A kormány növelné a vadhúsexportot

A magyar konyhára méltán büszkék lehetünk. Hazánk gasztrokultúrája vadban is bőséges eledelek sorát kínálja számunkra. Elődeink sokkal több vadhúst fogyasztottak, mint korunk embere – mondta a VIII. Vadgasztronómiai Fesztivált megnyitó beszédében Bitay Márton. Az állami földekért felelős államtitkár emlékeztetett: még a 18. században is az úri étkezés mindennapos része volt a vadhús fogyasztása.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hozzátette: a háziasszonyoknak csak javasolni tudom a vadhús minél szélesebb körben való gasztronómiai felhasználását, ugyanis a hiedelmekkel ellentétben a minőségi vadhús ára, ha azt közvetlenül a vadászatra jogosulttól szerezzük be, nem is olyan magas.

Bitay Márton közölte: A harmadik Orbán-kabinet növelni kívánja a vadhúsexportot és célja, hogy lehetőség szerint ne szőrben-bőrben adja el a vadat, hanem azt a magyar húsipar segítségével feldolgozva, kiváló minőségű készáruként tegye elérhetővé a külföldi vásárlók számára. Ezzel párhuzamosan persze élénkíteni akarjuk a hazai vadhúsfogyasztást is, akár a közétkeztetésbe való bevonással is. E törekvések megvalósításában a kormány támasza az a 22 állami erdőgazdaság, mely jelentős szerepet játszik a vadhús 'előállításában'- fejtette ki az állami földekért felelős államtitkár.

A nemzeti kabinet szilárd elhatározása, hogy az állami erdőket a közjólét szolgálatába kell állítani, akár a gazdasági szempontok háttérbe helyezésének árán is. Ebben a rendszerben mód nyílhat a vadhús hazai piacának szélesítésére és kibővítésére is.

A fesztivál ünnepélyes megnyitóján a XXII. Fejér Megyei Vadásznap alkalmából kitüntetést vehettek át: Hubertus kereszt arany fokozata kitüntetésben részesült Kolek József, Nimród Érmet kapott Jarabin János orvos, az Aranyvölgy Vadásztársaság elnöke, Dobák István az Alba Régia Vadásztársaság tagja, az ellenőrző bizottság vezetője. Magyar Vadászatért Érdemrend kitüntetést vehetett át a pusztaszabolcsi Borsos Sándor, aki a vadgazdálkodás területén munkálkodik évtizedek óta. Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakett kitüntetésben részesült a Seregélyes és Vidéke Vadásztársaság.

Az immár hagyományos, kreatív „Vadételek Asztala” Vadgasztronómiai Nemzetközi Szakácstalálkozó nemcsak a résztvevő csapatok számára nyújtott kiemelkedő gasztronómiai élményt, hanem a rendezvényre látogató nagyközönségnek is. A főzőversenynek köszönhetően idén már 60 csapat keverte a kondér tartalmát az Ökoturisztikai Központ közepén, mindegyikben egy-egy különlegesség.

A VIII. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál „Erdei Ételek Mestere” Vándorkupát a KASZO Erdőgazdaság Zrt. csapata vihette el. Az „Erdei Ételek Mestere” Vándorkupán belül a muflon kategóriában az ÖREGLAKI VADFELDOLGOZÓ Kft. csapata, az őz kategóriában az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft., a szarvas kategóriában a KASZO Erdőgazdaság Zrt., és a vaddisznó kategóriában pedig az ORYX Vadászbolt és Fegyverjavító csapata első helyezést nyert. A VIII. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál „Vadgasztronómiai Nagymester-Díj”nyertese az Egererdő Erdészeti Zrt. csapata.

Az Európa és világbajnok preparátorok kiállításával egybekötött Preparátor Találkozó és verseny közönségdíj és szakmai díj nyertese Csernák Roland lett.

Nemzetközi Retriever Vadászkutya Verseny a Retriever Munkakutya Sportegyesület (RMSE) a VADEX Mezőföldi Zrt által rendelkezésre bocsátott változatos területen rendezhette meg nemzetközi working teszt apportversenyét retrieverek részére mintegy 50 kutya részvételével, melyre 4 országból érkeztek versenyzők. A versenyen két nemzetközileg elismert szaktekintély bírált, Mr. Tony Parnell, aki nyugdíjazásáig az angol királynő Sandrigham-i birtokán dolgozott vadászmesterként – a királynő köztudottan szereti a retrievereket és több mint 50 éve versenyzik nagy sikerrel retrievereivel, valamint Belgiumból érkezett Mr. Stefaan Bollen, aki 30 éve kutyázik és számos nemzetközi versenyen képviseli hazáját nagy sikerrel. A változatos, remek apróvadas terület a vadászó retrieverek számára igazi kihívást jelentett, nem kis büszkeségünkre az igen magas színvonalú feladatokat remekül teljesítve, mind a 4 osztályban magyar kutyavezető végzett az első helyen.

Forrás: Vendég & Hotel


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.