hirdetés
hirdetés

125 éves lesz a Kékes Turista Egyesület

Jubileumi fesztiválra készül a Kékes Turista Egyesület, nyáron ünneplik a mátrai természetjáró mozgalom indításának 125.-k évfordulóját.

hirdetés

Simon Péter, a 120 tagot számláló egyesület elnöke a Turizmus Online-nak elmondta, hogy a több mint tíz éve működő civil szervezet akkor kapott igazán erőre, mikor a Mátrai Erőmű Zrt. szakszervezeti csoportja csatlakozott hozzájuk. Az egyesület ehhez jogi keretet és szaktudást nyújtott, ők pedig tagok számát gyarapították. Így a jelenlegi létszám alapján az ország egyik legnagyobb természetjáró civil szervezetének számít a Kékes Turista Egyesület. A tagok ma már nemcsak Gyöngyösről és környékéről valók, hanem Budapestről, Debrecenből és Nyíregyházáról is csatlakoztak. Az elnök szerint ez elsősorban a mátrai táj vonzó hatásának köszönhető.

A múlt értékeire, ugyanakkor a hosszú távú munkára alapozva tevékenykednek az idén is Heves megye legnagyobb természetjáró egyesületében, melynek tagjai kiveszik részüket a 2012-es programok szervezésében, a mátrai turistautak karbantartásában és a jelzések felújításában is. Ehhez az idei nyári hétvégeken - a Mátra több pontján - három napos táborokat is szerveznek a résztvevőknek. Ezek mellett szoros kapcsolatot tartanak fenn a turista térképeket gyártó és kiadó cégek szakembereivel, akikkel folyamatosan ellenőrzik a mátrai térképeken feltüntetett turista utak vonalvezetését.

Együttműködnek a mátrai erdők gazdájával az Egererdő Zrt.-vel, a térségi önkormányzatokkal, és a Heves Megyei Természetbarát Szövetséggel is. Ennek eredményeként közösen alakították ki azt az információs táblarendszert, amelyet a Mátra területén, százötven turista út elágazásánál és harminc autóbuszmegállóban helyeztek el. Ezzel is igyekeznek megkönnyíteni az idegenek tájékozódását. A felsoroltak mellett az egyesület önálló internetes honlappal is rendelkezik, amely szintén a folyamatos információgyűjtést szolgálja a tevékenységükről, a programjaikról. Simon Péter azt is jelezte, hogy több mint fél évtizede indították útjára a Rákóczi-túramozgalmat, amelyet a korábban kialakított Rákóczi turista útra alapoztak. Ezt időközben meghosszabbították és ma már Gyöngyöstől-Parádsasvárig - a Mátra legszebb részeit érintve - 43 kilométeren ajánlják a bakancsos turistáknak. Akik ezen részt vesznek és teljesítik az előírt feladatokat, a Rákóczi fejedelem címerét ábrázoló bronzjelvényt kapják meg elismerésként. Az idén arra számítanak, hogy a félezredik turistát köszönthetik majd és átadhatják neki a jelvényt.

Az egyesület tagjai ebben az évben is színes programokkal várják a Mátrában kirándulni vágyó vendégeket. Sétákra, túrákra, versenyekre,vándorlásokra invitálják őket. Így például Péter-Pál napi-, botanikus-, mikulás- és szilveszteri túrát is ajánlanak. Idén részt vesznek a hazánk más részein tevékenykedő turisztikai szerveztek programjain is, például a budapesti sétán, a börzsönyi-, a pilisi-, továbbá az Országos Kék-, illetve az Alföldi Kék Túrán, valamint a Hortobágy vidéki tanulmányúton. Nyáron ott lesznek Romániában, Szentegyházán a XXI.. Erdélyi Kárpát Egyesület vándortáborában, illetve a svájci Alpokban megrendezésre kerülő túrán is. Pünkösdkor, Mátrai csillagok címmel éjszakai teljesítménytúrát ajánlanak Gyöngyöstől a Sárhegyre és vissza. Ezen tavaly például ezer turistát kalauzoltak. Májusban, illetve októberben szervezik A tiszta Mátráért hulladékgyűjtő akciójukat, amely Gyöngyöstől a Kékesig, mintegy 80 kilométer hosszú turistautat érint majd. A kiemelkedőbb rendezvényük, a már említett jubileumi természetbarát fesztivált lesz július 14-15-én a Sástónál, amikor megemlékeznek a mátrai természetjárás indításának 125. évfordulójáról.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk