hirdetés
hirdetés

Első negyedév alakulása, előrejelzés a következőkre

A főváros mellett Egerbe, Pécsre, Hévízre és Szegedre foglaltak a legtöbben szobát a legnagyobb hazai szállásfoglaló portál adatai alapján. A megvalósult  foglalások száma közel 12 százalékkal elmaradt tavalyhoz képest, igaz most nem is volt hosszú hétvége ebben az időszakban, áll a Szallas.hu legfrissebb jelentésében.

hirdetés

Jó hír viszont, hogy a kevesebb foglalások ellenére a bruttó összérték 6,5 százalékkal nőtt: egy éjszaka egy főnek átlagosan 14 ezer forintba került, ami közel 22 százalékos növekedés 2022-höz képest.

„11,8 százalékos csökkenést látunk, azt is hozzá kell tenni, hogy tavaly március 15-e hosszú hétvégét hozott, ráadásul négynaposat, ami a COVID utáni éveket követően kiszabadulási lázban tartotta az országot. Ezzel szemben idén a húsvéti hosszú hétvége pezsdítette fel a belföldi turizmust, de ez már a második negyedévre esett”, elemezte a kapott adatokat a szállásfoglaló portál szakértője.

Depositphotos
Depositphotos

Rövidebb időszak, magasabb bevétel, a hotelek a legkeresettebbek

A bruttó szobaár bevétel azonban így is 6,5 százalékkal nőtt ebben az időszakban 2022 első negyedévéhez képest. Fejenként egy éjszakáért átlagosan 14 ezer forintot fizettünk, ami 21,9 százalékos drágulást jelent. Inkább a rövidebb utazásokra volt nagyobb arányban igény, az átlagos foglalási hossz 1,9 éj volt, míg az átlagos létszám foglalásonként 2,5 fő. A foglalások 40 százaléka hotelbe szólt, negyede apartmanba, 15 százaléka panzióba, 17 százaléka vendégházba és 4 százaléka pedig egyéb típusú szálláshelyre. Tízből négy vendég wellness-szállást foglalt.

Győztes városok

Sokan választották a fürdőzést és a várlátogatást. Budapest, Eger és Pécs lettek a dobogósok, ezekre a településekre érkezett a legtöbb vendég. Hévíz, Szeged, Gyula, Hajdúszoboszló, Siófok, Debrecen és Zalakaros kerültek még fel a legvonzóbb települések listájára a foglalási darabszám alapján. Minden ötödik foglalás Észak-Magyarországra szólt, 17 százalék a fővárosba és vonzáskörzetébe, 13 százalék a Nyugat-Dunántúlra és 11,9 százalék a Balatonra. Utánuk a sorban a Dél-Alföld (11,6%), az Észak-Alföld (10,1%), a Dél-Dunántúl (9,5%), a Közép-Dunántúl (6,9%) következik a nagyobb turisztikai régiók közül.

Mi várható a második negyedévben?

A beérkező foglalások mintázata már jobban hasonlít a 2019-es, pandémia előtti időszakéra. A frekventált dátumokra, mint hosszú hétvégék, iskolai szünetek, a vendégek már jóval előbb lefoglalták a szállást, mint a COVID alatt - akkor inkább kivártak. A húsvéti hosszú hétvégére is előbb megindult a foglalás, mint az előző évben, sokáig magasabb szinten álltunk, mondta a portál szakértője, majd hozzátette: A lezárt időszakot látva most 15,5 százalékos elmaradást látunk 2022 húsvétjához képest a foglalások számában, értékben viszont közel 2 százalékos lett a növekedés”.

Nyárig még két hosszú hétvége is jön. „Tavaly a május elseje ugyan vasárnapra esett, így nem volt hosszú hétvége, idén viszont lesz. A mostani állás szerint május 1-re már valamivel több foglalásunk van, mint a május végi, pünkösdi hosszú hétvégére. Utóbbi viszont már összehasonlítható a tavalyival, időarányosan most 88 százalékkal több előfoglalásunk van.

A nyári vakációról 29 százalékkal többen gondoskodtak már az előfoglalások időarányos összehasonlítása szerint.

Ezek voltak a legkeresettebb belföldi úti célok a magyarok körében idén, az első negyedévben:

 1. 1.Budapest
 2. 2.Eger
 3. 3.Pécs
 4. 4.Hévíz
 5. 5.Szeged
 6. 6.Gyula
 7. 7.Hajdúszoboszló
 8. 8.Siófok
 9. 9.Debrecen
 10. 10.Zalakaros

Népszerű turisztikai attrakciók a szállásfogaló portál adatai szerint:

 • ●Gyulai Várfürdő
 • ●Egri Vár
 • ●Hévízi Tófürdő
 • ●Hungarospa Hajdúszoboszló
 • ●Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ
 • ●Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő
 • ●Visegrádi Fellegvár
 • ●Miskolctapolca Barlangfürdő
 • ●Festetics-kastély
 • ●Cascade Barlang és Élményfürdő
 • ●Zalakarosi Fürdő

 

 

(forrás: Szallas.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk