A november a vörösboroké

Hatvan hazai kiállító közel 200 bora fogadja november 18-án a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. A sétáló kóstolón kívül a Borkollégium pop-up school előadásai, és a Csúcsborok Termében további 30 különleges magyar tétel várja az érdeklődőket. Aki pedig arra kíváncsi, hogy Bordeaux miért stabil etalon a világ borfogyasztóinak körében, most két exkluzív borsorra is befizethet.

Hazánkban a vörösborok kedveltsége töretlen. Magyarországon összesen 6000 hektáron találunk cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot ültetvényeket – ez a teljes kékszőlővel beültetett terület több mint egyharmada, ami jól mutatja ezen fajták jelentőségét és népszerűségét.  A Winelovers nagykóstolók immár hagyományos helyszínén, a budapesti Corinthia Hotelben november harmadik szombatján 11 hazai és egy határon túli borvidék 60 borászatának mintegy 200 fajtaborát és házasítását, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételeket egyaránt kóstolhatnak a vendégek. A tavalyi teltházas rendezvény után idén is 1000 főnél több látogatóra számítanak a szervezők.

A nyolcórás rendezvény időtartama alatt a sétáló kóstolón kívül több program kínál izgalmas és tanulságos időtöltést. A Borkollégium négy ingyenes pop-up school előadásán borászok és borszakértők adnak borkóstolóval egybekötött betekintést egy-egy témába: így a TOP100 magyar bor kóstolóján a legjobbak között szereplő vörösborok, a fineszes Kamocsay merlot, a szűretlenül palackozott Malatinszky cabernet franc és a Villányi Franc kap ezúttal kiemelt szerepet.

„Az idei év első 10 hónapjában több mint ötezer borrajongó látogatott el a Winelovers rendezvényekre. A Bordói November már hagyományosan az egyik legnépszerűbb borkóstolónk: idén is arra számítunk, hogy már elővételben elkelnek a jegyek. A kiállító pincészetek és borászok büszkén mutatják be válogatott tételeiket, így a vendégek átfogó képet kaphatnak arról, hogy az adott borvidék, dűlő és szőlőfajta, vagy éppen az ezek legjavát összegző házasítás miként viseli magán készítője keze nyomát.” – foglalta össze Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője.

Hazai csúcsborok és két exkluzív bordeaux-i borsor

A Bordói November Nagykóstoló vendégei a kiállítótérben kínált borokon kívül a Csúcsbor Teremben – külön térítés ellenében - nyugodt körülmények között ismerkedhetnek meg a hazai kínálat csúcsán lévő tételekkel, valamint két exkluzív bordeaux-i borsort is lehetőségük lesz megkóstolni. Az 1855 óta létező bordeaux-i klasszifikáció első osztályú besorolású chateau-i stabilan a legmagasabb minőséget nyújtják, és a világ legkeresettebb borai közé tartoznak. Hazánkban ezek a tételek nehezen elérhetőek a nagyközönség számára, ám a Bordói Novemberen a Winelovers két különleges flight-on keresztül mutatja meg azt, hogy miért volt képes Bordeaux évszázadokon keresztül megőrizni hírnevét. Az egyik flight az 5 premier cru classé besorolású chateau egy-egy tételét tartalmazza, a másik pedig a 2012-es évjárattal ismerteti meg a vendégeket 5 bordeaux-i top chateau borai által.

Tesztgyőztes fajtaborok és házasítások

A Winelovers Bortesztek a Winelovers nagykóstolók tematikájával összhangban keresik az ország legkiválóbb borait. A hatfős zsűri idén 90 tétel közül, vakkóstolással választotta ki az év legjobb bordói házasításait, illetve a bordeaux-i fajtákból készült fajtaborait.

A Borkollégiumban zajló bírálaton a tételeket független szakértői csapat értékelte, mégpedig a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és az UIOE (Union Internationale des Œnologues), valamint az OIV (Organisation Internationale de la vigne et du vin) által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján.

Zsűritagok:

 

•             Bálint László - nemzetközi borakadémikus, a FurmintUSA szakértője

•             Domián Emese – nemzetközi borakadémikus, a Gerbeaud Kft. gazdasági igazgatója

•             Mátyási Boglárka - nemzetközi borakadémikus, az IFDT Kft. borszakértője

•             Vancsik Ivett - nemzetközi borakadémikus, a Vinoport online bormagazin főszerkesztője

•             Alexandra Alexandrova – az Osztrák Borakadémia WSET diploma kurzusának hallgatója

•             Furka Dávid – az Osztrák Borakadémia WSET diploma kurzusának hallgatója

 

Top 10 bordeaux-i fajtabor

 

1.            Bock, Magnifico 2007 (merlot)

2-3.        Juhász Testvérek, Cabernet Franc 2011 (cabernet franc)

2-3.        Thummerer, Tekenőháti Merlot 2009 (merlot)

4-5.        Takler, Cabernet Sauvigon 2012 (cabernet sauvignon)

4-5.        Takler, Primarius 2012 (merlot)

6.            Heumann Villányi Franc 2013 (cabernet franc)

7-9.        Havas & Tímár, Franom 2015 (cabernet franc)

7-9.        Vojtek, Cabernet Franc 2011 (cabernet franc)

7-9.        Gere Tamás és Zsolt, Villányi Franc 2012 (cabernet franc)

10.          Maul Zsolt, Lator 2015 (cabernet franc)

 

Top 10 bordói házasítás 2017

 

1.            Pannonhalmi Infusio 2015

2.            Pannonhalmi Hemina 2016

3-4.        Wunderlich Cassiopeia 2011

3-4.        Thummerer, Vili Papa Egri Cuvée Superior 2011

5-6.        Prantner, Sauli 2015

5-6.        Bock, Villányi Bock Cuvée 2013

7.            Maul Zsolt, Dávid 2015

8.            Heumann Lagona 2013

9.            Ősi Gábor, Villányi Cuvée 2012

10.          Günzer Zoltán, Ördögárok 2012

Forrás: Élelmiszer Szaklap


A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.