Vác: cement-nagyhatalomból a slow turizmus úttörője

"A Váci TDM szervezet óriási szerencséje, hogy az önkormányzat kultúra és turizmusbarát" – hangsúlyozta Kelecsényi Ágnes a Vác és Környéke TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője azon a tanulmányúton, amelyet a Magyar Beutaztatók Szövetsége számára szerveztek, hogy bemutassák az utazási irodáknak Vác vonzerőit és a város turizmusának fejlődési irányait.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szakember mellett Matkovich Ilona polgármester fogadta a Vácra látogató beutaztató irodák képviselőit, aki azt hangsúlyozta, hogy a város napjainkban leginkább egy kulturális és történelmi identitásban talált magára. A városvezetés célja, hogy megossza a látogatókkal a csodás barokk egyházi és történelmi miliőt, a színvonalas programokat és a Duna élvezhető közelségét, amely szervesen épül a város szövetébe és a helyiek életébe. A városvezető rámutatott, hogy Vác, amelyre a szocializmus a cement-nagyhatalom szerepét osztotta, pezsgő programturisztikai és értékes épített örökségi helyszínként definiálja újra önmagát. Ennek jegyében a főtéren igyekeznek egymás után rendbe hozni a védett épületeket.

Mit adott nekünk Mária Terézia?

A mai Vác barokk arculatának és számos meghatározó épületének születése, a 18. században élt váci püspöknek, Migazzi Kristófnak köszönhető. Az egyházfő jó barátságot ápolt Mária Teréziával és meghívására, egy hetet töltött Vácott családjával a királynő. Tiszteletére épült a ma is látható városmag. A születőfélben lévő - ügyes marketingfogásként is értelmezhető - modern Mária Terézia-kultusz óriási, még kiaknázatlan turisztikai lehetőségeket rejt magában a királyi látogatásról szóló történetek, legendák megismertetésétől kezdve a Mária Terézia Napokig. Utóbbit jövőre hagyományteremtő céllal szeretnék megrendezni, hogy bővítse a királynő emlékét ápoló tematikát. Eredetileg a város emblematikus ünnepét, a mintegy 30 éves Váci Világi Vigalmat is az uralkodónőnek dedikálták. A város határozott törekvése, hogy az időközben kissé más pályára állt rendezvényt visszaemelje az országos jelentőségű, nívós kulturális fesztiválok közé.  

 

 Augusztusig túltettek a teljes tavalyi éven

„2022-ben 107 kulturális- sport- és gasztroeseménynek adott otthont városunk, ennek eredményeként rekordmértékű volt a vendégforgalom a szálláshelyeken. Az idei év első 8 hónapjának 25 ezres vendégéjszaka-száma már felülmúlta a teljes 2021-es év 23 ezer vendégéjszakáját. Ami különösen jó, hogy szembetűnő idén a külföldi vendégéjszakák számának megugrása többek között néhány vadonatúj nagyrendezvénynek köszönhetően” – hangsúlyozta Matkovich Ilona, aki arról is beszámolt, hogy a helyi nagyvállalatok jelenléte miatt erős az üzleti turizmus is a városban, ez pedig egyedi szálláshelykínálatot hozott létre: a kis kapacitású, 8-10 szobás, de magas minőségű vendégházak, butikszállodák működnek a központban. Ez illeszkedik abba a csapásirányba, amelyet a település kijelölt magának: a tömegturizmus helyett inkább a magasabb költésű, kulturális érdeklődésű vendégekre rendezkedik be.

 

Azért hiányzik egy hotel

Ahhoz azonban, hogy néhány csoportot is érdemben tudjanak fogadni, szükség van egy szállodára, amelyből egyelőre egyetlen sincs Vácott. Az önkormányzatnak határozott elképzelései vannak a fejlesztésről: a város déli részén, egy még feltáratlan 50-60 fokos termálvízkútra telepítenének egy legalább 60 szobás, négycsillagos házat, amely kiszolgálhatná a város élénk vízi sportjának résztvevőit, a Budapestről és más vidéki célpontokról érkezőket, a programokra látogatókat és a külföldi csoportokat. A telket az önkormányzat biztosítaná, amely reméli, hogy lesz olyan befektető, aki lát fantáziát egy ilyen beruházásban.

Utolsókból az elsők

„Vác a jelenlegi szálláshely-kapacitásokkal reálisan az egynapos belföldi látogatásokra és a legfeljebb egyéjszakás, hétvégi városlátogatásokra van felkészülve. A Budapestről csillagtúrázó külföldi csoportok számára egész napos kirándulási helyszínként alternatívát tudunk nyújtani a túlparti Szentendre és Visegrád mellett. A hátrányunkból pedig előnyt kovácsolhatunk, hiszen igaz, hogy nem vagyunk annyira ismertek, de éppen ez adhatja most vonzerőnket a rejtett szépségeket feltáró slow turizmus piacán. A helyiek intenzív jelenléte és a település kisvárosi jellege is ezt a szexepilt erősíti. Célunk, hogy megállítsuk az Eurovelo vonalán kerékpározókat, idecsábítsuk az evezés és a Duna, valamint a romantikus helyszínek szerelmeseit. A zarándok-, kulturális és gasztroturisták is fontos célcsoportunk. A külföldi küldőpiacok közül a közeli Szlovákia emelkedik ki, ahonnan gyors és jó megközelítést biztosít az M2-as autóút” – magyarázta Kelecsényi Ágnes, aki korábban a Magyar Turizmus Zrt. marketingigazgatójaként is tevékenykedett.

Nagyrendezvények az extra vendégkörért

A szakember kiemelte, hogy egy-egy olyan nagyszabású vendégrendezvényt is megnyertek a városnak, amely más eszközökkel elérhetetlen, extra vendégkört vonz. Ilyen volt például idén a nemzetközi akadályverseny-sorozat, a Spartan Race, amely kedvéért egy nap alatt 6000 ember fordult meg Vácott, akiknek 80 százaléka korábban még nem járt ott. És mivel egy amerikai és egy kínai fordulóval közösen a három legjobb Spartan-rendezvény közé válogatták be 2022-ben a váci eseményt, jövőre is visszatérnek a szervezők. 2023-ban július 29-én rendezik meg a Spartant. A Dunakanyar Rally-nak szintén először adott otthont Vác. A zajos autósfutam a barokk főtéren megosztó eseménynek bizonyult, az biztos azonban, hogy ez is jelentős addicionális vendéget vonzott.

Visegrádon aludni, Vácott színházazni

Kelecsényi Ágnes elmondta még, hogy a város megújult honlapját, a visitvac-ot 24 ezren látogatták az elmúlt négy hónap alatt. A weboldal angol és most már szlovák nyelven is elérhető. Arról is beszélt, hogy a Dunakanyari Négyek összefogás részeként együttműködnek Szentendre, Esztergom és Visegrád TDM szervezeteivel. A települések kölcsönösen népszerűrítik egymás vonzerőit és kiegészítik egymás turisztikai kínálatát. A szálláshelyekben kevésbé, programokban és látnivalókban annál inkább bővelkedő Vác például kiváló egynapos kirándulás lehet a közeli visegrádi szállodasor vendégei számára. Ehhez azonban további szolgáltatói együttgondolkodás szükséges, hiszen hiába kínál ragyogó esti előadásokat, fesztiválokat, ha 8 óra után már nincs komp a túlpartra.

 

A város itala: illatos királyi melange

Az utazási szakemberek azt is megtudhatták, hogy a pandémia ideje alatt sikerült megtartani az összes vendéglátó- és szálláshelyet, egyikük sem kényszerült bezárásra. Az önkormányzat a bérleti díjak kifizetéséhez támogatást nyújtott. A rezsiválság most mélyebb problémát jelent, mindenesetre a városvezetés bízik benne, hogy megmarad a jelenlegi horeca-kínálat. Jó ötletnek bizonyult, hogy a gasztronómiába is beemelték a Mária Terézia storytellinget, és egy barista szakember megalkotta a város signature italát, a Mária Terézia Melange-t, amely természetesen a királynő kedvenc ízeivel, fűszereivel: alma, fahéj és méz felhasználásával készült. A kávékülönlegességet már 15 vendéglátóhely kínálja a városban ugyanabban az összetételben, ugyanolyan pohárból.

Pincék, múmiák, Pom-Pom

Csoportunkat az Adullám Kávézóban kínálták meg a „királyi” kávéval. Az egyedi hangulatú föld alatti helyiség a belváros alatt a középkorban épített, kiterjedt pincerendszer része és tulajdonosai azzal a törekvéssel nyitották meg, hogy Vác szakrális művészeti programjainak adjanak benne helyet, például az egyházzenei fesztivál, a Régi Zenei Napok koncertjeinek. A kávézó elnevezése is Bibliai eredetű, annak a barlangnak a neve, amelyben Dávid Saul elől menekülve talált testi-lelki menedéket.

Vác egyik legfontosabb kincse, világszerte régészeti leletkülönlegességnek számító látnivalója szintén a föld alatt húzódik. A Memento Mori című tárlat azoknak a váci polgároknak állít emléket, akiknek spontán mumifikálódott holttesteire a város főtéren álló Domonkos templom helyreállítási munkálatai során a templom alatti kriptában bukkantak a kilencvenes években. A speciális klíma egyedülálló módon őrizte meg a lefalazott történelmi kort: csaknem 300, többnyire jó állapotú színes, díszített koporsót és a bennük a 18-19. század során eltemetett halottakat. Három múmia és számos koporsó látható itt, a lelet nagyrészét a Természettudományi Múzeum Embertani Tárában őrzik. Vác kiemelkedő látnivalója még a város állandó helytörténeti kiállítása, az Ars Memorandi a Tragor Ignác Múzeumban, valamint a  Sajdik karikatúra gyűjtemény. A magyar grafikus életmű kiállításán a művész szemével térképezhetjük fel a várost váci kötődésének köszönhetően.

Vadonatúj látnivaló

Vác számára komoly perspektívát nyit a turizmusban a tény, hogy történetében először látogathatóvá tették országos jelentőségű műemlékét, a Püspöki Palotát és annak kertjét. A palota jelenleg is püspöki lakhelyként működik, és máig őrzi múltjának különleges tárgyi és szellemi értékeit. Az érdeklődők többek között megtekinthetik az egykori szalonokat és a mai napig használatban lévő püspöki tárgyalót, valamint az egyedülálló szecessziós dekorációval rendelkező egykori püspöki irodát is. A klasszicizáló barokk épületegyüttes augusztus óta látogatható szervezett formában, idegenvezetéssel adott időpontokban és előzetes bejelentkezések alapján. Nagy az érdeklődés az új programra.   

Rákapcsol az egyház

Az, hogy a püspökség megnyitotta a palotát a nagyközönség előtt, csak az első lépése annak a folyamatnak, amely során felrajzolják Vácot a kulturális és vallási turizmus térképére. Új korszak kezdődik tehát Vác turizmusában, amelyben az egyházmegye aktív szerepvállalásra készül. November 1-től mindezt intézményesítették is: megalakult a Váci Egyházmegye Turisztikai Szolgáltató Központ, amelynek vezetésére Bozóky Anitát igazolták, aki Pécsett felelt az egyházmegye turisztikai vonzerőinek piacra segítéséért. A szakember irányítása alatt integrált látogatói menedzsment születik 21. századi élménytartalmat kínálva. Ennek jegyében újulnak meg az egyházi tulajdonú műemléképületek és környezetük, és kapnak új funkciókat.

Látogatóközpont a föld felett és alatt

Az egyházmegyei gyűjtemény felújítása decemberben kezdődik és hamarosan régi fényében tündököl a Nagypréposti Palota is. 2023 végére pedig befejeződik a Nagyboldogasszony-székesegyház két évig tartó, gigászi felújítása, amely során 6600 négyzetméternyi freskót restaurálnak a zárt ajtók mögött. A Galamb utcai komplexumban látogatóközpontot alakítanak ki csomagmegőrzővel és ajándékbolttal, helyet kap az épületegyüttesben egy 600 fős bankettkonyhával kiegészülő rendezvénytér is. A tervek között szerepel még a Püspöki Palota termeinek és bútorzatának felújítása, az alatta húzódó pincerendszerben egy az egyházüldözésről megemlékező kiállítás kialakítása, a Konstantin tér revitalizációja, azalatt pedig egy föld alatti látogatóközpont létrehozása. Ezen kívül a Palotakert üvegházát esküvői helyszínné alakítják át, amelyben a közeli börzsönyi növénytársulásokat is meg lehet majd csodálni.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.