hirdetés
hirdetés

Hogyan segíti a turizmus helyi gazdaság fejlődését?

Számos, az önkormányzatok  érdeklődésére is számot tartó kérdés került napirendre „A turizmus helyi gazdaságfejlesztő hatása - turisztikai szervezetek, vállalkozások gazdaságfejlesztő szerepe" című konferencián, amelyet az idei Utazás kiállítás keretében rendeztek 2013. március 1-jén.  

hirdetés

Sajnos az alig érzékelhető előzetes figyelemfelkeltés után kevésszámú hallgatóság gyűlt össze erre a szakmai délutánra. Bizonnyal sokkal szélesebb körű érdeklődésre tarthatott volna számot „A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal feladatairól”szóló tájékoztatás (Horkay Nándor elnök Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal). Ebben a 2014-2020 közötti ciklus fejlesztési terveiről, számtalan koncepcióról, az Operatív Programok új generációjáról nyertünk fontos értesüléseket. Az általános gazdaság és területfejlesztési elképzelések megyei és nem régiós szintekhez kötődnek, az előkészítés főszereplői a NGM és az NFM. Az öt ágazati és a két területi Operatív Program egyike az emberi erőforrással foglalkozik, hiszen 5 éven belül meg kellene állítani a magyar népesség csökkenését. A turizmus érdekkörébe is tartozik az egészségipar, a zöldipar, a nemzeti antistressz programok, a tranzitszolgáltatások fejlesztése. Az elképzelések között nevesítetten szerepel a TDM rendszer továbbépítése.

Dr. Horváth Viktória, turisztikáért felelős helyettes államtitkár az együttműködés fontosságáról beszélt. Ismertette a lehetséges együttműködési formák nemzetközi példáit, és megerősítette a hazai TDM kiépítésének fontosságát.

„A turizmus helyi gazdaságfejlesztő hatása, idegenforgalmi bevételek tervezett visszaforgatása a helyi gazdaságba” címmel Dr. Horváth Endre turisztikai szakértő, a Kodolányi János Főiskola docense tartott előadást. Elméleti számításokkal alátámasztva részletezte, milyen fontos annak eldöntése, az adott helyen érdemes-e turizmust fejleszteni, s ha igen milyen turizmust, és miért érdemes az IFA bevételeket visszaforgatni. A bevételek elszivárgásának megelőzésére jó receptnek tűnik a helyi pénz bevezetése.

A kormány és oktatás mellett több civil szerveződés és vállalkozás ismertette tevékenységét a konferencián. „Zempléntől az Adriáig Turisztikai Összefogás” (Szirbik István alapító Európa Park Konzorcium) szokatlanul nagy léptékű projektet célzott meg. Mint az előadásból kiderült, Budapest dél-budai területén civilek, vállalkozók és önkormányzatok összefogtak a térség gazdasági, turisztikai és gasztronómiai életének fellendítésére. 48 egyesület (kézművesek, művészek) csatlakozott az elképzeléshez köztük a Hungary Card cég is, talán innen adódott Zemplén bevonása a figyelemkeltő címbe. Az összefogás információs irodája az Auchan áruházban működik, a tagok folyamatos információáramlást és vendégküldést vállaltak, közösen pályáznak, számítva a térségen átvezető autópálya tranzitforgalmából adódó többlet forgalomra. A civil szféra erejét népszerűsítette a Civil Nonprofit Szövetség (Apró Antal Zoltán). Az országban 65 ezer civil szervezetről tudnak, melyekben 150 ezer főfoglalkozású és 500 ezer önkéntes dolgozik. Ugyanebbe a körbe tartozik a Tájak-Korok-Múzeumok, 1977 óta tagdíjból működő civil szervezet. Vezetője Haraszti Gábor beszámolója szerint kiskönyvtáruk már a 833 tételnél tart, ezekben ismertetik Magyarország legrejtettebb, legszebb turisztikai kincseit.

A HORECA marketing klub (Bardóczy Ákos) a gasztronómia vállalkozások szakmai segítségére vállalkozik, a Mimézis Kft. turisztikai portálok számítógépes kiépítését végzi. A Hotel Panda (Kocsy Béla) vállalkozása élen ár a fogyatékkal élő munkatársak alkalmazásában. E célra újabb pályázat jelent meg a napokban. Az előadó felhívta a figyelmet a fogyatékosok növekvő táborában rejlő turisztikai bevételi lehetőségekre. A helyi termékfejlesztésről Reit János tulajdonos, Direct Line Kutató és Fejlesztő Kft. beszélt.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk