A Tanár úr: dr. Gál Lajos

Egész élete a borok körül forgott, most sincs ez másként.  Dr. Gál Lajos az egri borvidék ikonikus alakja, és abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy egy asztalnál ültünk a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) idei díjkiosztó gálaebédjénél, a főfogáshoz az ő egyik tétele került a poharakba. Ez a Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018-as évjárata volt, amely nevéhez és készítőjéhez méltóan nagy, szép és igencsak emlékezetes bor volt.

Mióta foglalkozik borokkal, Tanár úr?

Amióta csak az eszemet tudom. Mindig is a borok, borospincék töltötték ki az életemet. Meg persze a tanári katedra, hiszen 2010 óta az egri főiskolán oktattam borászatot-borkultúrát, előtte pedig az egri szőlészeti-borászati kutatóintézet munkáját vezettem. 2018-ban mentem nyugdíjba, azóta csak a saját boraimmal foglalkozom.

A saját pincészetében a munkát ezek szerint akkor kezdte el?

Nem, dehogyis. 1976 óta szőlészkedem, borászkodom odahaza a magam örömére, azonban olyan borokkal, amelyek palackba is kerülnek, 1999 óta foglalkozom. Akkor jelentem meg először önállóan a saját tételeimmel a piacon.

Mekkora a saját területe?

Most már csak négy hektár. Korábban volt nyolc is, de nyugdíjasként elég ennyi is.

Eger melyik részén vannak a szőlősei?

A legjobb termőterületeken: sok ültetvényem van Egerszóláton, a Kamra-völgyben - ott kiváló fehérborok teremnek -, valamint Egerben a Síkhegyen, és az Ostoros Pajados-dűlőben, ahol a vörösboraimat termelem. Valamint vannak soraim az egerszóláti Kántor tagon is.

Kutatóként mivel foglalkozott korábban?

Alapvetően a termőhelyek, a terroir-ok kutatása volt korábban a szakterületem, így pontosan tudom, az a vidék, ahol a szőlőim vannak, egy fantasztikusan jó termővidék, nagyon egyedi. Ezt az egyediséget az adja, hogy amikor az egri borvidék keletkezett, úgy 20 millió évvel korábban, akkor nagyon sok nagyobb, közepes és kicsi méretű vulkán volt, és ahol Eger vidéke van ma, ott valószínűleg egy kisebb vulkán volt. Ezért a talaj például a Síkhegyen, ahol szerencsére vannak a szőlőim, ott lávakövekkel tarkított a vulkáni talaj - és ez adja meg az onnan készült borok gazdag fűszerességét, aromáját. Olyan, mintha ánizs, szegfűszeg, bors, menta egyszerre lenne jelen az italban, ezek az ízek felülírják a gyümölcsös ízeket a borokban - és ettől ilyen különleges minden tétel, ami erről a termőterületről származik.

Milyen az idei év? Milyen borok várhatók 2022-ből?

Ez mindig utólag derül ki, de azt előre biztosan elmondhatom, hogy szép az ígéret. Nagy volt ugyan a szárazság, és csak először augusztus végén, majd szeptemberben kaptunk igazán nagyobb esőt (amit aztán rögtön el is nyelt a talaj, annyira ki volt száradva minden), de a szeptemberi nagy eső után egy héttel szüreteltem először, és úgy láttam, nem lesz rossz az idei évjárat, sőt.

Melyik a kedvenc bora a sajátjai közül?

Erre könnyű a válasz: mind a tizenhárom, amit készítek. Mert a magam örömére készítem a boraimat, és ha még eladásra is kerül, mások is kóstolják, szerte a világban, az külön öröm, jó érzés, hogy többeknek megmutathatom, mi mindent tud ez a fantasztikus borvidék.

Forrás: Turizmus Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.