarátok részére is szolgál Pozsony új beruházásos meglepetéssel, a Pozsonyi Városi Erdő Kačín részében fára épített házban szállhatnak meg a kalandosabb kedvűek, illetve a Kamzík zöldövezetben 15 méter magas kilátóból gyönyörködhetnek Pozsony környékének szépségében.

További információk, turistacsalogatók és rendezvénynaptár:
www.visitbratislava.com


Újabb Banksy-műalkotás bukkant fel Londonban

Újabb Banksy-műalkotás bukkant fel Londonban 

Most egy magányos, némileg rozzant cseresznyefa lódította meg a világ leghíresebb utcai művészének fantáziáját az észak-londoni Finsbury Park egyik házának udvarán.
Málta, ahol élmény a Húsvét

Málta, ahol élmény a Húsvét 

Itt nemcsak nézője, hanem aktív résztvevője is lehetünk az ünnepnek.
Új látogatóközpont a Rosalia-Kogelberg Natúrparkban

Új látogatóközpont a Rosalia-Kogelberg Natúrparkban 

Az új központ egy többfunkciós intézmény lesz, ezzel a látogatói csoportok minél szélesebb körét kívánják megszólítani.
Hányan látogatnak idén Dubajba?

Hányan látogatnak idén Dubajba? 

A legek városában a fém- és üvegtornyok mellett óvárost és tengerpartot is találunk.
Vulkánkitörés Izlandon - a Kék Lagúna is veszélyben

Vulkánkitörés Izlandon - a Kék Lagúna is veszélyben 

Az izlandi Reykjanes-félszigeten kitört egy vulkán szombat este.
Kultúra, fenntarthatóság és fociláz - 2024 fő kampánytémái a németeknél

Kultúra, fenntarthatóság és fociláz - 2024 fő kampánytémái a németeknél 

Tudtuk meg a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjétől egy minap tartott szakmai tájékoztatón.
A hely, ahol a Chanel parfüm terem

A hely, ahol a Chanel parfüm terem 

Tudta, hogy a Chanelnek nemcsak óriási tekintélyű divatmárkája, történelme, illatcsaládja és butikjai vannak, hanem ültetvényei is? Ahol a parfümjei „teremnek" ?
Minden, amit a zöld turisztikai védjegyekről és szabványokról tudni érdemes

Minden, amit a zöld turisztikai védjegyekről és szabványokról tudni érdemes 

Az újturizmus világával, a jövő turizmusával foglalkozó Dunakavicsok turisztikai podcast 34. adása a globális-, regionális- és nemzeti szintű turisztikai szabványok és védjegyek rendszerével foglalkozik behatóan.
Utazik a hétvégén?  Ennyibe kerül külföldön a pénzfelvétel

Utazik a hétvégén? Ennyibe kerül külföldön a pénzfelvétel  

Sokan használják ki a mostani hétvégét külföldi utazáshoz, de általánosságban is elmondható, hogy egyre népszerűbbek a 3-5 napos kiruccanások.
Szupergazdagok lakóhelye: óceánokon hasító luxuspalota

Szupergazdagok lakóhelye: óceánokon hasító luxuspalota 

A The World elnevezésű luxusóceánjáró utasai nem csak utaznak, hanem egyben a hajón is élnek.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.