hirdetés
hirdetés

Zsidó tradíciók élednek újjá Djerbán

Évente vallásos zsidók tömegei látogatnak el a tunéziai Djerba szigetére, pontosabban Afrika legrégebbi zsinagógájába. Az El Ghriba fesztivál résztvevői ősi hagyományokat ápolnak és ünnepelnek, a helyszín ilyenkor két napig imaszótól, énekléstől és nevetéstől hangos.

hirdetés

Djerbára gondolva legtöbbünknek először a gyönyörű tengerpart és a lazító hammam jut eszébe, azt azonban kevesen tudják, hogy itt él a világ egyik legrégebbi zsidó közössége, és itt található Afrika legöregebb zsinagógája, az El Ghriba zsinagóga is. Djerba azért is számít különlegesnek, mert az itt élő zsidó közösség nem csak az egyik legősibb, de ez az arab világ utolsó, máig is fennálló zsidó közösségei közül az egyik.

A sziget éppen ezért minden év májusában megtelik vallásos zsidókkal, akik az El Ghriba zsinagógába zarándokolnak – a kétnapos eseményt El Ghriba fesztiválnak nevezik. A helyi lakosok mellett a szélrózsa minden irányából – de főleg Európából (Franciaországból, Olaszországból és Nagy-Britanniából), valamint Izraelből – érkeznek a látogatók, hogy együtt ünnepeljenek és imádkozzanak.

Az El Ghriba zsinagóga belső tere
Az El Ghriba zsinagóga belső tere


Djerbára jellemző építészeti stílus
Djerbára jellemző építészeti stílus

A helyszínre érkezve imaszó, éneklés és nevetés elegye hallatszik. A zarándokok gyertyát gyújtanak, fejet hajtanak egy fából készült torony – a nők színes kendőivel és fátylaival díszített, Dávid-csillagot rejtő Grande Menorah – előtt, kóser ételeket fogyasztanak, és egyúttal egy régió tradíciót is fenntartanak: a nők a jó szerencse és a termékenység reményében nyers tojások héjára írják kívánságaikat, vágyaikat, és azt a zsinagóga belső szentélyének falában lévő lyukba rejtik el.

A fesztivált érdeklődve figyelik a keresztények, muszlimok és a kíváncsi turisták is – képviseljenek bármilyen vallást –, hogy ízelítőt kapjanak ebből a hagyományból. A 2015-ös El Ghriba fesztiválon Tunézia vallási ügyekért felelős minisztere is részt vett, és elmondta: „jelenlétem az egységet hivatott képviselni. Ami egyesít minket, az (…) a Tunézia iránti szeretetünk.”

Az El Ghriba fesztivált idén is megrendezik, a zsidó ünnepségre 2016. május 25-én és 26-án kerül sor. (x)

Ilyen volt a 2015-ös El Ghriba fesztivál:

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk