A vízek országa

Hazánk egyik legismertebb belföldi és nemzetközi vonzerejét jelentik gyógy- és termálvizeink. Az elmúlt tíz évben az első Széchenyi-terv keretében, majd uniós források bevonásával tucatnyi fürdőfejlesztés és szállodai wellnessberuházás valósult meg az országban. Fejlesztések jelenleg is folynak, az aktuális projekteket vettük számba cikkünkben, regionális bontásban. A beruházások nyereséges működtetése és megtérülése azonban több esetben bizonytalan – állítja Kovacsics Imre, a Spa Hungary Holding vezérigazgatója.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Beruházások a Balatonnál

Noha a Balaton vize a nyári hónapokban kellemes élményt kínál a nyaralóknak, azért gondolni kell az év nagyobb részére is, amikor a tó nem alkalmas a fürdésre. Ráadásul az utóbbi években a nyár szeszélyes időjárásával megviccelte vagy inkább bosszantotta azokat, akik a szabad strandolásban bíztak. A balatoni fürdők, a hotelek wellnessrészlegeinek fejlesztése, új beruházások ezért is kapnak egyre nagyobb hangsúlyt.

Ami a fürdőket illeti, két létesítménynél történt nagyobb szabású felújítás. Az elmúlt években több mint 3 milliárd forintos beruházás zajlott le a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő területén. A fejlesztés a fedett fürdő teljes körű felújítását érintette. A korábbi zöld terület egy részének beépítésével új fogadószárnyat is létrehoztak. Március végén adták át a gyógy- és wellness-szolgáltatásokkal kiegészített új, négyszintes fogadóépületet és az átalakított fedett fürdő 2000 négyzetméteres épületét. Mindezek mellett új szolgáltatásokat vezettek be, valamint új gyalogos-átjáróalagutat fúrtak a gyógyfürdő és a Freya Hotel között. Marcaliban a Városi Fürdő és Szabadidőközpont fejlesztése zajlott le. A szabadtéri részben ötvenméteres versenysportmedence, családi élménycsúszda, gyermekpancsoló, termál- és gyógymedencék vannak, míg a fedett részben található egy 25 méteres medence, egy tanmedence és egy termálvizes medence is. A wellnessrészlegben a vendégeket szaunával, gőzkabinnal és jakuzzimedencével várják. A fürdő mindhárom kútjának vizét gyógyvízzé minősítették, de még hiányoznak a gyógyszolgáltatások ahhoz, hogy a létesítmény elnyerhesse a gyógyfürdő nevet. Idén júniusban adták át Zamárdiban a négycsillagos, 118 szobás Hotel Wellamarin Leisure and Wellness szállodát. A szálló wellnessrészleggel várja vendégeit. Badacsonyban hazánk első aktív és borszállodája, a Hotel Bonvino Wine & Spa nyílt meg a nyáron. A 37 kétágyas szobát és 12, két légteres, 4-6 fős apartmant kínáló szálláskülönlegesség saját stranddal is rendelkezik a tóparton. Az izomlazító és stresszoldó, gyógyító kényeztetés helye a sparészleg, amelynek egyedi kialakítása a vulkanikus hegy és a szőlőtermesztés jegyében született meg. Élményelemekkel felszerelt úszómedence, jakuzzi, gyerekpancsoló, finn, gőz-, és infraszauna adja a wellnesskínálatot. Több mint másfél éves munka zárult le a balatonmáriafürdői Viktor Bor- és Vendégház, Wellness- és Borhotel júniusi megnyitásával. A kétszázmillió forintos beruházás hitelből és önerőből valósult meg, az EU-támogatás a teljes bekerülési költség negyven százalékát tette ki. A hatszáz négyzetméter alapterületű, háromszintes, modern épület egyik különlegessége a bejárat melletti búboskemence, amelyet a fűtésen túl ételek sütésére is használnak. A terem túloldalán, üvegfallal leválasztott borospincében saját boraikat készítik, de borkóstolókat is rendeznek. Ezen a szinten van a wellnesshelyiség szaunákkal, gőz- és pezsgőfürdővel, valamint a szabadtéri, de lezárható medence és gyermekpancsoló. A két apartman mellett 17 kétágyas szobával rendelkezik a hotel.

Több mint másfél milliárd forintos beruházásból – részben az Európai Unió támogatásával – valósult meg a Hotel Azúr új szállodai szárnyának megépítése. A fejlesztés második ütemében, ez év augusztus végén adták át a komplexum büszkeségét, a Hotel Azúr Prémium nevű épületrészt. Különlegessége az 1800 négyzetméter alapterületű, exkluzív wellnessközpont, benne úszó- és élménymedencékkel, 12 elemes szaunaparkkal és egyedi spakezelésekkel. A Prémium szárnyban helyet kapó 49 szobaegységből három lakosztály jakuzzival és szaunával van felszerelve.

A hévízi NaturMed Hotel Carbona legutóbbi beruházása 275 millió forintból valósult meg, harminc százalékban pályázati támogatásból. Egyebek mellett úgynevezett textilszaunát alakítottak ki, gondolva azokra, akik szívesebben hagyják magukon a fürdőruhát a gőzben. A meglévő élményfürdő tinédzsermedencével bővült. A hotel vezetése a közeljövőben az ájurvédikus rendszer bevezetését tűzte ki célul. Az alsóörsi Laroba Wellness és Tréning Hotel 43,5 millió forint összegű támogatást kapott szolgáltatásfejlesztésre. A beruházás befejeztével idén júliusra 28-ról 33-ra bővült a hotel szobáinak száma, kialakítottak egy wellnessrészleget élménymedencével, pezsgőfürdővel, infra- és finn szaunával, gőzfürdővel, pihenő- és masszázsszobával. Bővítették a konferenciaterem-kapacitást, és megtörtént a szálloda akadálymentesítése is. A két éve all inclusive szolgáltatást kínáló Danubius Health Spa Resort Aqua Hévíz szálloda gyógy- és wellnessrészlegét fejlesztették.

Felújították a gyógymedencéket, bővítették a szaunák körét, és a gyógyászati terület átköltöztetésével a szobák számát is gyarapították.

Négy projekt a Tisza-tónál

Négy beruházás zajlik jelenleg a Tisza-tónál. Sarudon egy wellnessfejlesztést is tartalmazó ökofaluprojekt van folyamatban. A nagyobb volumenű program még viszonylag a kezdeti fázisban van. Szintén wellnessjellegű fejlesztéseket vittek véghez Tiszaszőlősön, a Szőlőszem Farmon, ahol 1300 négyzetméteren alakították ki az élményfürdőt, a hozzá kapcsolódó wellness-szolgáltatásokkal. A medence közvetlen közelében kapott helyet a gyerekmedence, a vízesés, a sodrófolyosó, a barlangfürdő és nyakmasszázs, illetve a három méter magas toronyban a jakuzzi. Kialakítottak továbbá finn és infraszaunát is. Berekfürdőn egy új fedett fürdő tervei készülnek. A településen jelenleg üzemelő Termál- és Strandfürdőnek egész évben igénybe vehető fedetlen medencéi vannak. Ugyancsak fürdőfejlesztési projekt zajlik Karcagon, a Városi Gyógyvízű Strandfürdőben. A Nagykun Víz és Csatornamű Kft. beruházásában megvalósuló projekt mintegy 300 millió forint nagyságrendű.

Ráckeve, Visegrád, Nagykőrös

2011 áprilisától várja vendégeit a Hotel Termálkristály Aqualand, Ráckeve első négycsillagos superior kategóriájú szállodája, amely az öthektáros Aqualand komplexum területén fekszik. A vízparti és az ősfás környezetben elhelyezkedő élményfürdő a római fürdőkultúrát jeleníti meg a legmodernebb technikával ötvözve. Negyven különféle szolgáltatás áll a vendégek rendelkezésére, például a Vitál Zónában aromaterápiás gőzfürdő, illóolajos és gyógynövényes szaunák, hangterápiás tepidárium fűtött kőágyakkal, valamint Kneipptaposó kényeztet, a medencecsarnokban pedig úszó- és termálmedencék sorakoznak. Az eredeti tervekhez képest több mint kétéves csúszással, az idén november 25-én adták át az uniós támogatásból megújult Alföld Aqua Termálfürdő és Strandot Nagykőrösön, a régi strand helyén. A fürdőt 950 méter mélységű kútból feltörő 48 fokos termálvíz látja el. A nátrium-, hidrogén-karbonátos, kloridos gyógyvíz mellett változatos élményelemek, a wellnesslétesítményben exkluzív finn szauna, sókamra, gőzkabin várja a vendégeket.

Lapzártánk idején adták át a Hotel Visegrád**** Wellness és Konferenciaszálloda új épületszárnyát, amelynek köszönhetően nőtt a szálloda szobáinak száma, és megújult a wellnessrészlege is: finn szauna, fényterápiás bioszauna, infraszauna, gőzkabin, sókamra, valamint dunai panorámás élményjakuzzi, merülőmedence, tepidárium és medencebár szolgálja a vendégek kényelmét. Megszépült a szállodapark is, ahol szabadtéri medencét, csúszdát, sétányt és pihenősarkokat alakítottak ki.

Szeptembertől próbaüzemben működik Budapest legújabb, felújított török kori fürdője, az Irgalmasok Veli Bej Fürdője, amely az egykori ORFI kórházat is üzemeltető Budai Irgalmasrend tulajdonában áll, és magába foglalja a korábbi Császár fürdő létesítményeit. Fő vonzereje a feszített víztükrű, gyógyvizes medence, amelyet különböző hőmérsékletű családi fülkék és terápiás medencék vesznek körül. Emellett szauna, infraszauna, gőzkabin, élményzuhany, jakuzzi és pihenőrészleg várja a vendégeket.

A közeli és távolabbi jövő

A turisztikai régió közeljövőben induló, illetve átadásra váró egészségturisztikai beruházásai kapcsán a legközelebbi „kapunyitás” várhatóan a felújított budai Rácz fürdő és a rá épülő gyógyszálloda lesz. A jövő év eleji nyitás is elképzelhető akár, ha akad olyan cég, amely képes lesz a nyereséges üzemeltetésre. A török korból, illetve az Ybl Miklós által tervezett, a 19. század második feléből származó fürdőépületekben a főváros legexkluzívabb fürdőjét alakították ki. A termálfürdő medencéinek és szaunáinak hatását egészítik ki a Day Spa személyre szabható szépség- és gyógykezelési szolgáltatásai, többek között az iszap, a relaxációs, a fény- és az aromakúrák.

Nagymaroson az önkormányzat 1200 fős élményfürdőt, mellette pedig egy nyolcvanszobás hotelt tervez. A munkálatok az eredeti határidő szerint 2012. május végéig készültek volna el, de a határidő akár egy-két évvel is eltolódhat. A leendő élményfürdőt tápláló termálkút 1500 méter mélyről, a hatalmas kiterjedésű lepencei vízgyűjtő területéről szolgáltatja majd a visegrádi hoteleket is ellátó, kiváló minőségű gyógyvizet.

Nagy dobás várható Makón

2012 elején nyílik meg Makón a Hagymatikum fürdő. Az ásványi anyagokkal telített makói gyógyiszapot 1961 óta használják a legkülönfélébb mozgásszervi megbetegedések, nőgyógyászati krónikus és idült gyulladások kezelésre. Erre, valamint a termálvízre építve a makói fürdő 1982-től gyógyászati részleggel bővült, 1991-ben pedig gyógyfürdővé minősítették. A Makovecz Imre Kossuth-díjas építész tervei alapján készült, új fürdőépület-együttesben a gyógyászati részleg mellett különleges élménymedencék szolgálják a kikapcsolódást, fény- és hangterápiás, iszapkádas és gyógynövényes kezelések, valamint többféle masszázs várja a feltöltődésre vágyókat. A pinceszinten helyezkedik el a szaunapark, a pihenőtér, az élményzuhany, a csobbanómedence és a bár, míg a földszinten három nagymedence kap helyet. Szintén itt alakítják ki a családi zónát, a beauty-, valamint a fitneszrészleget és a gyógyrészleg termálmedencéit. A több mint három és fél milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a kibővített Makói Hagymatikum Fürdő várhatóan évente négyszázezer látogatónak nyújthat kikapcsolódást, gyógyulást. A fürdőberuházással párhuzamosan nagy értékű városközpont-rehabilitációs program is zajlik: a Maros-part komplex fejlesztése, új zöldterületek kialakítása, parkolók építése, kerékpárutak létrehozása.

 

Míg a kecskeméti Élményfürdő és Csúszdapark fejlesztése még átadás előtt áll, Tiszakécskén újabb nagyszabású fejlesztés zárult le a nyáron. A 4,5 hektáron elterülő Tisza-parti Termálfürdő 1999 óta családi tulajdonba került, ekkor vette kezdetét a felújítások és bővítések sora. A legutóbbi, 330 millió forintos, európai uniós támogatással megvalósult 680 millió forintos beruházás keretében a fürdő központi medencéjének épülete kibővült, az új medencék kialakítása mellett a már meglévők egy része átalakult, új wellness- és gyógyászati szolgáltatásokat vezettek be. 13 apartmanházat is építettek. A fejlesztések során mindvégig fontos szerepet kapott a környezetbe simuló, ökologikus gondolkodáson alapuló kialakítás.

Gunaras, Siklós, Orfű

Több mint kétmilliárd forintból, 575 milliós uniós támogatással 94 lakóegységes üdülőszálloda épült Dombóvár-Gunarason. A Gunaras East & West Spa Resort Hotel közvetlenül a gyógyfürdő szomszédságában van. A gyógyfürdő a felújítást követően európai színvonalú gyógyászati központtá vált, ahol wellnessparadicsom is a vendégek rendelkezésére áll.

Harkányban a Dráva Hotel Thermal Resort újonnan kialakított wellnesscentrumában élményfürdővel, kondicionálóteremmel, napozóterasszal, drink bárral igyekszik a vendégeket kényeztetni. A harkányi gyógyvizet kádfürdő formájában vehetik igénybe a gyógyulni vágyók. Bikács-Kistápén, mintegy 15 hektáron, a Dél- Mezőföld természetvédelmi területének részeként, a nyugalom „szigeteként” áll a 47 szobás, négycsillagos Zichy Park Hotel, amely az ország első selfnessprogramokat kínáló szállodája. Míg a wellnessrészleg az aktív pihenést és a szabadidő kellemes eltöltését célozza élménymedencéjével, szaunavilágával, addig a selfness a testi-lelki egyensúly, a tökéletes harmónia világába vezeti be a vendégeket.

Tavaly augusztus elején vehették birtokba a vendégek a Siklósi Thermal Kft. beruházásában megépült új Thermal SPA fürdőt. Az 5000 négyzetméteres, háromszintes komplexum a siklósi vár szomszédságában kapott helyet. Ez év májusában kezdte meg pályafutását Orfű megújult strandja, az Orfűi Aquapark, úszómedencével, pezsgő- és gyermekmedencével, feszített víztükrű élménymedencével, mesterséges vízsodrással, szabadtéri csúszdákkal. Igazi fürdőkomplexummá vált a nyár folyamán befejeződött felújítás és bővítés után a kaposvári Virágfürdő. Szabadtéri és fedett élményfürdő, gyógyvizes kádfürdő és medencefürdő, uszoda- és wellnessrészleg adja a kínálatot. Ez utóbbiban a fény- és az illatterápiás finn szauna, infraszauna és gőzkabinon túl a frissítő masszázs is a pihenést a felfrissülést szolgálja.

A nyár végén zárult Tamásiban az új Termálfürdő fejlesztése is, amelynek köszönhetően ezer négyzetméter vízfelülettel gyarapodott a termálfürdő. Ezzel megépült Európa első termálvizes ability wellness központja: a létesítmény teljes körűen akadálymentesített, a fogyatékkal élők minden részét használatba tudják venni. A gyengénlátókat vezetősávok, a hallássérülteket indukciós hurok segíti a tájékozódásban, a medencékbe be lehet jutni kerekes székkel, illetve mobil emelőszerkezet is a mozgáskorlátozottakat segíti. A szaunavilág mellett megjelent a gyógyászati szolgáltatás is.

Bár a harkányi gyógyvízben rejlő lehetőségek kiaknázására épülő terv már 2007-ben megfogalmazódott, a végső konzorciumi megállapodás 2010 nyarán jött létre. A projekt célja, hogy Harkány versenyképes, vezető gyógyhellyé váljon. A „Harkányi Gyógyvíz – Egészséget adó és megőrző őselem” elnevezésű, több mint 3 milliárd forint összköltségvetésű projektből 1,404 milliárd forint uniós támogatás. Míg a korábbi beruházások döntő részben a fürdőfejlesztésre koncentráltak, addig ez a projekt a gyógyászati és egészségturisztikai fejlesztésekre összpontosít elsősorban. A megújult Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház – a most épült psoriasis (pikkelysömör) központtal – évente kétezer gyógyulni vágyó pácienst lesz képes fogadni.

Magyarhertelenden egy korábban egymedencés termálstrand területén alakítottak ki élményparkot 150 millió forintos uniós támogatással. Az ősfás zöldterülettel körülvett, 1385 m2 területű, kétszintes Termál- és Élményfürdő épületében 381 m2 vízfelszínnel négy medencetípus és számos új szolgáltatás – szaunák, sóbarlang, masszázs, étterem – várja a vendégeket november közepétől. Kalandos előélet után ez év áprilisában ismét megkezdődtek a munkálatok Bonyhádon a strandkomplexum kialakítása kapcsán. Nettó 361 millió forintból megépült az élménymedence a sodrófolyosóval, elkészült a 25 méteres úszómedence, az öltözőket és vizesblokkokat tartalmazó épület, és a csúszda is a helyére került. Befejezték a masszázsfunkciókkal ellátott ülőmedence és a korszerű gyermekmedence kialakítását és a fogadóépületet. A próbaüzemre 2012 tavaszán kerülhet sor.

Martfűtől Kumániáig

A Balmazújvárosi Termál- és Strandfürdőben javában folyik az építkezés, mert egy sikeres pályázatnak köszönhetően fedett részleget is kialakítanak, négy új medencével, szaunaparadicsommal (rönkszauna, bio-, infra-, finn szauna, gőzfűrdő, Kneipp-medence és csobbanó) és gyógyászati részleggel. A megújult létesítmény a tervek szerint 2012 márciusában nyílik meg.

Zajlanak a bővítési munkálatok a Martfű Termál Spa területén is: a fejlesztésre 200 millió forint támogatás és 265 millió forint saját tőke áll rendelkezésre. A csaknem félezer vendég befogadására alkalmas kempinget, kastélyszállót, szállodát és fürdőt magában foglaló martfűi létesítmény kialakítása 2003- ban kezdődött. Az új, 3000 négyzetméter alapterületű épületben kap helyet többek közt a wellnessrészleg, és kialakítanak egy új gyógymedencét is.

Berettyóújfalun is új egészségturisztikai szolgáltatások várják a nagyközönséget a Bihar Termálliget Strand- és Termálfürdőben egy sikeres ROP-os pályázat eredményeként. A fürdő vizét a közeli gyógyvizes kútból nyeri, ahonnan 63 Celsius-fokos nátriumos, hidrogén- karbonátos, metakovasavas gyógyvíz tör fel. Gyermekmedence, bébi- és gyermekcsúszdák, aktív élménymedence, lazítómedence, úszómedence, gyógyvizes ülőmedence, pihenőmedence, jakuzzi, szaunák, sportolási lehetőségek várja a vendégeket. Fő cél a természetes gyógymódok, gyógynövényalapú kezelések hatékony kihasználása. Az átalakítás során megtörtént a fürdő akadálymentesítése.

Tavaly adták át Nyírbátorban az 1,7 milliárd forintos beruházás keretében kialakított Sárkány Wellness és Gyógyfürdőt. A wellnessrészlegben három finn szauna, infraszauna, gőzkamra, aromaterápiás fülke és sókabin várja a vendégeket. A fedett fürdő részét képezik továbbá a 25 méteres úszómedence és egy tanmedence, kívül öt medence, élményelemek és csúszdák szórakoztatják a strandolókat. A fürdő mellett nyitotta meg kapuit a Sárkány Apartman és Kemping. A román határ közelségéből adódóan hétvégéken hatvan százalék körüli a határon túlról látogatók aránya. 2011-ben 150 000 vendég kereste fel a fürdőt; a jövőben további medencéket, új kezelési és wellnessmódszerek bevezetését tervezik. A kevés szálláshelyre hivatkozva a turisták zöme csak egynapos látogatásokat tervezett eddig Kisújszálláson.

A Kumánia Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatói állására pályázatot írt ki a város, amelyet több jelentkező közül Torkos György nyert el, aki az elmúlt négy évben a Cserkeszőlő Gyógy- és Strandfürdő igazgatójaként dolgozott. A Kumánia Kisújszállási Gyógy- és Strandfürdő, valamint a Hotel Kumánia bruttó 1,8 milliárd forintból valósul meg, aminek mintegy ötven százaléka uniós támogatás. A beruházás a város kiváló minőségű gyógyvizére alapul, amely jótékony hatású különösen a mozgásszervi, szív- és érrendszeri, valamint a nőgyógyászati problémák kezelésre. A projektek elsődleges célja a szezon kibővítése, meghosszabbítása, amit a tervezett új szolgáltatásokkal érnek el, úgymint a gyógyászati kezelőhelyiségek és wellnessszolgáltatások; új, többfunkciós medence kialakítása élményelemekkel; szaunaközpont; vonzó pihenőterek: büfé, üzletek és új fedett öltöző. A projekt leglátványosabb eleme az a mintegy 58 méter átmérőjű medencetér lesz, amely a már meglévő két és az új többfunkciós medence felé épül. Az új medence miatt termálkutat fúrnak, amelynek vize egyben fűti a fürdőt és a szállodát, valamint a meleg vizet is biztosítja. A termálvíz mellett gáz is a felszínre jut; ezt villamos energia előállítására fogják fordítani. A fürdővel közvetlen összeköttetésben áll az épülő Hotel Kumánia. A háromcsillagos szállodában 28 kétágyas és két akadálymentes szobát terveztek.

A beruházók az üzemelés ötödik évére a fürdőben több mint ötvenszázalékos kihasználtsággal, a hotelben pedig közel 11 400 vendégéjszakával számolnak. A teljes komplexum várhatóan 2012 tavaszán nyitja meg kapuit a vendégek előtt.

Egri Platán és bogácsi lóhere

Tavaly szeptemberben indult, és nemrég befejeződött a Bogácsi Termálfürdő komplex felújítása, korszerűsítése. A projekt keretében részlegesen befedték a gyógyvizes nagymedencét, felújították az iker- és lóheremedence hidraulikai rendszerét. Kialakítottak a 0–3 éves korosztálynak egy gyermekmedencét, valamint egy játszóteret. Felújították a strand területén található vizesblokkokat, mindezek elvégzésére Bogács 94 millió forintos támogatásban részesült.

Szintén élvezhetik már a vendégek a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő fejlesztésének eredményét. Ez többek közt a wellnessrészleg bővítését (száraz szauna, gőzkabin, bioszauna, infraszauna, aromaterápia, sókabin, jégkabin, skót zuhany, merülőmedence, terápiás medence, jakuzzi, masszázs), két gyermekmedence, valamint játszósarok és gyermekmegőrző kialakítását jelenti. Megtörtént az ikermedencék vízgépészeti és funkcionális rekonstrukciója, a kör- és hullámmedence technológiai felújítása, öltöző építése, a fedett gyógymedence rekonstrukciója. Üzembe helyeztek egy elektronikus beléptető rendszert is, sőt biztonságos, közvilágítással ellátott kerékpárút épül a város és a fürdő között. A közel 1 milliárdos fejlesztés 43 százaléka valósulhatott meg támogatásból. Az Egri Termálfürdő kínálatának bővítése, jövedelmezőségének stabilabbá tétele, a szezonalitás kiküszöbölése, fedett élmény- és gyógyászati szolgáltatások bevezetése volt a célja egyebek mellett a tavaly ősszel indult fejlesztési projektnek. Ezáltal olyan regionális jelentőséggel bíró, komplex szolgáltatást nyújtó fürdőegységet terveztek, amely a szintén most felújított Török fürdővel szoros együttműködésben három generáció kiszolgálására alkalmas, magasabb minőségi kategóriájának köszönhetően pedig jobb fizetési hajlandósággal bíró vendégkört vonz. A beruházás során kialakított két fedett gyógymedence a Török fürdő vendégeinek kiszolgálására is alkalmas. Helyet kapott még egy bébimedence, több csúszda, szaunavilág, pihenőépület. A könnyebb statisztikai adatszolgáltatást is segíti az új beléptető rendszer. A fürdőben geotermikus energiahasznosítást építettek ki.

A Török fürdő szomszédságában zöldmezős beruházással négycsillagos szálloda építését is tervezik: a Hotel Platán Gyógy- Idegenforgalmi és Rekreációs Központ fő profilja az egészségturizmus és a gyógyászat lesz.

A Demjéni Gyógy- és Termálfürdő az Északmagyarországi régió legdinamikusabban fejlődő fürdője. A 2007. májusi nyitástól 2009 szeptemberéig közel 125 ezer látogatója volt. Most egy barlangfürdő építése és egy gyógyászati részleg kialakítása van terítéken. A több mint 1 milliárd forintos beruházás eredményeként 2013-től legalább 100 ezer fős látogatószám-növekedéssel számolnak, ami 2017-re elérheti a 320 ezer főt. A tulajdonosok fejlesztési elképzelései között szerepel a látogatószám növelése érdekében egy négycsillagos, nyolcvanszobás wellness-szálloda építése, konferenciateremmel és terápiás kezelőhelységekkel.

Ez évben indult Bükkszéken az a projekt, amelynek célja a Salvus gyógyvízre épülő komplex termékfejlesztés, ezen belül a Salvus Gyógyfürdő és Strand fejlesztése, minőségi gyógyászati és rekreációs szolgáltatások nyújtása. Az 1 milliárd forint feletti beruházás központi eleme a fedett fürdőépület megvalósítása. A régi, korszerűtlen szabadtéri létesítmények egy részét elbontják, új külső medencéket alakítanak ki.

Szállodai kategóriaugrás

A Mátraházán található háromcsillagos Hotel Ózon tavaly decembere óta négycsillagos kategóriájú szálláshellyé alakult át, összesen 79 szobával. A Hotel Residence Ózon Conference & Wellness Hotelben élményfürdőt is kiépítettek komplex wellnessszolgáltatásokkal, korszerű konferenciatermekkel, családbarát szolgáltatásokkal.

Ugyancsak a kapacitásnövelés és a színvonal emelése volt a cél a mátraszentimrei Narád Hotel fejlesztésével. A bővítés részeként nemcsak új szobákat hoztak létre, hanem a wellnessrészleget is átalakították, valamint növelték a konferenciaterem befogadóképességét. A beruházásra elnyert támogatás összege csaknem 360 millió forint. A Quaestor- csoport által alapított Bérc Hotel Kft. a mátraházi Bérc Hotelt négycsillagos wellnessés borhotellé fejlesztette, és Lifestyle Hotel Mátra néven üzemelteti tovább. A közel 2,4 milliárd forint nettó összköltségvetésű beruházás keretében a hotel széles körű gasztronómiai, wellness- és fitneszszolgáltatások nyújtására vált alkalmassá. Négycsillagos wellness-szállodák felépítésére és működtetésére hozták létre a Török-Szálloda Kft.-t. A projektcég Egerszalókon tervez szállodát építeni. A Garden Hotel & Resort Szálloda épületének kialakítása és működtetése során környezetbarát és energiamegtakarító megoldásokat alkalmaznak. A projekt megvalósításának teljes költsége 625 millió forint.

Bővítenek Pápán és Agárdon

A több mint százéves múlttal rendelkező, húsz éve üresen álló székesfehérvári Árpád fürdő felújítása 2010-ben fejeződött be, egyharmad részben állami támogatásból. A wellnessrészleg kényeztetéséhez járulnak hozzá a különféle medencék, az arab és török pezsgőfürdő, a törökfürdő, a szaunavilág, a hidroterápiás kezelések, masszázsok.

Még több élményelem és vízfelület lesz az eredménye az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő bővítésének. Várhatóan tavaszra készül el az újabb nagymedence. Jellegzetessége, hogy gyermekeknek és felnőtteknek külön vízfelületet alakítanak ki, különféle vízmélységekkel. A medencében bár is helyet kap majd, a mélyebb részben pedig hullámcsúszdát terveznek. További élményelem lesz még a sodrófolyosó, a nyakzuhany és az állómasszázs. A Velence Resort & Spa a Velencei-tó első olyan komplexuma, amely egyszerre spa-, wellness-, konferencia- és gyermekbarát szálloda is. Az egyébként tóparti hotel wellnessrészlegében az élményés gyógyvizes medencék, a pazar szaunapark és professzionális szépségkezelések széles palettájáról lehet válogatni.

Az év folyamán több kisebb-nagyobb fejlesztés is történt a Pápai Várkert Gyógyés Termálfürdőben. Az összességében 1,71 milliárd forintos fejlesztés uniós támogatással zajlott. Januárban megkezdődtek a kivitelezési munkák, a nyáron pedig három új medencével, új csúszdakomplexummal, 1500 négyzetméteres, kétszintes gyógyászati komplexummal bővült a termálfürdő.

Nem csoda, hogy időnként fejlesztésre szorul a Hotel Kristály, hiszen a tatai ház az ország legrégebben, több mint 230 éve üzemelő szállodája. 2007 végén 187 és fél millió forintos támogatást nyert a hotel, így megindult a két műemléki szárnyban lévő szobák megújulása. Ezt követte az Eszterházy-szárny pincéjében a vendégtér növelése, majd egy elegáns fogadótér kialakítása. A következő fejlesztési szakaszban sor kerül a wellnessrészleg és a mélygarázs bővítésére, továbbá egy barokk pihenőkert kialakítására. A Hotel Kapitány Wellness és Konferencia Sümegen az idei év újdonságaként száz négyzetméteres, élményelemekkel felszerelt pezsgőfürdővel, illetve csúszdás gyermekmedencével bővült.

Megújuló történelmi épületek

Székesfehérváron a négycsillagos Hotel Magyar Király a közel 200 éves patinás műemlék épületben kívül-belül megújulva nyílt meg újra. A vendégeket 79 szoba és négy lakosztály, csaknem 400 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, három részre szekcionálható rendezvényterem, díszes trónterem, drinkbár, a pincében borozóhelyiség, wellnessszolgáltatások, valamint hangulatos étterem várja. A wellnessrészlegben a szaunákat és jakuzzikat fény- és illatterápia teszi vonzóbbá. Ez év októberében nyílt meg Veszprémben a Betekints Wellness és Konferencia Hotel. A szálló 1794-ben épült (!), és a kezdetektől vendéglátás folyt a falai között. A négycsillagos hotel wellnessrészlegének felújítása uniós támogatással valósult meg. Új szolgáltatásként jelent meg a sókamra, a gőzkabin, különböző szaunák, Kneipp-taposó, skót zuhany, dézsazuhany, bár, felnőtt- és gyermekmedence, jakuzzi, edzőtermek, relaxációs szoba, pezsgőfürdő és napozóterasz.

A 17. századi nemesi kúria épületében 2007- ben megnyílt Jankovich Kúriában 2011. november 1-jén elkezdődött egy fejlesztési projekt, amelynek eredményeként wellnessrészleggel bővül a rácalmási szálloda. A várhatóan 2012 tavaszán záruló fejlesztés végeztével – mintegy 400 négyzetméteren – úszásra alkalmas beltéri fűtött medencét, jakuzzit, finn szaunát, gőzszaunát, infraszaunát, Kneipp-taposót, tepidáriumot, masszázsszobákat, fitnesztermet, napozóteraszt alakítanak ki. A projekt 44 és fél millió forintos támogatást nyert.

Pelikán, Vulkán, Diamant

Mintegy 540 millió forintos fürdőfejlesztés valósult meg a Lenti Termálfürdőben. A beruházáshoz 131 millió forint uniós támogatást nyert a Gyógyfürdő Kft. A fedett rész közel ezer négyzetméterrel bővült, ahol már öt medence üzemel. Új elem a gyermekmedence, a szaunablokk és egy 630 négyzetméteres, elkülönített pihenőtér. Az épület akadálymentesítése is megtörtént. A 14 hektáron fekvő Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum nyár óta új kínálattal fogadja vendégeit. A fejlesztések eredményeként 150 fő befogadására alkalmas komplex szaunavilág létesült, amelyben tepidárium, gőzfürdők, infraés finn szaunák, aromaszauna, száz férőhelyes fedett szaunapihenő és kültéri ördögszauna is helyet kapott. A kültéri és beltéri hideg vizes merülőmedencéken túl Kneipp-medence, valamint kültéri és beltéri jakuzzik bővítik a kínálatot. Az élményfürdő új pihenőterekkel bővült, új gyermekmedence, játszószoba és beltéri élménycsúszdarendszer épült, valamint Medical Wellness Centrumot alakítottak ki. Dunakilitiben, a Diamant Hotelben nemrég átadásra került a felújított wellness oázis részleg. Az újdonságok tárházában megtaláljuk a megújult belső és külső medencét és az új „babavilágot” – gyermek játszósarok, barlangcsúszda és a gyermek pancsoló. A különlegesebbek között szerepel a jádeköves terápiás masszázságy, a spa-jet kabin vagy a színterápia.

A bővítési munkálatok miatt jelenleg zárva tart Sárváron a Thermál Hotel Pelikán. A jövő márciusi nyitás után a vendégeket több szoba és több szolgáltatás várja a nevet is váltó Harmónia Termál Hotel Sárvárban. A wellnessrészleg élménymedencékkel, élményzuhannyal, szaunákkal, gőzkabinnal gazdagodik, lesz játszószoba, csúszdalabirintus, illetve díszkert és konferenciaterem. A celldömölki Vulkán fürdő területén a négycsillagos JUFA kemping fejlesztését vették tervbe. Az 1,1 milliárd forintos volumenű beruházástól többek között azt is várják, hogy javítsa a celldömölki fürdő kihasználtságát.

Összefoglaló

Összességében elmondható, hogy a legtöbb régióban szép számmal zajlanak fejlesztések. Jellemző, hogy a legtöbb helyen egységben gondolkodnak, vagyis a fürdőző vendéget közeli szálláshelyek létesítésével igyekeznek marasztalni. Régebbi hotelek esetében gyakori a színvonal emelése, új házak esetén pedig általános trend a négycsillagos színvonal kialakítása. A wellnessberuházásokra jellemző, hogy a legtöbb helyen igyekeznek a szokásos, már-már elvárt kínálat mellett valami különlegességet, egyedi élményelemet, tájra jellemző sajátosságot is nyújtani. Számos olyan irányú fejlesztés is akad, amelynek esetében a korábban szezonális működő, nyitott strandkomplexumot alakítják át egész évben használható, részben fedett wellness- és gyógyközpontokká.

Köszönjük a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketingigazgatóságainak segítségét.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.