hirdetés
hirdetés

"Lombkorona" sétányt terveznek Kisnánáról Sirokba

Újabb turisztikai fejlesztésekkel igyekeznek még több vendéget csalogatni a kis mátrai üdülőfaluba, Kisnánára.

hirdetés

A település legnépszerűbb nevezetességét, a várat teljesen felújították, amelyet tavaly fejeztek be - mondta Koncsos Sándor polgármester. -A 340 millió forintból - uniós támogatással - megvalósult projektnek, a vár közelében levő szlovák tájház felújítása is része volt. Ez egy múlt század elején épült tornácos parasztház, melynek a berendezését a falubeliek gyűjtötték össze és megőrizték az utókornak. A gyűjtemény állami tulajdonban van.

A tájházban akadálymentes vizes blokkot is kialakítottak, a mozgássérült vendégeknek. Emellett üzlet is működik, ahol a vár és a ház személyzete kapott helyet. Itt a turisztikai kiadványok mellett hamarosan helyi készítésű termékeket is árulnak majd. Így például minőségi borokat, mézet, lekvárt és kézműves termékeket is. A várral szemben találni Kisnána legszebb régi házát, amely szintén turisztikai attrakciónak számító, műemlék jellegű épület. Ebben találni jelenleg a falu könyvtárát.

Nevezetes látványosság az egykori kovácsműhely is, amelyet egy ma már nem élő mester ajándékozott a falunak és az önkormányzat ingatlancserével vette kezelésbe. Itt a kovácsmesterség egykor használt szerszámait, eszközeit láthatják a vendégek. A műhelyt területfejlesztési pályázat útján elnyert támogatásból újították fel.

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy az idei első öt hónap kedvező eredményeket hozott a település turizmusában, miután négyezer vendég fordult meg Kisnánán. Ezek nagyobb része egynapos kirándulásra jött. A családok viszont a hétvégeken érkeztek. Voltak csoportosan - autóbusszal - érkezett látogatók is, de szép számmal akadtak olyanok, akik éppen a közeli Egerszalókon, a gyógyvizes környezetben üdültek és szervezett program keretében ismerkedtek meg Kisnána nevezetességeivel. A faluban jelenleg félszáz egyéni szálláshely vendégházként működik.

Nézze meg képeinket!

Koncsos Sándor arról is tájékoztatott, hogy Kisnánán már készülnek az idei legnagyobb turisztikai eseményre, a július 7-8-án megrendezésre kerülő várnapokra és az első borfesztiválra. Ezen a mátrai történelmi borvidék néhány neves termelője közösen mutatja be a legjobb nedűit a vendségeknek. A két napos eseményre több ezer turistát várnak.

A kedvező tapasztalatokat alapján a polgármester arról is beszámolt a Turizmus Online-nak, hogy a falu vezetői és a vállalkozók a turizmus jövőjében bíznak Kisnánán. Ezért minél hamarabb szeretnének nyitni egy korszerű éttermet a vendégek kiszolgálására. Azt is tervezik, hogy Kisnána és Sirok között - több mint tíz kilométer hosszúságban - a hegyen Segway pályát alakítanak ki. Emellett a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület támogatásért pályázik, hogy megépítsék a Kisnána határából induló és Sirokig tartó úgynevezett "lombkorona" sétányt. Ez egy újabb különleges turisztikai attrakció lehet, az öt méter magasságban levő járda kialakításával, ahol gyalogosan sétálhatnak majd a turisták.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk