hirdetés
hirdetés

A Gárdonyi Emlékévben több ezer turista látogatott Egerbe

A világhírű Egri Csillagok című regény írója Gárdonyi Géza idén lett volna 150 éves. A jubileum alkalmából ezt az esztendőt Gárdonyi Emlékévvé nyilvánították. A különböző egri rendezvényeket a Nemzeti Kulturális Alap százmillió forinttal támogatta.

hirdetés

Az emlékév jelentős eredményekkel zárult. Az egri és a gárdonyi önkormányzat, a különböző kulturális intézmények és civil szervezetek fogtak össze és rendezvényeket szerveztek. Ebből kiemelkedő szerepet vállalt a Budapesti Petőfi Irodalmi- és az egri Dobó István Vármúzeum. A programok fő fő irányítói az egri vármúzeum munkatársai voltak.

Berecz Mátyás igazgató a Turizmus Online-nak elmondta, hogy augusztusban a hevesi megyeszékhelyen rendezték meg az I. Gárdonyi Irodalmi Fesztivált. Az író emlékét és munkásságát felidézve Gárdonyi születésnapot is tartottak Egerben, valamint Agárdon. Október 17-t, - az Egri Vár Napját - pedig országos Gárdonyi Emléknappá nyilvánította az országgyűlés.

Amellett, hogy tudományos tanácskozásokat tartottak, tárlatokat is rendeztek az író hagyatékából. Emellett az Eger Vára Barátainak Köre, valamint az Egri Városszépítő Egyesület kezdeményezésére civil szervezetek, magán személyek és vállalkozások közreműködésével újították fel Gárdonyi Géza sírját a várban.

Országos vándorkiállítást is szerveztek "A láthatatlan ember arcai "címmel, amelyet hamarosan Szegeden zárnak. A Magyar Nemzeti Levéltár munkatársai pedig az Egri Törvényszéken mutatták be azokat a forrásanyagokat, amelyeket egykor Gárdonyi Géza használt fel a történelmi regényeinek megírásához.

Az esztendő során hazánkban több helyen is tartottak múzeumpedagógiai foglalkozásokat fiataloknak a Gárdonyi Kuckó elnevezésű játszóházban. Ebben a sátorban az író életéről, műveiről játékos, interaktív elemeket mutattak be, amelyet a következő időszakban tovább folytatnak. Az iskolásoknak irodalmi vetélkedőket is tartottak, valamint rajzpályázatot is hirdettek Gárdonyi munkásságának, műveinek bemutatására.

Berecz Mátyás arra is utalt, hogy az emlékévhez kapcsolódva újra kiadták Gárdonyi Géza műveit a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Sőt Budapesten eddig ismeretlen leveleit találták meg az írónak, amelyeket az egri önkormányzat támogatásával vásárolt meg a múzeum.

Ezekben a hónapokban újítják fel az egri Gárdonyi Házat, amelyet 2014 márciusában adnak át és az említett leveleket is ott állítják majd ki. Az emlékév különlegességének számított, hogy a Dobó István Vármúzeumban mutatták be az Egri Csillagok című regény török nyelvű fordítását, amelyet Isztambulban adtak ki. Mindez egy hazánkban élő és magyarul jól beszélő török orvosnak köszönhető.

Az igazgató véleménye szerint a Gárdonyi Emlékév eseményei országosan is nagy érdeklődést váltottak ki a turisták körében, amely fordulatot hozott az egri várba látogató vendégek számában is. Év végéig ugyanis összesen 300 ezer turista érkezésére számítanak és ezzel sikerül megállítani a korábbi évekre jellemző csökkenést.

A múzeum stratégiai céljai között szerepel, hogy az intézmény a következő években a vár történelmi és irodalmi hagyatékához kapcsolódva. még inkább az idegenforgalmi, a közművelődési és kulturális feladatot lásson el. Ezt szeretnék megjelentetni a fesztiválokon, a megújuló Gárdonyi Házban és a múzeumpedagógiai programokon is.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk