hirdetés

A kormány növelné a vadhúsexportot

A magyar konyhára méltán büszkék lehetünk. Hazánk gasztrokultúrája vadban is bőséges eledelek sorát kínálja számunkra. Elődeink sokkal több vadhúst fogyasztottak, mint korunk embere – mondta a VIII. Vadgasztronómiai Fesztivált megnyitó beszédében Bitay Márton. Az állami földekért felelős államtitkár emlékeztetett: még a 18. században is az úri étkezés mindennapos része volt a vadhús fogyasztása.

hirdetés

Hozzátette: a háziasszonyoknak csak javasolni tudom a vadhús minél szélesebb körben való gasztronómiai felhasználását, ugyanis a hiedelmekkel ellentétben a minőségi vadhús ára, ha azt közvetlenül a vadászatra jogosulttól szerezzük be, nem is olyan magas.

Bitay Márton közölte: A harmadik Orbán-kabinet növelni kívánja a vadhúsexportot és célja, hogy lehetőség szerint ne szőrben-bőrben adja el a vadat, hanem azt a magyar húsipar segítségével feldolgozva, kiváló minőségű készáruként tegye elérhetővé a külföldi vásárlók számára. Ezzel párhuzamosan persze élénkíteni akarjuk a hazai vadhúsfogyasztást is, akár a közétkeztetésbe való bevonással is. E törekvések megvalósításában a kormány támasza az a 22 állami erdőgazdaság, mely jelentős szerepet játszik a vadhús 'előállításában'- fejtette ki az állami földekért felelős államtitkár.

A nemzeti kabinet szilárd elhatározása, hogy az állami erdőket a közjólét szolgálatába kell állítani, akár a gazdasági szempontok háttérbe helyezésének árán is. Ebben a rendszerben mód nyílhat a vadhús hazai piacának szélesítésére és kibővítésére is.

A fesztivál ünnepélyes megnyitóján a XXII. Fejér Megyei Vadásznap alkalmából kitüntetést vehettek át: Hubertus kereszt arany fokozata kitüntetésben részesült Kolek József, Nimród Érmet kapott Jarabin János orvos, az Aranyvölgy Vadásztársaság elnöke, Dobák István az Alba Régia Vadásztársaság tagja, az ellenőrző bizottság vezetője. Magyar Vadászatért Érdemrend kitüntetést vehetett át a pusztaszabolcsi Borsos Sándor, aki a vadgazdálkodás területén munkálkodik évtizedek óta. Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakett kitüntetésben részesült a Seregélyes és Vidéke Vadásztársaság.

Az immár hagyományos, kreatív „Vadételek Asztala” Vadgasztronómiai Nemzetközi Szakácstalálkozó nemcsak a résztvevő csapatok számára nyújtott kiemelkedő gasztronómiai élményt, hanem a rendezvényre látogató nagyközönségnek is. A főzőversenynek köszönhetően idén már 60 csapat keverte a kondér tartalmát az Ökoturisztikai Központ közepén, mindegyikben egy-egy különlegesség.

A VIII. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál „Erdei Ételek Mestere” Vándorkupát a KASZO Erdőgazdaság Zrt. csapata vihette el. Az „Erdei Ételek Mestere” Vándorkupán belül a muflon kategóriában az ÖREGLAKI VADFELDOLGOZÓ Kft. csapata, az őz kategóriában az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft., a szarvas kategóriában a KASZO Erdőgazdaság Zrt., és a vaddisznó kategóriában pedig az ORYX Vadászbolt és Fegyverjavító csapata első helyezést nyert. A VIII. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál „Vadgasztronómiai Nagymester-Díj”nyertese az Egererdő Erdészeti Zrt. csapata.

Az Európa és világbajnok preparátorok kiállításával egybekötött Preparátor Találkozó és verseny közönségdíj és szakmai díj nyertese Csernák Roland lett.

Nemzetközi Retriever Vadászkutya Verseny a Retriever Munkakutya Sportegyesület (RMSE) a VADEX Mezőföldi Zrt által rendelkezésre bocsátott változatos területen rendezhette meg nemzetközi working teszt apportversenyét retrieverek részére mintegy 50 kutya részvételével, melyre 4 országból érkeztek versenyzők. A versenyen két nemzetközileg elismert szaktekintély bírált, Mr. Tony Parnell, aki nyugdíjazásáig az angol királynő Sandrigham-i birtokán dolgozott vadászmesterként – a királynő köztudottan szereti a retrievereket és több mint 50 éve versenyzik nagy sikerrel retrievereivel, valamint Belgiumból érkezett Mr. Stefaan Bollen, aki 30 éve kutyázik és számos nemzetközi versenyen képviseli hazáját nagy sikerrel. A változatos, remek apróvadas terület a vadászó retrieverek számára igazi kihívást jelentett, nem kis büszkeségünkre az igen magas színvonalú feladatokat remekül teljesítve, mind a 4 osztályban magyar kutyavezető végzett az első helyen.

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk