hirdetés
hirdetés

10 gyönyörű úti cél Trónok harca-rajongóknak

Nemrég debütált az utóbbi évek egyik legsikeresebb sorozata, a Trónok harca legújabb évada, melyre milliónyi néző várt világszerte. A Lannisterek, Starkok, sárkányok és óriások mellett Westeros csodás helyei is hozzájárulnak a sorozat különlegességéhez. A trivago.hu utazási weboldal összegyűjtötte azokat a gyönyörű úti célokat, amelyek a legendás sorozat egy-egy helyszínéül szolgálnak – a forgatásnak többek között Marokkó, Horvátország és Izland adott otthont.

hirdetés

1. Vatnajökull Nemzeti Park

Azoknak, akik jól ismerik a sorozatot, nem nehéz kitalálni, milyen eseményeknek adott helyszínt Izland jeges vidéke; a Falon túli jelenetek nagy részét forgatták itt. A Vatnajökull, vagyis Vatna gleccser Európa legnagyobb összefüggő jégmezője. A Trónok harca jeleneteit a hozzá kapcsolódó Svínafellsjökull gleccseren vették fel, melynek havas sziklái felismerhetők a sorozatban. Izland természeti csodákkal teli vidékét érdemes minél előbb meglátogatni, hiszen a felmelegedés miatt a jégréteg egyre zsugorodik.

Vatnajökull Nemzeti Park (Forrás: Izlandi Idegenforgalmi Hivatal)
Vatnajökull Nemzeti Park (Forrás: Izlandi Idegenforgalmi Hivatal)

2. Grjótagjá-barlang

Az apró barlang a Mývatn-tó területén található és utazók százai keresik fel minden évben a meleg termálvíz miatt. Izland egyik legszebb természeti látnivalói között van, de a Trónok harcának köszönhetően még nagyobb hírnévre tett szert. Itt forgatták ugyanis a harmadik évad egyik legemlékezetesebb pillanatát: Jon Snow és Ygritte szerelmes jelenetét. A környéken nemcsak maga a barlang, hanem a Mývatn-tó is kedvelt turistacélpont, és ugyancsak helyszíne volt néhány sorozatbeli történésnek.

Grjótagjá-barlang (Forrás: Izlandi Idegenforgalmi Hivatal)
Grjótagjá-barlang (Forrás: Izlandi Idegenforgalmi Hivatal)

3. Mdina

Mdina városát nem véletlenül nevezik Csendes Városnak; alig 300 fős lakosságával a település nem kifejezetten a nyüzsgő élettel vonzza ide a turistákat. A tény, hogy az ezeréves, fallal körülvett város a sorozat első évadában Királyvár helyszínéül szolgált, egyértelműen fellendítette a turizmust. A városkapu jól látható, amikor a sorozat kedvelt hőse, Ned Stark megérkezik Királyvárba, emellett számos jelenetet forgattak a kanyargós sikátorokban is. Mdina azonban nemcsak a Trónok harca Westerosának a fővárosa volt, a valóságban is jó ideig szolgált Málta központjaként.

Mdina (Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal)
Mdina (Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal)

4. Kalkara

Málta egy másik apró településén, Kalkara városában a forgatás elsősorban a Ricasoli-erődben zajlott, mely a 17. században épült. Az építmény közvetlenül a parton fekszik, így az évszázadok alatt a tenger okozta erózió miatt már nem a régi pompájában tündököl, de a sorozatban a főváros királyi kastélyának, vagyis a Vörös Erődnek tökéletes helyszíneként szolgált. Legjellegzetesebb része a különleges, csavart oszlopok által közrefogott kapu, mely a képernyőn is jól látható.

Kalkara (Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal)
Kalkara (Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal)

5. Dubrovnik

A kifejezetten egzotikus helyszíneken kívül Magyarországhoz közelebb is vettek fel jeleneteket, méghozzá Horvátországban. Dubrovnik az Adriai-tenger egyik legnépszerűbb városa, és mióta a második évadtól Királyváros helyszínéül szolgált, már Trónok harca városnéző túrára is be lehet fizetni. Az óvárosban, az erődben és környékén rengeteget forgattak, többek között Arya Stark és Joffrey Baratheon jeleneteit, de érdemes bejárni Dubrovnik parkjait is, amelyek sok vidéki esemény helyszínéül szolgáltak. A Minčeta erőd volt a Halhatatlanok Háza, ahonnan Daenerys csak sárkányai segítségével tudott kijutni, a Dubrovnikot körülvevő városfalak pedig ismerősek lehetnek a híres, Feketevíz-öbölbeli csatajelenetekből.

Dubrovnik (Forrás: Dubrovnik Idegenforgalmi Hivatal)
Dubrovnik (Forrás: Dubrovnik Idegenforgalmi Hivatal)

6. Šibenik

Egy másik horvát város, a nyaralni vágyók körében népszerű Šibenik már a legújabb, ötödik évad forgatási helyszínei között szerepel. A sorozatban Braavos városát „játssza”. A történelmi óváros volt a felvételek központja és a település négy erődje is beleillett a stáb elképzeléseibe; ezek közül a Szent Mihály-erődöt biztosan viszontlátjuk majd a képernyőn.

Šibenik (Forrás: Beatriz Huelamo/trivago)
Šibenik (Forrás: Beatriz Huelamo/trivago)

7. Ballintoy (Észak-Írország)

A második évadban a Greyjoy-ok rideg, sziklákkal határolt kikötőjének Észak-Írországban találtak megfelelő forgatási helyszínt, méghozzá Ballintoy apró településén. Ez szolgál a sorozatban a Pyke szigetén található Úrikikötő színteréül. Az ország partvidékét persze nemcsak a Trónok harca rajongóinak érdemes meglátogatni; a sziklás, meredek partok, égszínkék tenger és zöld mezők minden utazót lenyűgöznek. 

Ballintoy (Forrás: Írországi Turisztikai Hivatal)
Ballintoy (Forrás: Írországi Turisztikai Hivatal)

8. Mourne-hegység (Észak-Írország)

Az Észak-Írországban található Mourne-hegység egy része, Sandy Brae keltette életre a sorozatban a nomád dothraki nép városát, Vaes Dothrak-ot. A néhol kietlen, mégis gyönyörű táj gránit kőzeteivel tökéletes helyszínéül szolgált a felvett jeleneteknek. A vidék ösvényein haladt végig a vad horda és érkezett meg a dothraki központba. A Mourne-hegység különleges vidéke másokra is inspiráló hatással volt, megihlette C.S. Lewis szerzőt is, aki a táj által inspirálva alkotta meg leghíresebb regénysorozata, a Narnia Krónikái világát. 

Mourne-hegység (Forrás: Wikipedia)
Mourne-hegység (Forrás: Wikipedia)

9. Aït Benhaddou

 A Marokkóban található, 1987 óta az UNESCO Világörökség-listáján szereplő erődítmény nemcsak a Trónok harca készítőit ihlette meg, ez a különleges hely már számos film jeleneteinek adott otthont. Itt forgatták az Arábiai Lawrence című alkotást, de a település feltűnik A múmia és a Gladiátor képkockái között is. A Trónok harca szereplői közül Daenerys Targaryen jeleneteit forgatták itt, az erődítményt egy időre Pentos, majd Yunkai városává alakították át. Az erődített falu, más néven kszár a XII-XVI. század között épült. Bár néhányan még laknak itt, de a település nagy valószínűséggel rövid időn belül múzeummá válik.

Aït Benhaddou (Forrás: Annabel Symington)
Aït Benhaddou (Forrás: Annabel Symington)

10. Szavíra

Marokkó egy másik részén, Szavíra (Essaouira) ősi településén is forgattak néhány jelenetet; ez a hely keltette életre a rabszolgatartó várost, Astaport. Szavíra az Atlanti-óceán partján fekszik, mind élőben, mind a filmvásznon legjellegzetesebbek erődített falai. Ám Astaporral ellentétben a marokkói város békés atmoszférájáról, kellemes hangulatáról híres. Az 1960-as években a hippik törzshelyének számított, olyan rocksztárok választották úti célul, mint Cat Stevens, vagy Jimi Hendrix.

Szavíra (Forrás: Wikimedia)
Szavíra (Forrás: Wikimedia)

(forrás: Trivago)
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!