hirdetés
hirdetés

Újabb aranypárta és honfoglalás kori ékszerek a földből

Az M35-ös autópálya nyomvonalának megelőző feltárásán páratlan avar kori leleteket találtak a debreceni Déri Múzeum munkatársai augusztusban. Akkor sajtótájékoztatón mutatták be a 34 préselt aranylemezből készült pártát, amit a régészek által Danutának elnevezett kislány földi maradványain találtak. Most restaurálva állították ki a fejéket, és a nyár vége óta talált újabb avar, és honfoglalás kori gazdag leleteket, valamint a korábbi leleteket is.  

hirdetés

A hetedik században élt az a tíz év körüli, előkelő családból származó kislány, Danuta, akit az aranypártával temettek el. Sírjától hét méterre találtak egy másik sírt, egy felnőtt nő maradványaival. A feltárók a Malvin keresztnevet adták neki. A sírból aranyozott ezüstlemezből készült párta, ezüst gyűrűk, és ezüstlemezből készült gyöngyök kerültek elő. A sír legértékesebb lelete a nyakban viselt amulett, egy átfúrt bizánci aranypénz. Ezeken kívül női mindennapi használatai tárgyakat is találtak a sírban, mint vaskést, bronzcsipeszt, orsógombot, és orsókarikát. Mint a feltárásról készült filmen is látható volt, talajvíz nehezítette a leletmentést. A mozgóképeken megfigyelhető, hogy a sírból szarvasmarha koponyát emelnek ki a feltárók. A pártákat Pelles Edit restaurálta. Danuta jó állapotú pártáján mikroszkóppal megfigyelte, hogy az aranylemezt textilre és bőrre erősítették a korabeli ékszerkészítők.

Ezüstlemez ruhadíszek a honfoglalás korából
Ezüstlemez ruhadíszek a honfoglalás korából


Danuta az aranypártával, korhű öltözetben
Danuta az aranypártával, korhű öltözetben


Danuta pártája
Danuta pártája


Csiszolt csont övcsat
Csiszolt csont övcsat

Tetőtől talpig feldíszítve

Egy honfoglalás kori temetőt is találtak a területen a Múzeum partnerei, a Salisbury Kft. régészei – vette át a szót Kocsis-Buruzs Gábor régész. Ötven lelet került elő. Egy, a Danutához hasonló korú kislány maradványait találták, tetőtől talpig feldíszítve. Ruhájának maradványaiból megállapítottuk, hogy bíborral festett selyemkaftánja volt. Lábbelijét kicsi csizmaveretek díszítették, a kaftánján ruhadíszek sorjáztak nyakig. A gazdag díszítésű ruhákból tudható, hogy előkelő család gyermeke volt. Három sírban találtak leleteket, köztük 1-2 milliméter vékony, hideg domborítással készült, ruhadíszítő ezüst lemezeket. Mint a régész elmondta, ez az anyag rendkívül képlékeny, hidegen is jól alakítható. Viszont könnyen sérül, ezért a dísz hátuljára lenvászon szövetet erősítettek készítőik.

Dani János, Kocsis-Boruzs Gábor, Angi János, Loppert Dániel (b)
Dani János, Kocsis-Boruzs Gábor, Angi János, Loppert Dániel (b)


Az ezüstlemez ruhadíszek hátuljára erősített textil maradványai
Az ezüstlemez ruhadíszek hátuljára erősített textil maradványai

Felpróbálható a párta

A pártát november 19-én állítják ki egy tematikus családi Avar-nap keretében a Déri Múzeumban. A Csodaszarvas Népe Hagyományőrző Együttes Őskomfort címmel mutatja be, hol laktak az avarok, és hadi bemutatót is tartanak. Lesz avar ételkóstoló, avar divatbemutató, régészeti és restaurátor előadás, tárlatvezetés. Megnézhetők a feltárásokról készült filmek is. A pártáról készül egy hiteles másolat, amelyet a gyerekek felpróbálhatnak.

Alkalmanként látható a lelet

Ezt követően alkalmanként, nagyobb rendezvényeken lehet majd megtekinteni a pártát, mint pl. az autópálya projekt lezárását követő kiállításon. Ezen más, kiemelkedő leletek is lesznek pl. az Árpád-korból. A párta látható lesz a Múzeumok éjszakáján is. Ennek Debrecen lesz a kiemelt helyszíne 2017-ben – tudtuk meg Dani Jánostól a Múzeum régészeti igazgatóhelyettesétől, és Angi János múzeum igazgatótól.
A feltárásokról szólva Loppert Dániel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, 150 ezer négyzetméter területet feltárása folyik, és még 1,5 millió hátra van. Az országban több mint 8 millió négyzetméteres területet tártak fel közös értékeink megmentése érdekében.

Danuta pártájáról szól az ismertető
Danuta pártájáról szól az ismertető


Gömbcsüngős fülbevaló
Gömbcsüngős fülbevaló


Császi Erzsébet
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk