20. születésnapját ünnepelte a MaReSz

A hóhért akasztották kedden Budapesten, a Kopaszi gáton: a Magyar Rendezvényszervezők Szövetsége (MaReSz) ünnepelte éppen a 20. születésnapját. Volt zene, tánc és díjátadó.

Legyen minél több rendezvény, legyenek minél jobb szakemberek, legyenek minél jobbak a rendezvényszervezés feltételei – hangoztatta a MaReSz céljait köszöntőbeszédében Ganczer Gábor, a MaReSz elnöke, a HUNGEXPO vezérigazgatója. Hozzátette: ugyanilyen fontos az is, hogy legyen minél ismertebb és elismertebb a MaReSz, legyen minél érdemesebb tagnak lenni, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a MaReSz értéket hirdet: szakmai profizmust, korrekt üzleti viselkedést.

Húsz év telt el azóta, hogy 14 rendezvényszervező cég képviselői összeültek és kitalálták, hogy egy közös szakmai szervezetet kellene létrehozni. A MaReSz feladatai azóta sem sokat változtak: a rendszeres tapasztalatcsere, az érdekvédelem és a szakmai támogatás nyújtása. Ahogy a színpadra hívott korábbi elnökök egyike mondta: viharos húsz éven van túl a szakma, ám most sem túl egyszerű a dolguk a rendezvényszervezőknek.

A fő problémákat a megfelelő szakmai végzettség és képzés hiánya, illetve a szabályozatlanság, a jogi háttér nélküliség jelenti – mondta a Turizmus Online kérdésére Ganczer Gábor. Az azonban jó, hogy kinyílt a világ, egyre több lehetőség van külföldi rendezvények szervezésére, illetve külföldről is szívesen jönnek ide. Ez utóbbit bizonyos gazdasági folyamatok segíthetik, így a gyenge forint, ám más események nagyban hátráltathatják.

Ilyen volt például a Malév csődje, amely a Budapesten májusban megtartott FIFA-kongresszusra is rányomta a bélyegét: a jegyeket már hónapokkal ezelőtt lefoglalták a vendégek, ám a légitársaság bedőlésével át kellett bookolniuk.

Budapest továbbra is a magyarországi rendezvényszervezés központi helyszíne, hiszen a turizmus 65-70 százaléka is a fővárosba koncentrálódik, ám a MaReSz-elnök szerint megfigyelhető egy olyan tendencia, amely során a fővárosi szakemberek vidékre szerveznek rendezvényeket, hogy kiszabaduljanak egy kicsit a városból.

A születésnapi ünneplés barátságos, bensőséges volt. Az elmúlt húsz év felidézésére egy kisfilm is készült, az elnökségi változásokra felfűzve – fényképekkel, szöveges kísérettel. Díjakat, okleveleket kaptak a szakmai téren kiemelkedően teljesítő tagok, de két olyan egyetemista is, akik elindultak a szövetség által meghirdetett „Rendezvények 20 év múlva”-versenyen.

A szakmai tartalom mellett az ünneplés sem maradt el. Az Öböl-házban a büféasztalok roskadoztak a finomságoktól, természetesen születésnapi tortát is felszeleteltek. A jelmezbe öltözött hostesseknél lehetett különféle játékokat kipróbálni, zenélt a Four Fathers, a Back II Black, éjfélig pedig dj-k szolgáltatták a zenét a tánchoz.


Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.