hirdetés
hirdetés

Vélemény

A feketézést növeli a kötelező kamarai regisztráció?

Gyakorló idegenvezető kollégánkat meglehetősen feldúlta a kötelező kamarai regisztrációra vonatkozó előírás.

hirdetés

A 2011. évi CLVI számú törvényt értelmében a cégbejegyzéssel rendelkező gazdálkodók (egyéni vállalkozók és így az idegenvezetők is) a cégbejegyzést követő 5 munkanapon belül regisztráltatni kötelesek magukat a lakhely szerint illetékes kereskedelmi és iparkamaráknál.

A regisztrálási díj, mely nem minősül tagdíjnak, évente 5.000 forint, melyet a nyomtatvány kitöltésével egyidejűleg, de legkésőbb minden év március 31-ig kötelesek az idegenvezetők is, banki átutalással megfizetni.

További érdekesség, hogy a már működő vállalkozások ez év január 1-jétől számított 60 napon belül kell, hogy ezt megtegyék. Amennyiben nem, úgy következnek a szankciók. Mivel a kamarai „hozzájárulás” köztartozásnak minősül, így nem fizetés esetén az NVA behajtja adóként.

Gondolná az ember, hogy ha valamit bevezetnek, annak valami racionális oka van. A Pest Megyei Kamara honlapján ezt részletezik is. Így pl.„a regisztrációval egy-két év alatt olyan adatbázis építhető ki, mellyel ki lehet majd szűrni a nem létező cégeket”.

A jelenlegi, a lakóhely szerinti cégbíróságon rendelkezésre álló listákból ezt mért nem lehet kiszedni? Borítékolom, hogy ezzel nem fogják kiszűrni sem a „nem létezőket”, vagy ha úgy tetszik, a „feketézőket” sem.

Az viszont itt talán ki is derült, hogy nekünk a gazdasági bűnözés felszámolásához kellett évi 5 ezerrel hozzájárulni.

Ezen kívül a Kamarák, ígéretük szerint, nyilvántartásba vesznek minket. Kérdezem, hogy minek? Mi jó származik nekem, 5 ezer forintért abból, hogy szerepelni fogok egy listán az egyik íróasztal fiókjában, netán egy számítógépen?

Ehhez bőven elég lett volna a cégbírósági lista. Igaz, hogy az nem hozott volna ötezret. Ámde a bejegyzett gazdálkodók kaphatnak még más is a Kamarától. Így tanácsadást üzleti, pénzügyi, adózási ügyekben, partnerek keresésében, sőt még pályázat figyelésben is.

Érdekes lesz majd, mikor mindezen szolgáltatásokat az idegenvezetők szeretnék igénybe venni és munkát adó „partnereket” keresnek a kamarákban. Teljesen nyilvánvaló, hogy itt ismételten egy óriási melléfogás történt.

A bejegyzéssel és a „hozzájárulással” (csak tudnám, hogy mihez járulok hozzá) az idegenvezetőknek a becsületesebb, vállalkozói igazolvánnyal, számlával, adózott jövedelemmel rendelkező idegenvezetőket sújtják, és egyidejűleg növelik, a már ma is igen magas számú „feketézők” létszámát.

Az is nehezen érthető, hogy az idegenvezetőket egy kalap alá veszik az egyéni gazdálkodó asztalossal, lakatossal, stb., holott mi nyilvánvalóan egy kamarában bejegyzett tagok (utazási irodák) útján végzett szolgáltatásához kapcsolódunk. A kisiparosok megtehetik, hogy nem számláznak az ügyfélnek, de egy bejegyzett idegenforgalmi cég számlánk ellenében fizeti a munkánkat.

Az is teljesen egyértelmű, hogy a befizetendő 5 ezer forint még az iparág közelében sem marad, hanem elnyeli a területi és az országos kamarák adminisztrációja.

Van két idegenvezetőket tömörítő szervezetünk, ahol már regisztrálva vagyunk éves tagdíjért, vannak más szakmai szervezetek (utazási irodai, utazásszervezői), van minisztériumi főosztályunk, mégsem emelt senki kifogást a tervezett lépés ellen?

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Igen, ez óriási mértékben növeli a feketézést. Ezek után azt kell mondanom, hogy idétlen rendeleteket alkotva, itt már soha nem lesz rend.
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk