hirdetés
hirdetés

Összefogással nyertek PEA-pályázaton

A TOKAJI BORVIDÉK TURISZTIKAI VONZEREJÉNEK FEJLESZTÉSE

A Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjait gyorsítandó, PEA – ra (Pályázat Előkészítő Alap) is lehetett ötleteket benyújtani. A határidő lejártáig összesen 1209, ezen belül a turisztikai vonzerők fejlesztésére 291 projektet terjesztettek be. A kevés sikeres pályázó egyike a Tokaj Mikrorégióért Alapítvány, amely a térséget a világörökségi logó zászlója alatt, közös stratégia alapján kívánja vonzóbbá tenni a turisták és a befektetők számára. Klabán Zoltán Sándor projektmenedzsert kérdeztük a részletekről.

hirdetés

2hT: Mennyi a beruházások összértéke? Ebből mennyi támogatásra pályáznak?

K. Z. S.: A teljes fejlesztés összköltsége 2,2 milliárd Ft lett volna, ám a nemrégiben megjelent pályázati útmutató szerint a támogatás felső határa 1,5 milliárd. Ha beszámítjuk a kötelező 10 százalékos önrészt, akkor is tovább kell karcsúsítani elképzeléseinket. Jelenleg egy nemzetközi konzorcium szakértőinek segítségével átdolgozzuk a pályázat tartalmát.

2hT: Tokaj-Hegyalja az ország egyik legszebb vidéke. Sok tervük éppen a természeti szépségek bemutatását célozza.

K. Z. S.: A pályázat célja, hogy olyan turisztikai kínálatot hozzunk létre, amely többnapos programot biztosít a turisták részére. Ezen belül a térség természeti szépségeinek bemutathatóságát szeretnénk növelni. Bodrogkeresztúron az Ősfenyves és a Csoda rabbi sírja mellett rekreációs pihenőparkot, Legyesbényén pihenőparkot tervezünk. Mádon a létező Szilvásfürdő pihenőpark infrastruktúrájának fejlesztése mellett a meglévő, állandó vízhozamú forrásra alapozva fürdő létrehozása is szerepel a terveink között. Két kilátó építése is bekerült a pályázatba: Sátoraljaújhelyen a „Magas” hegyen az omladozó helyett újat, Szegilongnál egy Tokajtól Sárospatakig körpanorámát nyújtó létesítményt szeretnénk megvalósítani. Tarcalon a táj jelképének számító Kopasz hegy oldalán felfutó libegő készülhet el a projekt részeként.

2hT: Természetesen adtak be a térség világhírű termékével, a borral kapcsolatos ötleteket is.

K. Z. S.: Tokajban egy már meglévő épületet tervezünk felújítani, ebben kapna helyet a hegyaljai Borok Háza, amely alkalmas lesz a Hegyaljai borok vásárlására, kóstoltatására. Tolcsván Bormúzeum lesz, kiállításon mutatjuk be a szőlőművelés és borkészítés technológiáját, fejlődését, muzeális munkaeszközeit.

2hT: Építészeti és kulturális emlékekben is gazdag vidék ez.

K. Z. S.: A térségben található a magyar nyelv egyik legfontosabb kegyhelye, a Sátoraljaújhely közeli Kazinczy Mauzóleum Széphalmon. A terveink közt szerepel az emlékkertben egy Magyar Nyelvtörténeti Múzeum létesítése, ahol állandó kiállításon mutatnánk be a magyar nyelvtörténet tárgyi emlékeit, ill. legjelentősebb íróink eredeti kéziratait, levelezéseit. Sárospatakon „Zempléni Történelmi Panoptikum” megvalósítását tervezzük. Ebben a vidék nevezetes alakjait és történelmi eseményeit kívánjuk megjeleníteni, viaszbábuk, ruhák, korabeli fegyverek által. Monokon a 14 stációt bemutató Kálvária búcsújáróhely kiépítése, Kossuth emlékhely, erdei iskola, élménypark kialakítása a cél. Baskón 20-30 ezer négyzetméteres rendezvényteret építenénk, nézőtérrel, fedett színpaddal, kiszolgáló létesítményekkel, ahol koncertek, színházi estek számára tudnánk helyszínt teremteni.

2hT: Sárospatakot nem hiába nevezik Bodrog-parti Athénnek. A Bodrog folyóhoz kötődő víziturisztikai lehetőségeket hogyan akarják fejleszteni?

K. Z. S.: Sárospataknál fürdőzésre, vízi sportolásra alkalmas létesítményeket terveztünk. Lesz szabadtéri vízi színpad mobil ülőhelyekkel. A Bodrogzug tájvédelmi körzet Európa egyik leggazdagabb madár élőhelye. Bodrogkeresztúrnál létesítenénk egy gyaloghidat a gyalogos- és kerékpárosforgalom számára, továbbá egy kajak- kenu kikötőt és megőrzőt is. Szeginél található a Bodrog-part egyik legszebb, öreg fűzfákkal szegélyezett tisztása. Itt kis sétahajók számára alakítunk ki kikötőt, infrastruktúrát, kajak- kenu megőrzőt. A beruházások között szerepelnek még a Hegyalja nevezetességeit népszerűsítő projektelemek is, mint Bodrogkisfaludnál a Várhegy oldalában egy éjjel megvilágítható óriási „Tokaj Borvidék Világörökség” felirat, vagy Szerencsnél, a 37. sz. főközlekedési út fölött hídszerűen átívelő, információs pontként szolgáló világörökségi kapuzat. Mellette autóparkoló épülne, illetve vállalkozások betelepülésére alkalmas helyiségek kialakítására is gondoltunk. Hozzá kell fűznöm azonban, hogy a már említett forráscsökkenés és a projekt folyamatban lévő átdolgozása miatt a pályázat tartalma valószínűleg változni fog, valahol meg kell spórolnunk félmilliárd Ft-ot. Ez nem megy majd egyszerűen, több helyen a forráscsökkentés a tervek kivitelezhetőségét veszélyezteti. Néhány egyeztetés szükséges még ahhoz, hogy a projekt végleges formája kialakuljon, de a részt vevő települések polgármesterei eddig is példát mutattak kompromisszumkészségből, ezúttal is meg fogjuk találni a megoldást.

2hT: A térség Tourinform irodáit, a megyei idegenforgalmi hivatalt és az Észak-magyarországi RIB és RMI munkatársait mennyire vonták be a tervezésbe?

K. Z. S.: A pályázat lehetőséget ad marketingeszközök, kiadványok készítésére is, ezek elkészítésében, terjesztésében, a térség népszerűsítésében feltétlenül számítunk a Tourinform irodák, a megyei idegenforgalmi hivatal segítségére. A ZRFT elnöke a RIB tagja, így rendszeres kapcsolatban vagyunk a regionális szervezettel is.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai