A húsvéti előfoglalások már közel 60 százalékkal a tavalyi szint fölött

Harmadával nőtt a belföldi foglalások száma a Szallas.hu-n 2022-ben - derül ki a társaság legfrissebb közleményéből.

A társaság múlt évet összegző adatai alapján bár néhány százalékkal nőtt a külföldi foglalások aránya 2021-hez képest, továbbra is a belföld tarolt: a foglalások 95 százaléka valamely hazai településre szólt. A belföldi foglalások mennyisége 34 százalékkal emelkedett 2021-hez képest, a bruttó szobaár bevétel pedig 41 százalékkal nőtt. „Leggyakrabban a két- (34,6%) és egyéjszakás (33,9%) kikapcsolódást választották a vendégek – mondta Kelemen Lili. – Ezekben a kategóriákban a legnagyobb a változás is; míg előbbi esetén 41, utóbbinál 46 százalékkal több foglalás érkezett 2021-hez viszonyítva.”

Az egy főre eső éjszakánkénti átlagár 11 ezer forint volt, ami 13,3 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. Tovább erősödött a wellness iránti kereslet, minden harmadik a portálon megtett foglalás wellness-szálláshelyre szólt. A vendégek harmada hotelt, negyede apartmant, ötöde vendégházat, 15 százaléka panziót választott, további 5 százalék pedig egyéb szállástípus mellett tette le a voksát. „Némileg nagyobb arányban részesültek ugyan a hotelek a foglalásokból, a panziók pedig valamivel kisebb szeletet hasítottak ki 2021-hez képest, de összességében a 2021-es évvel közel azonos arányú volt a foglalások eloszlása szállástípusonként” – mondta Kelemen Lili. Cégük kínálata augusztusban volt a legnagyobb. Az erre az időszakra szóló utazások esetén 16 ezernél is több aktív státuszú partner szállásajánlata közül választhattak a vendégek, köztük 5 százalék hotel, 95 százalék pedig nem-hotel típusú szálláslehetőség. „Belföldi nem-hotel kínálatunk egyébként folyamatosan bővül, egyre több szálláshely csatlakozik hozzánk, különösen a főszezonra” – tette hozzá a sajtószóvivő.

A szállásfoglaló platfrom szűrőhasználati statisztikáiból kiderült, hogy a hotelek és a wellness-szolgáltatások iránt 2021-hez képest nőtt az érdeklődés 2022-ben. Továbbá 2021-ben a medence szűrő népszerűbb volt a reggelinél a szálláskeresések során, ám ez 2022-ben megfordult.
A települések ranglistáját a főváros vezeti, Siófok, Eger, Hajdúszoboszló és Szeged követik. Pécs, Gyula, Hévíz, Balatonfüred és Zalakaros sorakoznak az élmezőny mögött. Éves viszonylatban a Balaton sikere töretlen, a foglalások ötöde a térségébe szólt. Észak-Magyarországot a foglalások 17 Nyugat-Dunántúlt 12 százalékánál választották. Budapest és vonzáskörzete, illetve a Dél-Alföld is 10% felett részesült a foglalások arányából.
A hazai turisztikai attrakciók közül jellemzően a fürdők, várak és kastélyok voltak a legnépszerűbbek tavaly. A fürdők miatt tömegek látogattak el Hajdúszoboszlóra, Zalakarosra, Sárvárra és Miskolctapolcára.

„Gyulára pedig a várfürdő mellett a vár és az Almásy-kastély végett is rengetegen érkeztek – mondta Szabó Zsolt, a cég Programok és Attrakciók Üzletág vezetője. A szakember még a Nyíregyházi Állatparkot és az egri várat is kiemelte, mindkettőt évről-évre óriási érdeklődés övezi. „A programok és élmények átélése az egyik leggyakoribb utazási motiváció” – magyarázta Szabó Zsolt. Ezt felismerve a Szallas.hu Programok oldala évek óta foglalkozik a hazai látnivaló, fürdő, esemény és gasztro kínálat feltöltésével. 2022-ben már 11 ezer programot jelenítettek meg az oldalon és feltöltötték a teljes balatoni gasztro kínálatot. „2023-ban a felhasználói élmény javítását célzó fejlesztéseket tervezünk, tovább bővítjük a programkínálatunkat és szeretnénk növelni a beérkező vendégvélemények számát” – összegezte a szakember.

Bár még korai jóslatokba bocsátkozni, az idei előfoglalási kampányok eredményei is bíztatóak. A húsvéti hosszú hétvégére időarányosan tavalyhoz képest 58 százalékkal több foglalást tettek meg belföldre eddig.


Top 10 belföldi úti cél 2022-ben a magyarok körében:
1.    Budapest
2.    Siófok
3.    Eger
4.    Hajdúszoboszló
5.    Szeged
6.    Pécs
7.    Gyula
8.    Hévíz
9.    Balatonfüred
10.    Zalakaros


Foglalások eloszlása 2022-ben a legnagyobb hazai turisztikai régiók között:
●    Balaton: 21,6%
●    Észak-Magyarország:17,5%
●    Nyugat-Dunántúl: 12,2%
●    Budapest és vonzáskörzete: 11,4%
●    Dél-Alföld: 10,9%
●    Észak-Alföld: 9,8%
●    Dél-Dunántúl: 8,4%
●    Közép-Dunántúl: 6,6%
●    Tisza-tó: 1,5%


Belföldi foglalások eloszlása szállástípusonként 2022-ben:
●    hotel: 32,2%
●    apartman: 26,5%
●    vendégház: 19,8%
●    panzió: 15,9%
●    egyéb: 5,6%


Vendégéjszakák eloszlása az összes foglaláshoz viszonyítva 2022-ben:
●    1 éjszaka: 33,89%
●    2 éjszaka: 34,58%
●    3 éjszaka: 16,57%
●    4 éjszaka: 7,74%
●    5 éjszaka: 3,34%
●    6 éjszaka: 2,14%
●    7 éjszaka: 1,12%
●    8 éjszaka: 0,24%
●    9 éjszaka: 0,13%
●    10 éjszaka: 0,09%
●    egyéb: 0,16%


Kedvelt turisztikai attrakciók:
●    Gyulai Várfürdő
●    Egri vár
●    Hungarospa Hajdúszoboszló
●    Zalakarosi Fürdő
●    Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő
●    Nyíregyházi Állatpark
●    Gyulai vár
●    Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont
●    Miskolctapolca Barlangfürdő
KERETES VÉGE


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.