hirdetés
hirdetés

A tömeges turizmus baleári ellenszere

Spanyolországban elsőként a Mallorca szigetén fekvő Palma városában az önkormányzat úgy döntött: megtiltja, hogy lakástulajdonosok ingatlanukat szállás gyanánt kiadják — számolt be a BBC.

hirdetés

A portál szerint nem egyértelmű, hogy a tiltás csak a különböző alkalmazások és internetes oldalak segítségével kínált ingatlanokra vonatkozik. Azonban kivételt képeznek házak és nyaralók, amennyiben azok nem védett területeken, nem repterek, sem pedig ipari negyedek környékén találhatók.

Az intézkedés oka egyfelől, hogy a nem regisztrált szálláshelyek száma 2015-17 között 50 százalékkal nőtt. Az El Pais spanyol napilap értesülései szerint a Palma városában kínált 11 ezer szálláshelyből mindössze 645 rendelkezik az összes elvárt engedéllyel. Másfelől a szálláshelyek számának növekedése nyomán a túlturistásodás. Végül, de nem utolsósorban a lakásbérleti díjak néhány év alatt történt 40%-os emelkedése.

Palmában tavaly már betiltották az engedéllyel nem rendelkező szálláshelyek reklámozását. A város polgármestere szerint a júliusban életbe lépő rendelkezés példaértékű lehet más, a tömeges turizmustól szintén szenvedő városok számára. 

A városvezetés szerint döntésüket a városlakók érdekében hozták, lépésüknek akadnak ellenzői. Szerintük a tiltás hátrányosan érintheti a turizmusból élőket. 

(forrás: BBC)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk