hirdetés
hirdetés

A TUTSZ is a versenyképes turizmust pártolja

A Nemzeti turizmusfejlesztései koncepció 2014-2024 Erőt adó Magyarország - A versenyképes turizmus koncepció programtervezetével kapcsolatban ismertette javaslatait a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége. 

hirdetés

Ismeretes, hogy az NTK 2014-2024 közötti időszakra vonatkozó tervezete fókuszában a hazai turizmus versenyképességének fejlesztése áll, mégpedig olyan formában, hogy a már meglévő turisztikai létesítményeket tegye komplex szolgáltató központtá a beruházások által. Az elképzelés alapkoncepciójával a TUTSZ is egyetért kiegészítve saját javaslataival. A főbb témakörök között szerepel az egészségturizmus, a Balaton és a hungarikumok szerepe a turizmusban. 

 Egészségturizmus, akár víz nélkül is

A TUTSZ felhívja a figyelmet a szektor számára kulcsfontosságú privát tőkére (fürdő- és szállodafejlesztés területén) , amelyet csak abban az esetben lehet sikeresen megszólítani, ha a térségi vonzerő és termékstruktúra jól kiépült. Továbbá a jól ismert fürdődesztináicókat kapacitásban és minőségben egyaránt fejleszteni  szükséges. A sikerhez a szakmai és területi egyesületek együttműködése is elengedhetetlen. 

Azt is hangsúlyozzák, hogy az egészségturizmus nem feltétlenül jelenti a vízzel kapcsolatos tevékenységeket, szolgáltatásokat. Javaslatukban megemlítik a lovasterápiát, ami jó hatással van a magyar lovaskultúra és a vidékfejlesztés támogatására is. Hasonló fejlesztendő területek a  művészetterápia és a természetgyógyászat is. 

Összefogás a Balatonért

A TUTSZ a Balatont "Európa Családi Tavaként" pozicionálja, ennek jegyében a családbarát fejlesztések (szálláshelyek, strandok, játszóterek) előmozdítását támogatja. Az egészségturizmus a Balatonnál is jelen van, amit a "Tó-Wellness" koncepció támogatna. Fontos lenne a Balaton környékén található desztinációk harmonizálása és összefogása. A Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Regionális TDM Szövetség kompetencia és forrásfelosztáson alapuló együttműködése révén ez a regionális menedzsment szervezet hatákony gazdája lehetne a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet turizmus ágazatának.

Legyünk büszkék hungarikumjainkra

A TUTSZ álláspontja szerint hungarikumjaink méltóbb kiemelést érdemelnének a a Nemzeti turizmusfejlesztési koncepcióban , hiszen a magyar értékek, ezen belül a hungarikumok leghatékonyabb közvetítője, nemcsak hazánkban, de a világ magyarsága körében és nemzetközi téren is a turizmus. Annak ellenére, hogy a hungarikumok jelentősége rendkívüli a hazai turizmus fejlesztési lehetőségeinek érvényesülésében, nincsenek megfelelően integrálva. A desztinációs szintű termékfejlesztés jelen esetben is elengedhetetlen. 

 

 

 

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk